Τιμήθηκαν τα «Παλαιολόγεια» στο Μυστρά παρουσία του ΠτΔ – Παρών και ο Δήμαρχος Τρίπολης (vid)

Φωτο αρχείου

Όπως κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου ο Δήμος Σπάρτης τίμησε τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους μαζί μ΄ αυτόν πεσόντες, μέσα από έναν κύκλο θρησκευτικών – Αθλητικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην ιστορική έδρα του Δήμου και στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Για μια χρονιά ακόμα η πόλη της Σπάρτης είχε την τιμή, τα Παλαιολόγεια να πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, όντας επίτιμος δημότης Σπάρτης.



Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν σήμερα, Δευτέρα  29 Μαΐου 2017, στην Τοπική Κοινότητα Μυστρά, στον Αρχαιολογικό Χώρο με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου τελέσθηκε  Μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Αγίου Δημητρίου».

Τα Παλαιολόγεια δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι μια επέτειος μνήμης, που αφιερώνεται στην υπέρτατη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, μαζί με τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Δήμου Τρίπολης, κ. Θεόδωρο Καραλή που είχαν προσκληθεί από τον Δήμο Σπάρτης.

Μάλιστα, ο κ. Παυλής είχε θερμή χειραψία και συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΩΝ 2017»

«Η σημερινή Ιερή Ημέρα Μνήμης υπενθυμίζει πάντα την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο βωμό της Ιστορίας και του διαρκούς Αγώνα για την Ελευθερία του Έθνους των Ελλήνων.

Συμβολίζει όμως, και μάλιστα με απαράμιλλο τρόπο, την ανεκτίμητη συνεισφορά του Βυζαντινού Πολιτισμού στην θεμελίωση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και τούτο διότι συνιστά ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένο γεγονός το ότι ο Βυζαντινός Πολιτισμός, ιδίως μέσω της «Παλαιολόγειας Αναγέννησης», αφενός συντήρησε τους δύο πρώτους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι τον πυλώνα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και τον πυλώνα των Θεσμών της Αρχαίας Ρώμης. Και, αφετέρου, έθεσε τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ο οποίος εμπλούτισε τους δύο πρώτους με τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, προσδίδοντας έτσι στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό τα ουσιώδη ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να κατευθύνουν, ιδίως σ΄αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις ηγεσίες των Λαών της. Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει καθένας μας, στο ακέραιο, με την Καγκελάριο κα Μέρκελ, όταν επισημαίνει ότι : “Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» και ότι «πρέπει ν΄ αγωνισθούμε μόνοι μας για το μέλλον και την μοίρα μας ως Ευρωπαίων”. Για να επιτύχουμε όμως αυτόν τον, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο, οφείλουμε να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση της οριστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Η οποία όμως προϋποθέτει σεβασμό ιδίως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης και πλήρη τήρηση των συμπεφωνημένων».

Παλαιολόγεια 2017 - Δήμος Τρίπολης

Προηγούμενο άρθροΕξιχνιάστηκαν κλοπές στην Αρκαδία
Επόμενο άρθροΑνάβαση Αχλαδοκάμπου 2017 «Μιχάλης Τσαγγαράς»