Την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του Αθήνα 9.84 ζητά η ΓΣΕΕ

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 16:15

Την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών ώστε να σταματήσει η οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγείται ο Αθήνα 9.84, τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των 120 εργαζομένων, ζητά απο την κυβέρνηση με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει οτι η απόφαση η οποία ελήφθη σε βάρος του σταθμού έχει καταγγελθεί και είναι αυθαίρετη χωρίς νόμιμη αιτιολογία.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την προληπτική δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού μας το ΠΑΜΕ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενέγεια εντάσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη διαδικασια δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και αυτές των δημοτικών ραδιοφώνων.Aναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η απαράδεκτη προληπτική δέσμευση των λογαριασμών του «Αθήνα 984», αφήνει απλήρωτους τους 120 και πλέον εργαζόμενους του σταθμού, σε μέρες γιορτών.

Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εντάξει στη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και τις συχνότητες των δημοτικών ραδιοφώνων. Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι προσπάθειες που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του σταθμού και να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι».

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Άκομψο, αντιδεοντολογικό και λάθος να χρησιμοποιείται ένα δημοτικό ραδιόφωνο για εντυπώσεις ή οποιοδήποτε άλλο λόγο
Το να χρησιμοποιούμε ένα δημοτικό ραδιόφωνο και το ρόλο του και τους εργαζόμενους για να δημιουργήσουμε μια εντύπωση ή για να τιμωρήσουμε ή οτιδήποτε άλλο εγώ το βρίσκω καταρχήν άκομψο, αντιδεοντολογικό και λάθος» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» ο αντιδήμαρχος Αθηνών, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

«Προφανώς υπάρχει κάποια σχέση (με τις άδειες) και να μην υπάρχει θα έπρεπε να σκεφθεί η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει. Δεν μπορεί αυτή την εποχή που γίνεται αυτή η συζήτηση να υπάρχει όλως τυχαίως ή μη αυτού του τύπου η αντιμετώπιση στο σταθμό. Υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν χρειάζεται να το πληρώσουν.Η επιλογή για να πιεστεί ο σταθμός να το πληρώσει είναι τόσο ακράια που χρησιμοποιείται σπάνια και σε υπερβολικές περιπτώσεις ανθρώπων που επίκειται διαφυγή τους. Υπάρχει μια αίσθηση μη αναλογικότητας» είπε ο κ. Παπαγιαννάκης.

«Για ένα τέτοιο ποσό, για ένα τέτοιο θέμα να υπάρχει μια τόσο σοβαρή και ακραία επιλογή δεν είναι λογικό και προφανώς είναι και παράνομο και καταχρηστικό. Είναι πολύ καθαρές οι συναλλαγές του ΑΘΗΝΑ 984. Γίνονται με πολύ μεγάλο έλεγχο. Οι δήμοι περνάνε απο μικροσκόπιο λόγω παλιών αμαρτιών. Ο 984 λειτουργεί απολυτως καθαρά. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό, κανένα ψίγμα, τίποτα» κατέληξε.

Στέλιος Λάμπρου: «Η δέσμευση των λογαριασμών έχει πολλαπλές επιπτώσεις»
Για τη δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Λάμπρου. «Καταδικάζουμε την κυβέρνηση γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι υπηρεσίες που αναφέρονται απευθείας στην κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε επίσης ότι: «Η δέσμευση αυτών των λογαριασμών όχι μόνο έχει επίπτωση στη μισθοδοσία των εργαζομένων του σταθμού, αλλά έχει πολλαπλές επιπτώσεις, όπως αποκαλύφθηκε από τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και άλλων εργαζομένων τις προηγούμενες μέρες. Δηλαδή ένας που δεν παίρνει τον μισθό του και δεν πληρώσει έναν διακανονισμό είτε προς την εφορία είτε στην τράπεζα ή αλλού – γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι με διακανονισμούς βγαίνουν σήμερα – κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το σπίτι του ή να χάσει μία ευνοϊκή ρύθμιση που υπάρχει και να επανέλθει σε προηγούμενες καταστάσεις. Δηλαδή σεν είναι απλό το θέμα της καθυστέρησης ενός μισθού. Εδώ μπορεί να καταστραφούν άνθρωποι κι όχι μόνο οι εργαζόμενοι που είναι η προτεραιότητά μας, αλλά και οι οικογένειες των αιρετών οι οποίες χωρίς κανένα λόγο βιώνουν κι αυτοί σήμερα μια τέτοια κατάσταση. Η κυβέρνηση δε μπορεί να κρύβεται πίσω από οποιαδήποτε δικαιολογία».

Ερ.: Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για την Ανεξάρτητη Αρχή που είναι μπροστά σ’ αυτή την ιστορία και ουσιαστικά επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της.

Απ.: Μόνο που δεν είπε ο κ. Τζανακόπουλος ότι αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή διορίζεται κι έχει διοριστεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και έχουμε δει πολλές φορές τις διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές τι συμπεριφορές έχουν σε διάφορα ζητήματα… Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης να δοθεί εντολή να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του σταθμού και των φυσικών προσώπων, διότι διαφορετικά εκτός των επιπτώσεων στους εργαζόμενους αυτή τη στιγμή υπάρχουν και οι μακροχρόνιες συνέπειες που είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός του σταθμού και να οδηγηθεί στο κλείσιμό του. Κι εδώ μπαίνει άλλο ένα θέμα, το οποίο πριν από 15 μέρες, πριν από αυτό το γεγονός συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο όπου υπήρξε πάλι ένα ψήφισμα που καλούσε την κυβέρνηση να μην θέσει σε δημοπράτηση τις δημόσιες συχνότητες που κατέχονται από ραδιοφωνικούς σταθμούς δήμων. Βεβαίως τα δύο αυτά θέματα συνδέονται διότι όταν δεν απαντά η κυβέρνηση πριν από 15 μέρες σ’ αυτό το ζήτημα και όλες οι πληροφορίες φέρνουν ότι ο σκοπός της είναι να δημοπρατήσει και αυτές τις συχνότητες γιατί να μην πάει το μυαλό μας ότι είναι μία ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον Αθήνα 9.84 και να πάει στα χέρια ιδιωτών μεγαλοκαπιταλιστών που θα ήθελαν να πάρουν μία συχνότητα ιστορική η οποία είναι πολύ γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Με αυτή την έννοια συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων, τους καλούμε να συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη και φυσικά θα είμαστε στο πλευρό τους σ’ όλη αυτή την προσπάθεια.

Μ. Αντωνιάδου στον Αθήνα 9.84: Πρωτοφανής η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής – Οδηγεί τον Αθήνα 9.84 σε στραγγαλισμό

«Η Ανεξάρτητη αρχή προχώρησε σε μία πρωτοφανή απόφαση, οδηγώντας επί της ουσίας σε στραγγαλισμό τον ραδιοφωνικό σταθμό και κινδυνεύει να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση» δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση που οδήγησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των νόμιμων εκπροσώπων του σταθμού και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Όπως είπε η κ. Αντωνιάδου: «Η Ανεξάρτητη αρχή προχώρησε σε μία πρωτοφανή απόφαση, οδηγώντας επί της ουσίας σε στραγγαλισμό τον ραδιοφωνικό σταθμό και κινδυνεύει να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση. Οι 120 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν μέρες Χριστουγέννων χωρίς χρήματα και καλώ το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέμβουν άμεσα για να λύσουν το πρόβλημα που προκάλεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».

«Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό με αφορμή ένα χαρτόσημο, ένας σταθμός ο οποίος έχει ελεγχθεί τουλάχιστον 50 φορές να χρεώνεται με χαρτόσημο από το 2006 το οποίο οι άνθρωποι που έκαναν τον έλεγχο δεν είχαν παρατηρήσει και δεν είχαν σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια. Να σας θυμίσω ότι μεσολαβούν 12 χρόνια από την στιγμή που επιβλήθηκε το πρόστιμο. Τους καλώ λοιπον, να παρέμβουν και να λύσουν το ζήτημα, να σκεφτούν τους συναδέλφους και όχι μόνο δημοσιογράφους, αλλά τεχνικούς, διοικητικούς και καθαρίστριες, οι οποίοι τέτοιες μέρες εξαιτίας του παγώματος των λογαριασμών θα μείνουν χωρίς χρήματα. Είναι εντυπωσιακό και σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει. Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ καταδίκασε το γεγονός όπως το κατήγγειλαν και η ΕΣΗΕΑ, αλλά και η Ένωση Περιοδικού Τύπου» είπε η κ. Αντωνιάδου.

Αναφερόμενη στο θέμα της δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων η κ. Αντωνιάδου είπε: «Η Ένωση Συντακτών έχει ζητήσει ένα ειδικό καθεστώς για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κι αυτό διότι δεν είναι σε θέση να πλειοδοτήσουν, όπως θα έκαναν οι ιδιώτες, διότι ελέγχονται οικονομικά από το υπουργείο Οικονομικών και από τους Δήμους και δεν μπορούν να προσφέρουν τα χρήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλοι οργανισμοί και επίσης το βασικό και το κυρίαρχο είναι ότι δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ζητήσαμε λοιπόν, να υπάρχει ειδικό καθεστώς γι’ αυτούς και θα σταθούμε βεβαίως σε αυτήν την προσπάθεια σύσσωμοι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από την αδειοδότηση και των ραδιοφωνικών σταθμών».

Λοβέρδος κατά Παππά για τον 9.84

Να απαντήσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με τους 120 εργαζόμενους του Αθήνα 9,84 και τους δεσμευμένους λογαριασμούς του σταθμού, κάλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

«Λέτε ότι είστε δίπλα στους εργαζόμενους αλλά με ποιον τρόπο;» αναρωτήθηκε ο κ Λοβέρδος που φέρνει για τρίτη φορά το θέμα στη Βουλή και ζήτησε απαντήσεις από τον κ Παππά.

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηλίτευσε την στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος δυσφόρησε όταν ερωτήθηκε σχετικά στη συζήτηση στον προϋπολογισμό, παρέπεμψε στην αρμόδια αρχή και επικαλέστηκε τον κανονισμό, ο οποίος ωστόσο -όπως είπε- ο κ Λοβέρδος είναι ευρύχωρος και θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας σχετικός κοινοβουλευτικός διάλογος.

Πηγή: Αθήνα 9.84