Το χαμόγελο και τα μυστήρια του…

Πέμπτη, 17 Μάιος 2012 13:43

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ

Από το διάσημο χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Bίντσι μέχρι το χαμόγελο ενός απλού ανθρώπου, πολύς λόγος έχει γίνει για αυτή τη περίεργη σύσπαση των μυών  που το προκαλούν.Χαμόγελο αν μπορούμε να το προσδιορίσουμε ,είναι οι συστελλόμενοι μείζονες ζυγωματικοί μυς που ανυψώνουν τις δυο γωνίες του στόματος και προκαλούν ποικίλα συναισθήματα.

Οι αιτίες ποικίλουν που αφορούν τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος χαμογελά, άλλοτε από αμηχανία. Από χαρά, από ευτυχία αλλά και από νεύρα!

Επιστήμονες θέλησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του γέλιου και πως αυτό επηρεάζει τη διάθεση μας.

Η Πόλα Νίντενταλ και οι συνεργάτες της, μέσα από πλήθος μαγνητικών τομογραφιών και μελετών, εξηγούν το πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το χαμόγελο και από πού προέρχεται.

Το συμπέρασμα τους ήταν ότι το χαμόγελο δεν είναι απλά η έκφραση ενός εσωτερικού συναισθήματος, αλλά και το φανερό κοµµάτι της «συνάντησης» δύο ανθρώπων. Το χαμόγελο κατηγοριοποιείται  σε διαφορετικά είδη ανάλογα µε τις διαφοροποιήσεις στην έκφραση του προσώπου.

Το χαμόγελο σύμφωνα με τους επιστήμονες κατατάσσεται σε κατηγορίες ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου, όπως προαναφέρθηκε, αλλά ακόμα προσπαθούν τι είναι ακριβώς αυτό που δίνει εντολή στον εγκέφαλο για αυτή τη σύσπαση.

Εικάζεται πως η έκφραση του χαμόγελου που δείχνει αμηχανία, είναι όταν χαμογελάμε με χαμηλωμένο σαγόνι, ενώ το χαμόγελο του <<χαιρετισμού>> είναι με ανασηκωμένα τα φρύδια.

 

Υπάρχει και το χαμόγελο αφ’υψηλού , <<είμαι καλύτερος από σένα>>, <<είσαι χαζός>>, το οποίο χαρακτηρίζεται από το ανασηκωμένο σαγόνι.

Η Πόλα Νίντενταλ, τονίζει ότι συν της άλλης υπάρχει το ευτυχισμένο χαμόγελο και το ψεύτικο χαμόγελο. Πως διακρίνονται αυτά τα δυο είδη; Ένα ευτυχισμένο χαμόγελο ενεργοποιεί τον κογχοµετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος συνδέεται µε τα συστήματα λήψης αποφάσεων, ανταμοιβής και συναισθημάτων, ενώ για το ψεύτικο χαμόγελο ενεργοποιείται άλλο τμήμα του εγκεφάλου.

Όπως και να’χει το να χαμογελάμε είναι υγειές ,μας γεμίζει ευεξία, μας αποφορτίζει και θα πρέπει να βρίσκουμε πάντα λόγους για λίγες στιγμές γέλιου…

Πένυ Σπήλιου Δεληγιάννη

 psdeliyiannis@hotmail.com