Τί είπε στους αγρότες ο Γ. Παπαηλιού κατά την επίσκεψη Αποστόλου στο Άστρος

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017 13:24

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου (7.6.2017) στον Αγροτικό-Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Κυνουρίας, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού απευθυνόμενος σε αγρότες της περιοχής, μεταξύ των άλλων, είπε :

«Ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους αποτελεί το πεδίο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας και της Κυνουρίας.Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα και, όπως είναι γνωστό, η σχετική πολιτική αποδίδει καρπούς.

Όμως η στροφή προς τον τουρισμό δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδεύεται από την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Δηλαδή, να λάβει τη διάσταση του αγροτουρισμού, ώστε και ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή να αποκτήσουν υπεραξία.

Η κυβέρνηση, εν μέσω επιτροπείας των ξένων δανειστών και ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών, έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η αγροτική παραγωγή να αναπτυχθεί. Χρειάζεται προγραμματισμός, και αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν χορηγηθεί.

Οι νέοι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά εργαλεία, όπως επίσης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι αγρότες πρέπει να δραστηριοποιηθούν συλλογικά, στο πλαίσιο των νέων θεσμικών εργαλείων, διότι οι μορφές συνεταιριστικής δράσης του παρελθόντος είχαν αρνητικά αποτελέσματα και έχουν απαξιωθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδίως οι νέοι αγρότες πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία, ώστε να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και η Κυνουρία».