Το Λάβαρο της Επανάστασης του ’21 στην Ι. Μονή Καλτεζών (ph)

Σάββατο, 29 Μαΐου 2021 22:40

Σε κλίμα ευλάβειας και συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, το απόγευμα, η υποδοχή του ιστορικού Ιερού Λαβάρου της Επαναστάσεως στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, όπου και φυλάσσεται. Το λάβαρο της επανάστασης έφτασε στις Καλτεζές στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών και προς τιμήν της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία συνεκλήθη στην ιστορική Ιερά Μονή των Καλτεζών.

Της υποδοχής και του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, παρουσία του δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης Γεωργίας Παναγοπούλου, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΤ Στέφανου Χατζόπουλου, και πιστών από τη ευρύτερη περιοχή.Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στην αποφράδα εκείνη ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 και στις λεηλασίες των βαρβάρων κατακτητών που Την άλωσαν. “Η Εκκλησία, οι Επίσκοποι, οι Ιερείς, τα μοναστήρια και οι καλόγεροι έγιναν μέσα στην σκλαβιά το αποκούμπι των Ελλήνων” τόνισε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο γεγονός της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μοναστήρι των Καλτεζών, τονίζοντας, ότι η αρχή του νεοσύστατου Έθνους μας στηρίχτηκε στην Εκκλησία, τόσο πνευματικά όσο και υλικά.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη για την αρωγή του στο Μοναστήρι.

Εν συνεχεία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συγκροτησάντων την Πελοποννησιακή Γερουσία.

Πηγή:arxon.gr