Τον Π. Παπαδόπουλο από την Τεγέα παρασημοφόρησε η Γαλλική Δημοκρατία

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 17:36

Ο Τεγεάτης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην παιδεία και ειδικότερα για τη συμβολή του στην υλοποίηση κοινών ελληνογαλλικών δράσεων στη σχολική εκπαίδευση.

Με τη συγκεκριμένη διάκριση, τιμώνται με διάταγμα του Γάλλου Πρωθυπουργού, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που συνεισφέρουν ενεργά στη διάδοση του Γαλλικού Πολιτισμού και των Γραμμάτων, μέσω του έργου και της κοινωνικής τους δράσης.Το διάσημο επέδωσε στον τιμηθέντα ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, κ. Νικολά Εϊμπαλάν σε ειδική τελετή το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο κ. Παπαδόπουλος αποδεχόμενος την υψηλή τιμητική διάκριση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «η φιλία και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών συμπορεύεται με τα 200 χρόνια από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Και δεν θα πάψει να ενισχύεται όσο οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα ατενίζουμε με υπερηφάνεια την κοινή μας ιστορική πορεία, όσο ‘’η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου του Ντελακρουά’’ θα εμπνέει τη καρδιά και το λογισμό μας, όσο η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης θα αναβλύζουν την πνευματική σαγήνη του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Υπογραμμίζοντας, «κατάγομαι από την Αρχαία Τεγέα Αρκαδίας που η ζωή της χάνεται στους Ομηρικούς χρόνους. Η γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανέσκαψε και έφερε στο φως την αρχαία πόλη μας την Τεγέα και έτσι συνδεθήκαμε με τον πολιτισμό των προγόνων μας. Φανταστείτε τον πρώτο Γάλλο Αρχαιολόγο που έπιασε μέσα στα χώματα της μάνας Γης της ιδιαίτερης πατρίδος μου την κεφαλή της Θεάς της Υγείας, παγκόσμιο σύμβολο των Ιατρών. Αιώνια η ευγνωμοσύνη μας στους Γάλλους Αρχαιολόγους».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεγέα και ίδρυσε πριν από 53 χρόνια τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» στην Αττική.