Τοποθέτηση Φαράντου στην ημερίδα για την ανασυγκρότηση της Γορτυνίας μετά τις πυρκαγιές

Δρ. Γεώργιος Φαράντος *

(Mέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης)



Τοποθέτηση για την ανασυγκρότηση της Γορτυνίας από τις πυρκαγιές

(Στην ημερίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας και της ΟΜ Γορτυνίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και ώρα 11:00, στη Λιοδώρα Ηραίας Γορτυνίας,  με θέμα: “Μετά τις πυρκαγιές τι; Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της περιοχής”)

Από τις Οργανώσεις Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαιρετίζουμε τη ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είναι προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση της ιστορικής περιοχής της Γορτυνίας μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις είναι ωφέλιμες και παραγωγικές για την τοπική κοινωνία και δηλώνουμε τη πρόθεση μας να συμμετάσχουμε με όποιον τρόπο μπορούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια και δράση που μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.

Η πρόληψη της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού στη Γορτυνία δεν πραγματοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο. Η οργάνωση της αντιμετώπισης φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκής, με βάση τα αποτελέσματα. Οι τακτικές κατά την εβδομάδα της πύρινης λαίλαπας ήταν ανίκανες να αντιμετωπίσουν το επιβλαβές έργο της. Οι καταστροφές τεράστιες, έπληξαν μια μεγάλη περιοχή που ήδη βρισκόταν σε οικονομική δυσχέρεια. Τα προβλήματα αυτά στη διαχείριση των πυρκαϊών δεν κρύβονται πίσω από διαθεσιμότητες πυροσβεστικών υπαλλήλων. Η δύσκολη μάχη για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου δόθηκε αποκλειστικά από κατοίκους, εθελοντές και πυροσβέστες στη περιοχή της Γορτυνίας.

Μετά την καταστροφή θα έρθει η ανάκαμψη; Το έργο της ανάκαμψης δεν πρέπει να ανατίθεται σε αναδόχους αποκατάστασης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές της επιστήμης και όχι την επιδίωξη της κερδοσκοπίας από την καταστροφή. Η ανάκαμψη από την καταστροφική κρίση, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Μια πολιτική ανασυγκρότησης για την περιοχή της Γορτυνίας, θα έπρεπε οχι μόνο να είχε σχεδιαστεί με τρόπο αποτελεσματικό, αλλά να είχε υλοποιηθεί ήδη από την κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή θα μπορούσε να δώσει μια αναπτυξιακή πνοή στην πληγείσα περιοχή. Ενδεικτικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι :

  • Η κατασκευή του δρόμου Ολυμπίας – Τρίπολης που θα αποτελέσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την περιοχή της Γορτυνίας.
  • Ουσιαστική επιχορήγηση των παραγωγικών δεντροκαλλιεργειών
  • Επιχορήγηση των κτηνοτροφικών μονάδων
  • Υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών και κτηνοτρόφων
  • Ταχεία αποτελεσματική υλοποίηση των αναδασωτικών έργων
  • Τα αντιπλυμμηρικά έργα

Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι τα έργα δεν πρέπει να μείνουν επί χάρτου, αλλά να υλοποιηθούν και να έχουν αποτέλεσμα στην παραγωγική βάση, δηλαδή να επωφεληθούν οι πληγέντες έως και το τελευταίο ευρώ των έργων αποκατάστασης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι καταστροφές επαναλαμβάνονται και πρέπει να μας διδάσκουν με την εμφάνιση τους. Η εκπονηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάσχεση μιας μελλοντικής ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην περιοχή μας, με την πρόβλεψη για συντονισμό των μέσων και την κατάλληλη αξιοποίηση εκπαιδευμένου προσωπικού και υλικοτεχνικών μέσων, θα φανεί χρήσιμη.

Είναι προφανές, ότι μια αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής σε μια πολιτική με προοδευτικά μέτρα, προσανατολισμένη στη σύγχρονη αντίληψη για την έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων με προσανατολισμό προς τους πολίτες και τις αγροτικές υποδομές, θα μπορέσει να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ως τώρα αναποτελεσματική πορεία της αποκατάστασης. Με αυτά τα λίγα λόγια, από τη Γορτυνία, την πανάρχαια Αρκαδική πόλη, την διαρκώς παρούσα στα Ελληνικά πράγματα από την αρχαιότητα ως σήμερα, την Γορτυνία του Λούσιου ποταμού, της περιοχής όπου τιμούνταν ο Δίας και ο Ασκληπιός, την περιοχή της μεγαλουργίας της Ελληνικής Επαναστάσεως και του Κολοκοτρώνη, την περιοχή της Θρησκευτικής και πνευματικής ανατάσεως, εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο μας και την πορεία του στο μέλλον.

Τρίπολη, 28-11-2021

Γεώργιος Ι. Φαράντος

*Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.

Προηγούμενο άρθρο«Ψέμματα και αλήθειες για την απολιγνιτοποίηση» από το δήμαρχο Μεγαλόπολης (vid)
Επόμενο άρθροΓιατί χρησιμοποιεί «μύθους» η Παλαιά Διαθήκη;