“Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει” σε Λεωνίδιο και Καλαμάτα για την ημέρα της γυναίκας

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020 13:59

Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπά τις γυναίκες δημιουργούς και το αποδεικνύει και έμπρακτα, προβάλλοντας μια επιλογή ξεχωριστών ταινιών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εννέα πόλεις της Ελλάδος, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει».

Το αφιέρωμα, που τιτλοφορείται «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα», θα πραγματοποιηθεί σε Δράμα (5 και 8/3), Αθήνα (9/3), Νέο Ηράκλειο Αττικής (11/3), Λεωνίδιο (8/3), Κυπαρισσία (7/3), Καλαμάτα (8/3), Πάτρα (8/3), Λάρισα (10/3), Χανιά (8/3) και Ιεράπετρα (8/3).Θα προβληθούν οι ταινίες: «Eκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (25’), «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη (16’), «Αννα και Φαίδρα» της Ελίνας Πάνικ (20’), «Η Τελευταία Κόρη» της Εύης Καραμπάτσου (21’), «Τesting Greta» της Αμπι Λούκας (11’) και «Υπνοβατώντας» της Μελίσσας Αναστάση (19’). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τη Δράμα, με ένα διήμερο προβολών που περιλαμβάνει ακόμα τις ταινίες «Το Μαύρο Κουτί» της Ανθής Τσιρούκη (12’) και «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα (12’). Tην Πέμπτη 5/3 τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι η καταξιωμένη και βραβευμένη Δραμινή ηθοποιός Ελενα Μαυρίδου.

Αντιπροσωπευτικές των θεματικών τάσεων που τα τελευταία χρόνια απασχολούν τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, οι ταινίες του αφιερώματος θίγουν θέματα όπως η μοναξιά, ο έρωτας, η γυναικεία κακοποίηση, τα παιδιά ως τραγικά θύματα της φτώχειας, η οικογένεια ως ασφυκτικός μηχανισμός καταπίεσης, ο φανατισμός. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο αριθμός των σκηνοθετριών που τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Δράμας, το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία, ολοένα και αυξάνεται. Και φέτος περίπου το 1/3 των διαγωνιζομένων ήταν γένους θηλυκού.

Το Φεστιβάλ θα βρίσκεται στο Λεωνίδιο την Κυριακή 8 Μαρτίου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και στην Καλαμάτα, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11), ώρα 19:00 σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.