Την Πέμπτη η Γιορτή της Παναγίας της Τριπολιτσάς

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 14:30

Τήν Πέμπτη 1ην Αὐγούστου ὥραν 7ην μ.μ., ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς ἐνάρξεως τοῦ Δεκαπενταυγούστου, εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως, θα τελεσθῇ Ἑσπερινός, ἱερά Παράκλησις καί Λιτάνευσις τῆς ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ», προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Τήν Τετάρτην 31ην Ἰουλίου, ὥραν 8:30 μ.μ., θά τελεσθῇ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Προόδου τοῦ Τιμίου Σταυροῦ καί πρός τιμήν τῆς «Παναγίας τῆς Τριπολιτσᾶς».Προσκαλεῖσθε νά προσέλθετε εἰς τάς ὡς ἄνω ἱεράς Ἀκολουθίας πρός δόξαν καί τιμήν τῆς Παναγίας μας.

(Δελτίο τύπου)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος Αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδος από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν, την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης, το 1826. Η εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας, στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού το 1995.

Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά ευλαβών Ενοριτών και κάθε χρόνο, την πρώτη Αυγούστου πριν την παράκληση, λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

Πηγή: http://www.drt915.gr