Τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ για πιο ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση της πανδημίας cοvid-19

Ο καλύτερος συντονισμός δράσεων των Περιφερειών της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού cοvid-19 αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκλήθηκε από την ΕΝΠΕ, χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη -υπό τον τομεάρχη υγείας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη- μετείχαν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες Υγείας αλλά και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών.



Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγγελος Χρονάς εντεταλμένος για θέματα υγείας και Μαργαρίτα Σπυριδάκου μέλος στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στον Τομέα Υγείας της Ενωσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατρός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας και τον ρόλο των Περιφερειών στο θέμα αυτό, με στόχο να προκύψει ένα ενιαίο κείμενο προτάσεων της ΕΝΠΕ, το οποίο θα αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση.

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ σε κάθε επίπεδο, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ενεργή συμμετοχή στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Η συνάντηση προέκρινε την δημιουργία επιτροπής στην ΕΝΠΕ, σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί μια συνεκτική πρόταση προς την κυβέρνηση, στο βασικό σκεπτικό της οποίας θα είναι η ανάγκη να περιέλθουν αρμοδιότητες και ευθύνες στις Περιφέρειες, οι οποίες θα πρέπει φυσικά να έχουν τον απαραίτητο συντονισμό όλων των μονάδων υγείας που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά τους όρια (ΕΟΔΥ, ΚΟΜΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας).

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή των Περιφερειών και στον επικείμενο εμβολιασμό που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα αφορά είτε στην διενέργεια του εμβολιασμού καθεαυτή, είτε σε επίπεδο πληροφόρησης, πρόληψης και συντονισμού.

Εξ άλλου, διατυπώθηκε -για μία ακόμα φορά- η απαίτηση να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με πόρους και με ανθρώπινο δυναμικό για τις δομές υγείας, κυρίως γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ισχυρή παρουσία των Περιφερειών στις πρωτοβάθμιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω της απόδοσης στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της σχετικής αρμοδιότητα και προς τούτο θα πρέπει να επιταχυνθει η υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας που είχε κάνει προ μηνός περίπου στους περιφερειάρχες ο υπουργός Εσωτερικών.

Προηγούμενο άρθροΕΕΕΕΚ Μαντινείας| Αναφορά στον ποιητή Ρώμο Φιλύρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Επόμενο άρθροΤα μαθηματικά της κυβέρνησης  και τα σκοτάδια των στοιχείων