Τι είναι ο προσωπικός γιατρός-Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Β.Ψυχογιός δίνει στη ΔΡΤ όλες τις λεπτομέρειες για τους πολίτες (ήχος)

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 23:09

Για τις αλλαγές που έρχονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με τον Προσωπικό Γιατρό, μίλησε στην εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης “Δύο…στις Δύο” με την Ντόρα Παπαϊωάννου και την Ελένη Τράκα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο προσωπικός γιατρός θα κρατά το αρχείο του ασθενή (προσωπικός ιατρικός φάκελος) και σε αυτόν θα απευθύνονται οι πολίτες δωρεάν για να  συνταγογραφούν φάρμακα, ωα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής των πολιτών. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

Θα δοθεί κίνητρο οικονομικό στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών και να αναλάβουν πληθυσμό αναφοράς. Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν αμοιβή κατ άτομο.

Να σημειώσουμε πως καθιερώνεται επίσης η κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ θεσμοθετείται και Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Ψυχογιός στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα.