Τοποθέτηση Γούργαρη στο ΠΕΣΥ για την δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολη

Από τις αρχές της δεκαετίας το 1990 στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν εντάξει τη Μεγαλόπολη σε σχεδιασμούς υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων, ακόμη και επικίνδυνων.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης με τη συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας άνοιξαν το δρόμο για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.



Στις 5/7/2011 4 υπουργοί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δημιουργία χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία Μεγαλόπολης.

Στις αρχές του Μάρτη 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήρθε να ολοκληρώσει τη βρόμικη δουλειά (εδώ κυριολεκτούμε) επανέφερε το θέμα και πριν από λίγες μέρες δρομολόγησε την κατασκευή Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) και ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι για αυτό έχει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών παραγόντων.

Είναι γεγονός ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές της Μεγαλόπολης δεν πήραν ποτέ καθαρά αρνητική θέση απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ακόμη και τον περασμένο Μάρτη όλες οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης σιώπησαν όταν η κυβέρνηση ανάγγειλε το (ΧΥΤΕΑ).

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα (ΧΥΤΕΑ) ενώ κάποιους μήνες νωρίτερα δήλωνε σε τοπική εφημερίδα ότι προσδοκά ανάπτυξη με τη διαχείριση απορριμμάτων στα ορυχεία.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση 12/9/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης χρειάστηκε η επιμονή της αντιπολίτευσης και η παρέμβαση κάποιων έμπειρων στελεχών της πλειοψηφίας για να δεχτεί η Δημοτική Αρχή να συζητηθεί το θέμα του (ΧΥΤΕΑ) εκτός Ημερήσιας Διάταξης αφού καταυτήν δεν υπήρχε θέμα και δεν το συμπεριέλαβε στην Ημερήσια Διάταξη.

Η απειλή είναι σοβαρή και πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση.

Ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η λύση των προβλημάτων των αποβλήτων συνολικά βρίσκεται στην Ενιαία Διαχείριση μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών.

Η Δημιουργία ασφαλών ΧΥΤΕΑ πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός κεντρικού (σε εθνικό επίπεδο) σχεδιασμού, στη βάση των κανόνων της επιστήμης με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος, να παίρνει υπόψη τη διεθνή εμπειρία και να υπολογίζει πολύ σοβαρά στην επιλογή χώρου το βαθμό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί από άλλες δραστηριότητες.

Με τέτοιες προϋποθέσεις δεν χωράει ούτε συζήτηση για ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.
Οι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πρέπει να γίνουν με τις οδηγίες και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ, με ευθύνη και δαπάνες όσων παράγουν επικίνδυνα απόβλητα.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν οι εγγραφές στον ΚΟΑΤ
Επόμενο άρθροΜέχρι 5 Οκτωβρίου η Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης από υποψήφιους νέους γεωργούς
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5