Το πλοίο Typhoon σαρώνει τα σκουπίδια των ακτών της Μεσσηνίας

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 09:59

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσσηνίας, καθώς είδαν το πλοίο TYPHOON να πλησιάζει και τα παράλια του νομού.

Ειδικότερα, η όλη «επιδρομή» εντάσσεται σε δράση από το ερευνητικό κλιμάκιο του Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη, το οποίο κάνει καθαρισμό στις παραλίες της Μεσογείου, καθώς και καταγραφή των αντικειμένων και διαχωρισμό των απορριμμάτων για την εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος.Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο από την Κρήτη και συνεχίζει σε ακτές της Μεσογείου ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Όσο για το πλοίο TYPHOON, είναι μοναδικό, ειδικής κατασκευής, με αποθηκευτικούς χώρους απορριμμάτων, καθώς διαθέτει απορρυπαντικό υλικό και βαθυσκάφος.

Το πλήρωμα, όπως είπε η κα Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, ενημέρωσε ότι στην περιοχή θα καθαρίσει τις ακτές Αμμούδι, Καλαμάκι, Μεμί, Ζάγκα και Περούλια.

«Project Typhoon»

Η όλη πρωτοβουλία, όπως είχε γράψει το protohema.gr, εντάσσεται στο «Project Typhoon» («Σχέδιο Τυφώνας»), μια εξόχως σημαντική και ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το υπερσύγχρονο πλοίο «Typhoon» ήρθε στα ελληνικά ύδατα για να λειτουργήσει ως καταλύτης στην προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση.

Γενικότερα, το «Project Typhoon» εκπληρώνει το μεγάλο όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ο οποίος έχει από χρόνια θέσει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τα παντός είδους απορρίμματα.

Είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη επιτελεί ήδη σημαντικό έργο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω των δικών του προγραμμάτων και της υποστήριξης του έργου άλλων φορέων. Το «Project Typhoon» έρχεται να συμπληρώσει αυτό το έργο, με τη φιλοδοξία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του μοναδικού στη Μεσόγειο πλοίου.

Είναι ένα σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις απρόσιτες ακτές της χώρας μας, αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας.

Να σημειωθεί πως το πλοίο «Typhoon» ναυπηγήθηκε στη Νορβηγία το 2004. Έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα, διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων, καθώς και πυροσβεστικά μέσα.

Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά, που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο. Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

Πηγή: tharrosnews.gr