Τις δράσεις εξαμήνου παρουσίασε το Ινστιτούτο Σπάρτης

ο Ινστιτούτο Σπάρτης αποδεικνύει συνεχώς με τις δράσεις τους ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο και δημιουργικό φορέα της Λακωνίας. Ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σε εύρος, ποιότητα και διορατικότητα έργο.

 



ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) ενέκρινε τη διεξαγωγή και έθεσε υπό την αιγίδα του το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οι Διεθνείς Σχέσεις στην Αρχαιότητα: Η περίπτωση της  Σπάρτης». Το Συνέδριο αφορά στην αναζήτηση της Σπάρτης των Διεθνών Σχέσεων και της Υψηλής Στρατηγικής μέσω των ομιλιών ακαδημαϊκών αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, οι οποίοι θα προέρχονται από κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης συμμετείχε την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, στη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των κρατικών της οργάνων με τίτλο «3η Συνάντηση Νεολαίας Ευρώπης & Δυτικών Βαλκανίων: Τα προγράμματα της Ε.Ε. ως όχημα για την τόνωση της θετικής κοινωνικής αλλαγής». Πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων μερικών εκ των κυριότερων οργανισμών νεολαίας της Ευρώπης και των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημαίνοντας την έναρξη του προβληματισμού και του διαλόγου σχετικά με το ρόλο της ευρωπαϊκής και διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ το Ινστιτούτο Σπάρτης προσπάθησε να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσω των σχετικών προγραμμάτων που έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει κατά το παρελθόν, για τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των συμβαλλόμενων περιοχών.

Η Γαλλική και η Ισπανική Εθνική Επιτροπή του «Erasmus Plus» ενέκριναν δύο προγράμματα ανταλλαγής νέων, τα οποία κατέθεσε το Ινστιτούτο Σπάρτης από κοινού, ως ισότιμος εταίρος, με ευρωπαϊκούς οργανισμούς που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «E-project: Don’t eat your planet, eat your doggy bag» θα λάβει χώρα στην Τουλούζη της Γαλλίας, ενώ το πρόγραμμα «Greenderaction: Green Equality Generation in Action» θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας. Δέκα νέοι και νέες της Σπάρτης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα και να αλληλοεπιδράσουν με τους συνομήλικούς τους επισκέπτες, καλλιεργώντας τις γλωσσικές τους ικανότητες και αναπτύσσοντας έναν ευρύτερο κύκλο διαπροσωπικών σχέσεων.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2020

Το Ινστιτούτο Σπάρτης ολοκληρωσε μια μακρά πορεία έρευνας και συγγραφής μιας αξιόλογης και καινοτόμου πρότασης με τον τίτλο «Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής». Ο Δήμος Ευρώτας, ως ο αιτών και κύρια ωφελούμενος φορέας, σε συνεργασία με επιπλέον οκτώ (8) φορείς από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, κατέθεσαν το σχετικό αίτημα επιχορήγησης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – Δυτικά Βαλκάνια». Το Παμβαλκανικό Φεστιβάλ ελπίζουμε ότι θα

αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο τόσο της τουριστικής όσο και της πολιτιστικής ανάπτυξης της Λακωνίας, αφού τα οφέλη και οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλά και θα αφορούν τόσο σε οικονομικά κριτήρια όπως η αύξηση επισκεπτών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων κτλ. όσο και σε κοινωνικά κριτήρια όπως η ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών, η ψυχαγωγία, το αίσθημα υπερηφάνειας για τους κατοίκους κτλ.

Το Ινστιτούτου Σπάρτης κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός λευκώματος που θα εμπεριέχει τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά έργα που έχουν ως θέμα τους την Αρπαγή της Ευρώπης, με βασικότερα το ψηφιδωτό της Ευρώπης που ανακαλύφθηκε στην Σπάρτη, ούτως ώστε να επιτύχουμε την καλλιέργεια συναισθημάτων κοινής καταγωγής και κουλτούρας των λαών της Ευρώπης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ευρωπαίων πολιτών, καταδεικνύοντας ότι σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο με τόσο βαθιά ιστορική αναφορά.

Το Ινστιτούτου Σπάρτης σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Πολυχρονάκου κατέθεσαν είκοσι (20) έργα των μαθητών και των μαθητριών του Δημοτικού στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για τη Νεολαία «Το νερό που θέλουμε», τη διοργάνωση του οποίου είχε αναλάβει το Παγκόσμιο Δίκτυο Μουσείων Νερού (WAMU-NET). Η ζωγραφική απεικόνιση του Ευρώτα μίας μαθήτριας της Ε’ Δημοτικού κοσμεί πλέον την ψηφιακή έκθεση του διαγωνισμού.

Το Ινστιτούτου Σπάρτης κατέθεσε δύο (2) προγράμματα για την παροχή αιγίδας και χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), μέσω της πλατφόρμας «Πύλη Πολιτιστικών Φορέων», με τίτλο:

  • Θερμοπύλες – Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας
  • Ο Πολιτισμός της Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας στον Πάρνωνα,

με σκοπό την έρευνα και την προώθηση της μακραίωνης ιστορίας μας και του τοπικού μας πολιτισμού.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κα Αναστασία Κανελλοπούλου, ως φιλόλογος, και το μέλος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ. Αθανάσιος Βλήτας, ως ιστορικός, συνέγραψαν και κατέθεσαν τη Δήλωση Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου για το Μανιάτικο Μοιρολόι ως Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, ότι το Μανιάτικο Μοιρολόι προκρίθηκε με επιτυχία στη Β’ Φάση της εν λόγω διαδικασίας.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης παρακολουθώντας πολύ στενά τις εξελίξεις με την κρίση που έχει επιφέρει ο νέος ιός «COVID-19» στην Ιταλία και με αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης απηύθυνε την Τρίτη, 10 Μαρτίου, επιστολές συμπαράστασης στους αδελφούς και φίλους Ταραντίνους, και συγκεκριμένα στον Δήμο του Τάραντα και στο Σπαρτιατικό Μουσείο του Τάραντα. Οι απαντήσεις τους ήταν ιδιαίτερα θερμές και συγκινητικές, εκφράζοντας παράλληλα την  πεποίθησή τους ότι μετά την δραματική εμπειρία του κορονοϊού, θα δοθεί η ευκαιρία για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Σπαρτιατών και Ταραντίνων.

Την Πέμπτη, 05 Μαρτίου, υπογράφθηκε το μνημόνιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Σπάρτης με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, για την προώθηση δράσεων ερευνητικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, το Ινστιτούτο Σπάρτης κατόρθωσε να εξασφαλίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή μερικής υποτροφίας στους νέους και τις νέες της πόλης μας που επιθυμούν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο την επιστήμη της Κλασικής Αρχαιολογίας στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Ως μόνη προϋπόθεση έχει τεθεί η αφιέρωση της διπλωματικής εργασίας σε ερευνητικό θέμα συναφές με τις δράσεις και τους στόχους του Ινστιτούτου.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Το Ινστιτούτο Σπάρτης συμμετείχε επίσημα με αποστολή μέλους του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα “Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για τους Πολιτιστικούς Φορείς – Δυνατότητες και Προοπτικές” στο Βουλευτήριο του Ναυπλίου την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020. Το Ινστιτούτο Σπάρτης προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ για την πραγματοποίηση μια ανάλογης ημερίδας στην πόλη μας, η πραγματοποίηση της οποίας πρόκειται να λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή εξήντα τριών (63) συλλογικών φορέων του Δήμου Σπάρτης ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της 1ης Συνάντησης των Συλλογικών Φορέων του Δήμου Σπάρτης την Τέταρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας. Βασικά θέματα της Συνάντησης ήταν η ενημέρωση των

Συλλογικών Φορέων από τα στελέχη του Ινστιτούτου Σπάρτης σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και η αναγκαιότητα οργάνωσης των συλλογικών φορέων ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα προγράμματα.

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Σπάρτης και σε συνεργασία με το Τοπικό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, επίσκεψη των οικογενειών των προσφύγων και των μεταναστών που ευρίσκονται στην πόλη μας, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας, κ. Γιώργος Γιακξόγλου.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Οι συνεργάτες του Ινστιτούτο Σπάρτης συνέγραψαν:

  • ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο «S.M.A.R.T. Farming» (μτφρ. Ευφυής Γεωργία), το οποίο κατατέθηκε προς

αξιολόγηση στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Eramus Plus»,

  • ένα πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης με τίτλο «Αγροτικό Φόρουμ Υάκινθος», το οποίο κατατέθηκε προς αξιολόγηση στην

πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «European Solidarity Corps».

Το Ινστιτούτο Σπάρτης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνδιοργάνωσαν με επιτυχία την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Πώς μπορεί ένας φορέας να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Erasmus Plus και ποιες είναι οι προοπτικές χρηματοδότησης», όπου παρουσιάστηκαν ενδελεχώς οι δράσεις του Erasmus+.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης επιδιώκει αδιάκοπα να κινητοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της Σπάρτης και αποκτά συνεχώς στρατηγικές εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες. Μέσω των πολυποίκιλων δράσεών του συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική προσπάθεια να κατακτήσει η Σπάρτη τη θέση που της αρμόζει στο διεθνές στερέωμα.

Το Ινστιτούτο Σπάρτης επιδιώκει αδιάκοπα να κινητοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της Σπάρτης και αποκτά συνεχώς στρατηγικές εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες. Μέσω των πολυποίκιλων δράσεων του συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική προσπάθεια να κατακτήσει η Σπάρτη τη θέση που της αρμόζει στο διεθνές στερέωμα.

 

 

Προηγούμενο άρθροΕξιχνίαση περίπτωσης απάτης
Επόμενο άρθροΔηλώσεις Κωνσταντινόπουλου για το «Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα» και επίσκεψη στη Βυτίνα