Το τελευταίο “αντίο” στον Δήμαρχο Δημήτρη Παυλή (live)

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020 17:00

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου τελέσθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου (6/6/2020), η εξόδιος ακολουθία του πρώην Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου…Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, γνωστοί, αλλά και πλήθος κόσμου βρέθηκαν από νωρίς στον ιερό ναό – όπου βρισκόταν η σορός του Δημήτρη Παυλή, προκειμένου, να του πουν το τελευταίο “αντίο”.

Συντετριμμένη η σύζυγος του Νότα, τα παιδιά του Γεωργία και Ανδρέας αποχαιρετούν σήμερα τον σύζυγο και πατέρα, με παρόντα και όλα τα στελέχη της παράταξης του Δημήτρη Παυλή, “Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά”, ενώ στο πλευρό της οικογένειας και όλοι οι στενοί του συνεργάτες.

Ο κόσμος κατέκλυσε τον ιερό ναό…

Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου, αλλά και την πλατεία στο σημείο έμπροσθεν του ναού, αποχαιρετώντας τον επιμελητηριακό παράγοντα και αυτοδιοικητικό Δημήτρη Παυλή, που πρωταγωνίστησε την τελευταία εικοσαετία στο δημόσιο βίο της Αρκαδίας .

Μεταξύ άλλων στην εξόδιο ακολουθία παρευρίσκονται: 

 •  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Αρκάς βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσης
 • Αντιπρόεδρος της Βουλής και Αρκάς βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
 • Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη
 • Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος
 • Ο πρώην Υπουργός & πρ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης
 • Ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης
 • Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου & Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος
 • Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, πρ. Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης
 • Ο Αρκάς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού
 • Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Μανώλης Σκαντζός
 • Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης
 • Ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης
 • Οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Βαγγέλης Γούργαρης, Κώστας Κατσαφάνας,Δημήτρης Βοσνος
 • Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής
 • Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αρκαδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Αγησίλαο Μαρίνη
 • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης Γιώργος Σπηλιόπουλος
 • Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης
 • Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης
 • Η πρ. Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά
 • Ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος
 • Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας
 • Ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας
 •  Ο πρώην Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Τάσος Αποστολόπουλος
 • Ο πρώην Δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός
 • Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Γιάννης Μπουντρούκας
 • Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Παναγιώτης Μαντάς
 • Ο πολιτευτής Αρκαδίας της ΝΔ Γιάννης Κατσίρης

*Ζητάμε συγνώμη για το εάν δεν καταφέραμε – λόγω του πλήθους – να καταγράψουμε κάποιους από τους επισήμους στο κείμενο μας.

Οι συγκινητικοί επικήδειοι που εκφωνήθηκαν (αποσπάσματα):

Δημήτρης Καμπόσος – Πρόεδρος ΠΕΔ και Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: 

“Φίλε Δημήτρη είχες αρχές και αξίες που τις υπερασπιζόσουν με επιχειρήματα και θέσεις πάντα δημοκρατικά και με καθαρή φωνή. Πάλεψες γερά. Καλό ταξίδι. Σε περιμένει,  να σε σκεπάσει το χώμα της ιδιαίτερης πατρίδας σου, που τόσο αγάπησες”

Γεωργία Παναγοπούλου – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης:

“Θέλω να εκφράσω τα συναισθήματα όλων μας για την απώλεια του Δημήτρη Παυλή. Αποχαιρετούμε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι τον συμπολίτη μας Δημήτρη Παυλή, που έφυγε από την ζωή σε μια παραγωγική ηλικία. Έφυγε όρθιος παλεύοντας δυνατά, παλεύοντας λεβέντικα με την αρρώστια.

Ο Δημήτρης Παυλής διακρινόταν για τον ζήλο του στα δημοτικά ζητήματα. Ήταν οργανωμένος και διορατικός. Ήταν ευαίσθητος και υποστηρικτικός σε υποθέσεις των συμπολιτών μας. Έντονη ήταν και η κοινωνική του δράση.

Φίλοι, συμπολίτες σήμερα εμείς εδώ όλοι μαζί χαιρετάμε τον Δήμαρχο Δημήτρη Παυλή ο οποίος με την διαδρομή του σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική πορεία του Δήμου. Κρατάμε την ξεχωριστή του προσωπικότητα, τις αρχές και το ήθος του, καθώς και τους αγώνες του.

Τώρα πιο πολύ από ποτέ είμαστε μαζί με την οικογένεια και αποχαιρετάμε τον δικό μας άνθρωπο, τον οικογενειάρχη και φίλο Δημήτρη Παυλή.  Φεύγεις Δήμαρχος, αγωνιστής και νικητής της ζωής. Μας αφήνεις παρακαταθήκες,. Φεύγεις νικητής και μένεις στην μνήμη μας για πάντα”

Γιάννης Τρουπής – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας:

“Το στίγμα του Δημήτρη Παυλή στην επιχειρηματική ζωή του τόπου μας, μένει ανεξίτηλο. Αποχαιρετάμε σήμερα ένα άξιο τέκνο και έναν από τα πιο δραστήρια και καλά μας μέλη. Ο Δημήτρης Παυλής αποτέλεσε εμβληματική μορφή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και της Τρίπολης γενικότερα. Η πορεία του αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Το επιμελητήριο Αρκαδίας οφείλει την επιτυχία του στον μέγιστο βαθμό στον Δημήτρη Παυλή. Εις ένδειξη τιμής η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου ονομάστηκε Δημήτρης Παυλής. Πρόεδρε σε αποχαιρετούμε . Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα σε σκεπάσει”

Δημήτρης Ταλαγάνης – Διεθνούς φήμης εικαστικός και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τρίπολης:

“Πέρασες δρόμο πολύ στην γοητευτική διαδρομή του Δήμου με οτι αυτό συνεπάγεται. ‘Ελαβες θέσεις ευθύνης σε εποχές που η έννοια της ευθύνης ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Ήσουν ενθουσιώδης. Φίλε Δημήτρη σήμερα μας αποχαιρετάς. Φίλε Δημήτρη δεν ήρθα να σου πω μεγάλα λόγια. Δεν έχεις πλέον ανάγκη από τέτοια λόγια. Φεύγοντας, μην κοιτάξεις πίσω. Πες μόνο ὃ γέγονε, γέγονε”.

Γιώργος Φαράντος – Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας:

“Φίλε και Δήμαρχε Δημήτρη,

Η πρόωρη απώλεια σου βύθισε στο πένθος την οικογένεια σου, τους συνεργάτες σου, τους φίλους σου και όλη την κοινωνία της Τρίπολης και της Αρκαδίας. Και τούτο διότι, από τις εκάστοτε επάλξεις του αγώνα σου, αγωνίστηκες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αειφόρο ανάπτυξη και το δικαίωμα στην εργασία. Αγωνίστηκες παίρνοντας το μέρος των πολλών και των αδυνάτων. Οι διαρκείς σου προσπάθειες για θέματα ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, συνάντησαν αντιδράσεις και υπονομεύσεις, προκειμένου να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα του έργου σου. Για τις επιλογές σου υπέστης διώξεις, τις οποίες αντιμετώπισες με όπλο την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για το λόγο αυτό, ο λαός της Αρκαδίας σε αναγνώρισε. Από την πλευρά μας, κέρδισες την εμπιστοσύνη μας και συνεργαστήκαμε μαζί σου στην υποψηφιότητα σου για μια ακόμη θητεία για την ηγεσία του Δήμου Τρίπολης.

Στάθηκες εκτός από άρτιος τεχνοκράτης και πολιτικός (μια λέξη που έλκει την καταγωγή της από την Αρχαία Ελλάδα και αναφέρεται σε υποθέσεις πόλεων-κρατών όπως η Μαντινεία, το Παλλάδιο και η Τεγέα), εμψυχωτής και δάσκαλος για πολλούς από εμάς. Υπήρξες μαχητής με σθένος που αγωνίστηκες με ψυχή για τον τόπο και την πατρίδα σου. Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Φίλε Δημήτρη σε αποχαιρετούμε.”

Αναστάσιος Κακλαμάνος – πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης κι επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος:

“Δήμαρχε μου, πως να σε αποχαιρετίσω; Εμείς εδώ, πως να σε αποχωριστούμε; Οι φίλοι σου οι συνεργάτες σου είμαστε όλοι εδώ. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε μακριά από την οικογένεια σου. Είμαστε όλοι εδώ ακόμα και αυτοί που κάπου – κάπου, μπορεί να σε πίκραναν και αυτό γιατί δυστυχώς πολλοί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε, να αντιληφθούμε την υπέρμετρη καλοσύνη σου και το μεγαλείο της ψυχής σου. Όλους μας αγαπούσες. ‘Όλους μας δικαιολογούσες και όλους μας συγχωρούσες.

Όλοι  σε αγαπάμε και αισθανόμαστε υπερήφανοι για εσένα. Όλοι αναγνωρίζουν, έστω και αν δεν το ομολογούν ακόμα, την μεγάλη σου προσφορά σε αυτήν την πόλη. Αξίζει να δεις να υλοποιείται το όραμα σου και οι στόχοι σου. Έβαλες γερές βάσεις. Εσύ μπορεί να μην πρόλαβες να δεις το όραμα σου να υλοποιείται. Από εκεί ψηλά σύντομα όλοι θα το απολαμβάνουμε και θα το χειροκροτούμε. Η οικογένεια σου και εμείς οι συνεργάτες σου, θα είμαστε υπερήφανοι.

Μην μας ξεχάσεις! Να έρχεσαι στα όνειρα μας και να μας καθοδηγείς. Όλοι εμείς θα μείνουμε πιστοί στις αρχές και τις ιδέες σου”

Δημήτρης Λουκάς – πρώην Αντιπρόεδρος, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΕ Τρίπολης και στενός συνεργάτης του εκλιπόντος

“Αγαπητέ φίλε και αξέχαστε Δημήτρη. ‘Αφησες για όλους ένα μεγάλο έργο. Ο χρόνος θα το δείξει. Άφησες μόνο φίλους.Ήσουν οραματιστής, ανιδιοτελής και εργάτης για όλους.Στο καλό φίλε και αδελφέ Δημήτρη. Στο καλό “Πωλ”. Έτσι σου άρεσε, να σε λέμε. Καλό Παράδεισο, γιατί το άξιζες”

Επιπλέον μέσω μηνυμάτων τους που αναγνώστηκαν στην εξόδιο ακολουθία, έστειλαν τα συλλυπητήρια τους οι:

Τάκης Θεοδωρικάκος – Υπουργός Εσωτερικών:

“Ο Δημήτρης Παυλής υπηρέτησε με συνέπεια την αυτοδιοίκηση αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στην Αρκαδία. Εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Πάνος Σκουρλέτης – Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός:

“Αποχαιρετούμε στον πρόσωπο του Δημήτρη Παυλή έναν άνθρωπο, που εργάστηκε για τον τόπο του και άφησε πίσω σημαντικό έργο. Είχαμε άψογη συνεργασία”

Αλέξης Χαρίτσης – Βουλευτής Μεσσηνίας & πρώην Υπουργός Εσωτερικών:

“Η απώλεια αυτή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη της Τρίπολης. Είχα την τιμή ως Υπουργός να συνεργαστώ μαζί του και να μοιραστώ τους αγώνες και τις αγωνίες του για τον Δήμο που υπηρέτησε”.

 

Το τελευταίο “αντίο” 

Οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, που για είκοσι και πλέον χρόνια, συνεργαστήκαμε με τον εκλιπόντα λόγω των θέσεων που κατείχε στο δημόσιο βίο του τόπου μας, κυρίως όμως την περίοδο που υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος και  Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μοριά, θα τον θυμόμαστε πάντα.  Εκφράζουμε δε, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην παράταξή του, στους συνεργάτες και τους φίλους του, κυρίως όμως στην οικογένειά του, γιατί σ’ αυτούς θα λείψει περισσότερο, αφού η απουσία του θα είναι έντονη και καθημερινή.

Καλό Παράδεισο Δήμαρχε!