Τίμησαν τον Άγιο Γεράσιμο το Νέο στο Λεοντάρι Αρκαδίας (vid,ph)

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 15:07

κ.Ιερεμίας: Ο άνθρωπος είναι ερωτικό όν καθ’ ομοίωση του Θεού, που είναι άνθρωπος και αγάπη

Τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Νέου που γεννήθηκε στο Λεοντάρι του Δήμου Μεγαλόπολης γιόρτασαν, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών καθώς και πιστοί από την Τρίπολη που βρέθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου μετά από εκδρομή που πραγματοποίησαν τουριστικά γραφεία της πόλης.Εσπερινός μετά αρτοκλασίας εψάλη από πλήθος ιερέων και από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμία, ο οποίος μίλησε τόσο για το βίο του Αγίου όσο και για την σημασία της Εκκλησίας στη ζωή των ανθρώπων.

Μάλιστα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης έδωσε μία άλλη διάσταση του ανθρώπου, χαρακτηρίζοντάς τον “ερωτικό ον” που έχει γίνει καθ’ ομοίωση του Θεού που σημαίνει άνθρωπος και αγάπη.

Στον εσπερινό μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης Τάκης Μπούρας, πολλοί  Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μεγαλόπολης, οι πολιτευτές Αρκαδίας Εύη Τατούλη και Γιώργος Αθανασόπουλος (Πρόεδρος Βουτσαρά) και πλήθος πιστών, ενώ στη λιτανεία συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Μεγαλόπολης

Στοιχεία για τον Άγιο Γεράσιμο το Νέο

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νέος γεννήθηκε στο χωριό Λεοντάρι Αρκαδίας, Στο χωριό έμαθε τα πρώτα του γράμματα, από μικρός επιδίδονταν στην ανάγνωση των βίων των Αγίων που ιδιαίτερα τον εντυπωσίαζαν. Όταν ενηλικιώθηκε, χειροτονήθηκε ιερεύς και πήγε για προσκύνημα στους Αγίους τόπους. Μετά την επιστροφή του περιερχόταν διάφορες πόλεις, όπου εκήρυττε το λόγο του Θεού. Έτσι έφτασε στο Βόλο και εμόνασε στο μοναστήρι της Αγ. Τριάδος της Σουρβιάς μέχρι το θάνατό του αφοσιωμένος στην άσκηση, νηστεία και προσευχή. Θεωρείται ως δεύτερος κτήτωρ της ι. μονής Σουρβιάς την οποία είχε κτίσει νωρίτερα ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Εκεί, με προσευχές, νηστείες, αγρυπνίες και αγώνες πνευματικούς, έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, κάνοντας θαύματα εν ζωή. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να γίνει γνωστός σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πολλά από τα θαύματά του αναφέρονται μέχρι σήμερα. Εκοιμήθη στο μοναστήρι της Σουρβιάς το 1741 την ημέρα της υψώσεως του τιμίου σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), αλλά η μνήμη του εορτάζεται την επομένη, 15 Σεπτεμβρίου. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του ενώ η τιμία κάρα του φιλοξενείται στην ιδρυθείσα το 1945 γυναικεία ι. μονή του Αγ. Γερασίμου της Μακρινίτσης και η οποία λειτουργεί ως μετόχι της Σουρβιάς . Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πιο αγαπημένος Άγιος της περιοχής. Τα ιερά λείψανά του ευωδιάζουν και επιτελούν πλήθος θαυμάτων στους πιστούς. Κάθε χρόνο επί πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι Φυτόκου, την παραμονή της Μεσοπεντηκοστής, μεταφέρουν την τιμία κάρα και την εικόνα του Αγίου με τα πόδια από την ι. μονή Μακρινίτσης στον οικισμό τους, όπου παραμένουν επί τριήμερον για ευλογία των ιδίων και των κτημάτων τους.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό βίντεο από τον εσπερινό και το λόγο του Μητροπολίτη κ. Ιερεμία.