Το 6ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου… επιστρέφει! (vid)

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών στην Τρίπολη – Ελεύθερη είσοδος για το κοινό…

Η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός, θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο.



Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου, με ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου.

Για 10 ημέρες, το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής». Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Ολλανδό βραβευμένο σκηνοθέτη Robert Rombout.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό Starting with Fragments των Omar Shalash και Robert Dobe γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Tamer Alawam στη Συρία, το συγκλονιστικό Zero Impunity για την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, των Nicolas Blies και Stéphane Hueber-Blies, καθώς και το ολλανδικό Mrs. Faber των Job Tichelman και Hjalmar TimIlmer, για τη ζωή ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Iara Lee, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ από τον Dimo Petkov από την Βουλγαρία. Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.
Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.
Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Στην Τρίπολη το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 ζώνες, πρωινή εκπαιδευτική με 11 ντοκιμαντέρ από τις 9π.μ έως 1μ.μ και απευθύνεται στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής και απογευματινή από τις 5μ.μ έως τις 10μ.μ. με 20 ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Την Κυριακή 19 ιανουαρίου το πρόγραμμα προβολών ξεκινά στις 12μ.μ. ενώ στις 7μ.μ. θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης. Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο.

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ η διοργανώτρια του φεστιβαλ Τζίνα Πετροπούλου:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

17:00 HellandHope / ΚόλασηκαιΕλπίδα
Σκηνοθέτης: AmishSrivastava
Σενάριο: AmishSrivastava
Παραγωγή: VoiceofAmerica
Διάρκεια: 57’
ΧώραΠαραγωγής: USA (2019)

Σύνοψη: Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν, βασάνισαν, βίασαν και πούλησαν χιλιάδες κορίτσια μέχρι τώρα. Μερικά κορίτσια προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Τι τους συνέβη; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία αυτών των κοριτσιών. Αυτή η ταινία μιλάει τόσο για τις τρομαχτικές εμπειρίες των κοριτσιών αλλά και πως άλλαξαν οι ζωές τους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαρτυρίες που δείχνουν στον κόσμο πόσο δύσκολο είναι τα θύματα του ISIS να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους.

18:00 Are you going to school today?Θα πας στο σχολείο σήμερα;
Σκηνοθέτης:AnupamaSrinivasan
Σενάριο: AnupamaSrinivasan
Παραγωγή: PSBT
Διάρκεια: 59’
Χώρα Παραγωγής:Ινδία

Σύνοψη: Η 10χρονη Anjali ζει σε ένα χωριό στη Rajasthan της Δυτικής Ινδίας, της αρέσει να πηγαίνει στο σχολείο και έχει όνειρο να δουλέψει σε έναν ξενώνα σε μια μακρινή πόλη την ερχόμενη χρονιά. Για ένα παιδί από χωριό τι σημαίνει το να πηγαίνει στο σχολείο; Ακόμη περισσότερο τι σημαίνει για ένα παιδί να μην πηγαίνει και ειδικά αν είναι κορίτσι; Η ταινία μας μεταφέρει στα επαρχιακά κρατικά σχολεία ανάμεσα στις φυλές της περιοχής του Dungarpur στο νότιο Rajasthan. Βλέπουμε παιδιά που έρχονται από δύσκολα μέρη και με πολύ λίγα εφόδια, ορφανά από πατέρα, που πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τους. Ακόμη και αν η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια των δασκάλων, κυρίως αναλύει την σχέση των παιδιών με το σχολείο. Έτσι φαίνεται ότι μια ερώτηση είναι κάθε μέρα το ίδιο επίκαιρη: Θα πας στο σχολείο σήμερα;

19:00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

19.30 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα τηςΖωής
Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου
Παραγωγή: Γιάννης Τζώρτζης
Διάρκεια: 105’
Χώραπαραγωγής: Greece, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Uruguay
Ετοςπαραγωγής: 2018

Σύνοψη Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project, από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός.Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην ΕκουαδοριανήΑμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής, για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους. Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε OneSuccessStory 2014 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία το έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

21.00 Ανθρωποι μετά τη φωτιά/ People After The Fire
Σκηνοθέτης/Παραγωγός: Χαρά Μπουργάνη,
Διάρκεια: 25’
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετοςπαραγωγής: 2019

Σύνοψη:
Περίληψη: Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους, ψυχικά και σωματικά. Μία από αυτούς είναι η Πέννυ, μια γυναίκα με βαριά εγκαύματα που καταφέρνει να επιβιώσει. Γιατροί, ψυχολόγοι και εθελοντές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν όλους τους εγκαυματίες. Η Πέννυ χαρακτηρίζει την πορεία αυτή της αποκατάστασης Οδύσσεια. Στο πλευρό της βρίσκεται και μια φίλη της ζωγράφος, που αφηγείται μέσα από την τέχνη της τι συνέβη.
After the fire that broke out on the 23rd of July, 2018, at Mati area, outside Athens, Greece, people try to cope with their physical and psychological traumas. One of them is Penny, a woman that manages to survive serious burns. Doctors, psychologists and volunteers do their best to help all the burn victims, but as Penny says, healing is an Odyssey. By her side is also an artist friend, who narrates what has happened through her paintings.

21.30 Ρίζες / Roots
Σκηνοθέτης: ΕλίζαΣόρογκα, Αίγλη Δράκου
Παραγωγός: ΕλίζαΣόρογκα
Διάρκεια: 28’
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετοςπαραγωγής: 2018

Σύνοψη:Μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται εσωτερικούς διαλόγους και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

17:00 Happyprinces / Ευτυχισμένοι πρίγκιπες
Σκηνοθέτης: Πάνος Δεληγιάννης
Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Πάνος Δεληγιάννης,ΣωτήρηςΚαραμεσίνης
Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Διάρκεια: 82
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία
Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη:Από την καρδιά μιας φαβέλας του Ρίο έως το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, το θέατρο ανοίγει τα φτερά μιας ομάδας παιδιών για μια ελεύθερη πτήση πάνω από τους φόβους, τα όνειρά τους και τις ακραίες αντιφάσεις της πόλης τους, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.

18.30 Sleepinginruins
Σκηνοθέτης: HorenGhareeb, HardiQadir Ibrahim
WriterHardiQadir Ibrahim, HorenGhareeb
ProducerHorenGhareeb
Διάρκεια: 68´
Χώρα Παραγωγής:Ιράκ
Ετος Παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον δεκατετράχρονο Αμπντούλ και το άλογό του Ζούζου να περιφέρονται στην πόλη, ενώ εμείς ανακαλύπτουμε την Μοσούλη μαζί τους. Ερείπια, πλήθος κόσμου, θλιμμένα πρόσωπα, ανάπηροι και εγκαταλελειμένα άλογα. Ένα άλογο, του οποίου τα κόκαλα φαίνονται, βρίσκεται παρατημένο κοντά σε ένα τζαμί γεμάτο οπές από σφαίρες.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ζωή απλών ανθρώπων από την Μοσούλη που βρίσκονταν εκεί όταν ο ISIS κατέλαβε την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν μέρος της ζωή τους, καθώς και αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παρέμειναν εκεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της απελευθέρωσης, χάνοντας και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Ο πόλεμος τους είχε αγγίξει με τα κτηνώδη χέρια του. Η Μοσούλη απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 2017, οι κάτοικοί της, όμως, συνεχίζουν να περνούν τις ημέρες τους δίπλα στους νεκρούς και τις νύχτες τους στα ερείπια. Λες και η μεταπολεμική περίοδος είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της δυστυχίας τους.

19.30 Starting with Fragments
Σκηνοθέτης:Omar Shalash, Robert Dobe
Σενάριο: Robert Dobe
Παραγωγή: Uwe Nadler, DoritJeßner
Διάρκεια: 80’
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)

Σύνοψη: Όταν ο TamerAlawam σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 2012, άφησε πάνω από 300 ώρες πλάνα από την Συριακή επανάσταση- εικόνες που είχαν ως στόχο να δείξουν τη Συρία εκ των έσω. Συναισθηματικά φορτισμένοι από την πλημμύρα αυτών των εικόνων και οδηγούμενοι από συναισθήματα θλίψης, ευθύνης και αδυναμίας, δύο νέοι παραγωγοί και φίλοι του Tamer στην μακρινή Γερμανία ξεκινούν την δική τους αναζήτηση για απαντήσεις.Ενώ ένας από αυτούς συναντά τους συντρόφους του Τamer για να μάθει περισσότερα για τα κίνητρα του φίλου του,ο άλλος αρχίζει να συλλέγει αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία προς τον πόλεμο στη Συρία. Ένα ντοκιμαντέργια την ανθρωπότητα, την ευθύνη και τη δυσκολία εύρεσης του σωστού τρόπου δράσης.

21:00 ZeroImpunity / Μηδενικήανοχή
Σκηνοθεσία: NicolasBlies, StéphaneHueber-Blies
Παραγωγός/Παραγωγοί:Marion Guth, StéphanRoelants, François Le Gall, Louise Cosserat
Χώρα Παραγωγής:Λουξεμβούργο, Γαλλία
Έτος Παραγωγής:2018
Διάρκεια:93´

Σύνοψη: Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό πρότζεκτ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έχει στόχο να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου. Ένα κολάζ από έξι δημοσιογραφικές έρευνες που διεισδύουν σε εμπόλεμες ζώνες, αίθουσες δικαστηρίων και κελιά φυλακών, ξεσκεπάζοντας τους σκοτεινούς μηχανισμούς αποσιώπησης της βίας και φίμωσης των ανυπεράσπιστων θυμάτων. Ένα ντοκιμαντέρ που σπάει την ανατριχιαστική ομερτά της συνενοχής, παρακινώντας σε ανάληψη δράσης.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου

17:00 Nûjîn / Newlife / ΝέαΖωή
Σκηνοθέτης: Veysi Altay
Σενάριο; Mehmet Kamil, Veysi Altay
Διάρκεια: 44’
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία 2019

Σύνοψη:Nû Jîn, Νέα Ζωή με το σύνθημα «Η γυναίκα είναι ζωή. Η ζωή είναι αντίσταση και η αντίσταση είναι από το Κομπάνι.», μιλάει για τη ζωή των γυναικών ανταρτών, Elif Kobanê (18), VîyanPeyman και Arjîn που μπήκαν στην ομάδα Women’s Protection Unit (YPJ) στην μάχη κατά του ISIS. Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει την επίθεση του ISIS της 15 Σεπτεμβρίου 2014 και την αντίσταση πέντε μηνών από τις YPJ και την ομάδα People’s Defence Units (YPG) μέσα από την οπτική τριών γυναικών μαχητών.

18:00 Ridersofdestiny
Σκηνοθέτης: Michael Niermann
Διάρκεια: 88
Χώρα Παραγωγής:Γερμανία
Χρονιά παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Χωρίς προστατευτικό ρουχισμό, δίχως σέλα και τα κατάλληλα παπούτσια, οι δύο ανήλικοι αναβάτες τρέχουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, αν όχι και τη ζωή τους. Μια ξέφρενη κούρσα προς μια προδιαγεγραμμένη μοίρα και την οριστική απώλεια της αθωότητας.

19:30 DancingwithMonica / Χορεύοντας μετη Μόνικα
Σκηνοθέτης:AnjaDalhoff
Σενάριο: AnjaDalhoff
Παραγωγή: AnjaDalhoff
Διάρκεια: 74’
Χώρα Παραγωγής: Denmark (2017)

Σύνοψη:
ENG: Το 2010, η σκηνοθέτιςAnjaDalhoff γνώρισε τη Μόνικα, μια Κολομβιανή πόρνη στην Κοπεγχάγη. Η ζωή της Μόνικα πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Θύμα βιασμού και κακοποίησης ως παιδί, προσπαθώντας να ξεφύγει από το σπίτι κατέληξε να δουλεύει σαν πόρνη στην Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Δανία απ’ όπου κατάφερε να ξεφύγει από ένα μπουρδέλο όπου την κρατούσαν παρά την θέλησή της και την κακομεταχειρίζοταν. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των 25 ετών, η Μόνικα ήταν οπλισμένη με μια κάμερα και κατέγραφε την καθημερινή της ζωή. Το ντοκιμαντέρ “Χορεύοντας με τη Μόνικα” αποτυπώνει τα ίχνη της Μόνικας στο διάβα της ιστορία της – μια ιστορία ελπίδας, απελπισίας και λύτρωσης.

21.00 Wars don’t end / Πόλεμοι δίχως τέλος
Σκηνοθέτης: DheerajAkolkar
Σενάριο: DheerajAkolkar
Παραγωγή: Christian Falch, Torstein Parelius
Διάρκεια: 63
Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία 2018

Σύνοψη: Εβδομήντα χρόνια μετά τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε από τα αθώα θύματά του σπάνε τη σιωπή τους και περιγράφουν τη δική τους φρίκη, η οποία διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή. Γόνοι Γερμανών στρατιωτών και γυναικών από την κατακτημένη Νορβηγία, τα παιδιά αυτά βίωσαν μια άγρια μορφή εκδικητικού ρατσισμού, κατηγορούμενα ως «φορείς ναζιστικών γονιδίων», τόσο στους κόλπους της κοινότητάς τους όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας. Με οδηγό τη σπαρακτική φωνή της ΛιβΟύλμαν, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται σε καιρό ειρήνης.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

17:00 IlPittoredellaTenda / ΟζωγράφοςτηςΣκηνής
Σκηνοθέτης: Renato Lisanti
Σενάριο: Renato Lisanti, Salvo Taranto
Παραγωγή: RenatoLisanti
Διάρκεια: 72’
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2018)

Σύνοψη:Παλέρμο, 1969. Μια περίεργη μεγάλη πράσινη σκηνή γεμίζει την πλατεία Politeama. Μέσα της υπάρχουν καμβάδες που εκφράζουν πόνο, οργή, υποδούλωση και τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά του νεαρού αγρότη EmanueleModica και δείχνουν την εναντίωσή του απέναντι στην Μαφία: μια ειρηνική εκδίκηση προς αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε ακριβώς από αυτό τον θρήνο ως ο «Ζωγράφος της σκηνής» που από τότε άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του στις πλατείες της Ιταλίας στη σκιά της σκηνής του που εδώ και τριάντα χρόνια είναι το σπίτι του. Εδώ και χρόνια ο Modica έχει χαρεί ιδιαίτερης επιτυχίας και είναι αγαπητός ανάμεσα στους κριτικούς τέχνης και κουλτούρας σε όλη την χερσόνησο. Ο κόσμος θυμάται μέχρι και σήμερα τις συνταρακτικές του εκθέσεις. Πέρα από την επιτυχία συνεχίζει να ζει στο παρασκήνιο, ζώντας αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική συνθήκη, έχοντας ένα μόνο σκοπό: να πολεμήσει τη μαφία μέσω της τέχνης.

OEmanueleModica είναι πλέον 80 ετών και ζει μακριά από την ίδια τη Σικελία που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ποτέ την αξία της τέχνης του και τον εξοστράκισε μια δεκαετία πριν. Τα τελευταία 16 χρόνια η σκηνή του μαζεύει σκόνη στο μουσείο-σπίτι του στην περιοχή της Πάρμα, χιλιάδες χιλιόμετρά μακριά από την πατρίδα του. Μέχρι που μια μέρα, αν και σε προχωρημένη ηλικία, αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα.
Η επάνοδός του στην Σικελία είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο όπου ο μεγάλος πια σε ηλικία καλλιτέχνης μιλάει για την δική του μοναδική ιστορία.

18.30 Σόπι – μια ημέρα ακόμη / Sopi–Onemoreday
Σκηνοθεσία:Χρήστος Πυθαράς
Σενάριο:Χρήστος Πυθαράς, Κώστας Δαβελάς
Παραγωγή: Χρήστος Πυθαράς
Διάρκεια: 60’
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετος παραγωγής: 2017

Σύνοψη: Το χρονικό μιας κατά τ’ άλλα συνηθισμένης μέρας από τη ζωή ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου. Η ταινία εστιάζει σε έναν μωσαϊκό ιδιαίτερων, περίεργων και συνάμα πολύ γοητευτικών χαρακτήρων και στην καθημερινότητα του τρόπου ζωής τους. Μια ιμπρεσιονιστική ματιά σε έναν τόπο και στους ανθρώπους του.

19.30 Letter from Masanjia/ Γράμμα από τη φυλακή
Σκηνοθέτης:LeonLee
Σενάριο: CaylanFord, LeonLee
Παραγωγός: LeonLee
Διάρκεια: 76’
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς

Σύνοψη: Όλα ξεκίνησαν όταν η ΤζούλιΚιθ από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε ένα κουτί με διακοσμητικά για το Halloween, κατασκευασμένο στην Κίνα. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεπερνά κάθε κινηματογραφική ή λογοτεχνική φαντασία, η κραυγή αγωνίας ενός Κινέζου πολιτικού κρατουμένου όχι μόνο ταξίδεψε περισσότερο από 8.000 χιλιόμετρα βρίσκοντας αποδέκτη, αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του διαβόητου στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στη Μασάντζια. Όμως, η απίθανη αυτή ιστορία, όπως και ο αγώνας ενάντια στην κτηνωδία, έχει και συνέχεια…

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Make the economy scream
Σκηνοθέτης/ Σενάριο/ Παραγωγή: ΆρηςΧατζηστεφάνου
Διάρκεια: 80’
Χώρα παραγωγής: 2019
Ετος παραγωγής: Ελλάδα

Σύνοψη Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Προηγούμενο άρθροΚενές θέσεις φαρμακείων στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Επόμενο άρθροΠρώτη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου για το 2020