«Το Λυκαυγές των δαιμόνων» του Γ. Κατραλή για τους απαγχονισθέντες της Ταξιαρχών (vid)

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 14:01

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αττικού Ωδείου Τρίπολης, συνθέτης, καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης, Γιώργος Κατραλής, επισημαίνει τα εξής:

«Δημοσιεύω σήμερα, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου του απαγχονισμού των δέκα Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς στην οδό Ταξιαρχών στη Τρίπολη, ένα μικρό απόσπασμα από το συμφωνικό μου έργο “Το Λυκαυγές των δαιμόνων”, που περιγράφει τη φρίκη της Γερμανικής Κατοχής στη Τρίπολη της Αρκαδίας.Κεντρικό θέμα του έργου, το αποτρόπαιο έγκλημα των Γερμανών ναζί, στην οδό Ταξιαρχών στις 15 Γενάρη του 1944. Στο έργο γίνονται αναφορές στις εκτελέσεις των ναζί στο ρέμα του Άγιου Νικόλα, στον Άγιο Αθανάσιο και στην Αλέα (Πιαλί Τεγέας). Μελοποιήθηκαν τρία ποιήματα του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου (Τάκη Τζίβα) με τη σειρά που παρατίθεται στην ανάλυση του έργου. Εμβόλιμα περιγράφονται γεγονότα με ορχηστρική μουσική, που δίνουν τις εικόνες και τις φορτισμένες συναισθηματικές καταστάσεις, που έζησαν οι δέκα απαγχονισθέντες πατριώτες και η κοινωνία της Τρίπολης. Οι μουσικές και φιλολογικές αναφορές είναι συνυφασμένες με το σήμερα, όπου είναι διαφορετικός ο τρόπος επιβολής, αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Η εκατόμβη των νεκρών από τα μνημόνια δεν πρέπει να επικεντρώνεται στις αυτοκτονίες, αλλά στους θανάτους από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, φαρμάκων, σίτισης και διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση η Γερμανική άρχουσα τάξη βρήκε νέους τρόπους επιβολής της ισχύος της με μοναδικό ιδεολογικό υπόβαθρο την υποταγή των λαών και την φυσική εξόντωσή τους. Για αυτό παραμένουν ισόβιοι δαίμονες της πατρίδας μας».

Δείτε το χαρακτηριστικό προωθητικό βίντεο: