Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των Δημάρχων στο Μέγαρο Μαξίμου για τα σκουπίδια της Πελ/σου

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016 19:03

Δεν έφερε τίποτα καινούριο από ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1η Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των 26 Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργών σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 η Κυβέρνηση ενημέρωσε τους Δημάρχους για τις αλλαγές που “κατάφερε” να πετύχει στη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με την ΤΕΡΝΑ και τους ζήτησε να πουν τις απόψεις τους.Κατέστησε σαφές πως η ίδια η Κυβέρνηση ήθελε άλλη διαχείριση αλλά υπάρχει ζήτημα από τους θεσμούς και για το λόγο αυτό επιμένουν στο ΣΔΙΤ με τροποποιημένο διαγωνισμό.

Μία σύμβαση που δεν έχει όμως ξεκαθαριστεί ποιος θα την υπογράψει.

Οι αλλαγές θα γίνουν και εγγράφως γνωστές στους Δημάρχους οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν, ίσως μετά και από τη διενέργεια Δημοτικών Συμβουλίων.

Οι τροποποιήσεις είναι γνωστές και αφορούν στην μείωση της ποσότητας από 150 τόνους σε 100, στη δημιουργία 7 Σταθμών Μεταφόρτωσης από 2, το κόστος δεν αλλάζει, παραχωρείται στους δήμους ένα φωτοβολταϊκό εργοστάσιο που σημαίνει 700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Επίσης καταργείται η μονάδα στη Μεσσηνία και θα επανέλθει το θέμα σε δύο χρόνια. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πού θα πάνε τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, αν και όλα δείχνουν πως η διαχείρισή τους θα πάει στους δήμους.

Η εκτίμηση των δημάρχων είναι πως η Κυβέρνηση θέλει να “βγάλει” από την όλη ιστορία την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλη η διαχείριση να αφορά στους δήμους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης που συντόνιζε και τη συζήτηση, ο αναπλ.Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και οι Υπουργοί Κουρουμπλής, Χαρίτσης, Σταθάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καπετάνιος.

Εν αναμονή λοιπόν των επόμενων κινήσεων στο θέμα…

Ε.Τ.