ΤΟΜΥ Τρίπολης |Εργαζόμενοι σε Αστυνομία και Πυροσβεστική ενημερώθηκαν για φυματίωση και ηπατίτιδα (ph)

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:55

Η 1η ΤΟΜΥ Τρίπολης, στα πλαίσια δράσεων για την αγωγή υγείας πραγματοποίησε στις 24/01/2020 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και στις 29/01/2020 στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας, ενημέρωση με θέμα «Μορφές φυματίωσης και ηπατίτιδας, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής τους σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Οι νόσοι της φυματίωσης και της ηπατίτιδας είναι ευρέως γνωστές λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών παγκοσμίως καθώς και των εύκολων τρόπων μετάδοσής τους. H φυματίωση είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες.Σήμερα, παρά τις προόδους στην θεραπεία, η φυματίωση είναι μια παγκόσμια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS, τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών του βακίλου που προκαλεί τη νόσο.

Όσον αφορά τις ιογενείς ηπατίτιδες είναι ιδιαίτερα σημαντικά νοσήματα επειδή προσβάλλουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αποτελούν ως ένα βαθμό ‘καθρέπτη’ του βιοτικού επιπέδου ενός πληθυσμού και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Επίσης συχνά απαιτούν μακροχρόνια και δαπανηρή θεραπευτική παρέμβαση και έχουν σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η παροχή γνώσεων σχετικά με τις μορφές των νόσων και η επισήμανση των τρόπων  πρόληψης σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι εργαζόμενοι στην  Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία λόγω της φύσεως αυτών των επαγγελμάτων ως σώματα ασφαλείας.

Η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας, καθώς  για την φιλοξενία και τη βοήθεια στο έργο του φορέα μας.