Τοποθετήσεις Γ.Παπαηλιού στη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Γ. Η. Παπαηλιού : Η διαφορετική αντιμετώπιση των μη αγροτών-ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε τουλάχιστον να εισαχθούν κριτήρια που να τους διαφοροποιούν, ανάλογα με τις περιοχές. Άλλο περιοχές ορεινές, μειονεκτικές και απομονωμένες και άλλο οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί
Διατηρούνται οι λογικές, «ευνοϊκές» ρυθμίσεις των αγροτών για όσους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώπιον της



Ολομέλειας της Βουλής (29.9.2016), ο βουλευτής Γ. Η. Παπαηλιού ανέφερε

:

Κάθε φορά που εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο για διαρθρωτικές αλλαγές, διατυπώνονται απόψεις που τις συνδέουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. Όχι ότι αυτό δεν ισχύει. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, τουλάχιστον στο πεδίο των «ενεργειακών» κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν υποχρέωση της χώρας, όχι ως χώρας που έχει υπαχθεί σε «μνημόνιο» αλλά ως χώρας-μέλους της Ε.Ε. Ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κάποιος με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του τρόπου διαπραγμάτευσης του θέματος από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, η συμμετοχή της πατρίδας μας στην ΕΕ επιβάλλει υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υιοθέτηση κανονισμών και η εφαρμογή τους στην ελληνική έννομη τάξη.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει μία ενωσιακή υποχρέωση, που συνίσταται στην προσαρμογή του εθνικού δικαίου προς την ευρωπαϊκή πρακτική λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού. Με τη ρύθμιση της αγοράς ουσιαστικά καταργείται το καθεστώς προμήθειας προϊόντων-πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω άλλων «μηχανισμών». Με το νέο πλαίσιο, ελπίζεται βάσιμα, ότι η αγοραπωλησία ενέργειας θα γίνεται με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας, και φιλικούς προς τον καταναλωτή, αφού και οι τιμές, επίσης ελπίζεται βάσιμα, ότι θα εξισορροπήσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, λόγω ανταγωνισμού.

Ως προς το ασφαλιστικό, πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένες πτυχές του, προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Καταρχάς να υπενθυμίσουμε, ότι τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τους αγρότες-ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, διατηρείται η μειωμένη μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού και για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης (70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού). Αυτό αποτελεί από μόνο του επιτυχία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης. Πρώτον, για τους νέους ασφαλισμένους (όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους του ΟΑΕΕ) κάτω της πενταετίας, καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές και εφαρμόζεται, από 1.1.2017, το γενικό ποσοστό 6,95 %. . Δεύτερον, όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καταργείται η μεταβατικότητα των εισφορών για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης που προβλέπονταν αρχικά. Σε σχέση με τους αγρότες, η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει για κάθε αγρότη σε σχέση με τις ήδη νομοθετημένες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης του Ν. 4387/2016 είναι μικρή.. Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, όμως, είναι γνωστό το πιεστικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η επιβάρυνση θα είναι λογιστική και πάντως μικρότερη του εμφανιζόμενου, διότι οι περισσότεροι αγρότες θα έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές το 2017 αφού όπως είναι γνωστό, ότι από 1.1.2017 οι εισφορές των αγροτών, όπως και των υπολοίπων αυτοαπασχολούμενων θα υπολογίζονται βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή του πραγματικού εισοδήματός τους, και όχι βάσει των τεκμαρτών εισοδημάτων που ορίζονταν για κάθε ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης του ασφαλισμένου.

Διατηρούνται οι λογικές, ευνοϊκές ρυθμίσεις των αγροτών για όσους αττοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς της χώρας και λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων υπάγονταν στον ΟΓΑ. Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε οι αυτοαπασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, να παραμείνουν προστατευμένοι, βάσει του διαφορετικού, ευνοϊκότερου καθεστώτος των αγροτών. Με αυτό τον τρόπο «ευνοούνται» οι ιδιοκτήτες καφενείων, φούρνων, μπακάλικων κτλ σε χωριά, π.χ. της ορεινής Αρκαδίας, που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλό εισόδημα και έτσι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την τοπική οικονομία και την κοινωνική ζωή στις μειονεκτικές και απομονωμένες περιοχές της χώρας. όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.

Από την παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση εξαιρούνται οι μ η αγρότες-ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, που αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε τουλάχιστον να εισαχθούν κριτήρια που να διαφοροποιούν τους μ η αγρότες-ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, ανάλογα με τις περιοχές. Άλλο περιοχές ορεινές, μειονεκτικές και απομονωμένες και άλλο οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παλεύει για το δίκαιο, διότι πρωτίστως εκπροσωπεί μιάν άλλη λογική

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (29.9.2016), ο βουλευτής Γ. Η. Παπαηλιού, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε : Η στάση των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί υποκριτική, διότι εμφανίζονται σα να προέρχονται από παρθενογένεση. Ομιλούν για ανάπτυξη, απασχόληση, διαφάνεια και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αυτοί που οδήγησαν τον τόπο στη χρεωκοπία !!!

Ας αναφερθεί, ως παράδειγμα, το θέμα των «θαλασσοδανείων». Η κυβέρνηση είχε το σθένος να εναντιωθεί σε συμφέροντα της επιχειρηματικής ελίτ, της ολιγαρχίας του χρήματος. Αυτό δεν αρέσει στα κόμματα της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνασπίζονται με τους μιντιάρχες-καναλάρχες και το τραπεζικό

σύστημα για να ακυρώσουν την πολιτική της κυβέρνησης.
Έχουν ακουστεί πολλά στην Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των

δανείων των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα υπάρξει

σχετικό πόρισμα, του οποίου όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν

προδικάζουν τα συμπεράσματα, όπως πράττουν κάποιοι άλλοι (και στην

Επιτροπή).
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο αυτά που έχουν

περάσει ως (ν)τροπολογίες από την Βουλή, (ν)τροπολογίες, οι οποίες

αθώωναν εν μιά νυκτί τους εκφραστές των συμφερόντων που

προαναφέρθηκαν. Αυτό είναι και ένα δείγμα πρόδηλης παρέμβασης στην

δικαιοσύνη.
Και ομιλώ για την (ν)τροπολογία που πέρασε στο Ν. 4146/2013 (άρθρο 78), η οποία ορίζει ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας οι πρόεδροι, τα μέλη διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών, για σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Δηλαδή, επρόκειτο για παροχή αμνηστίας στους υπεύθυνους των θαλασσοδανείων, ύψους 1 δις ευρώ περίπου, μέσω πραγματικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Και μην ξεχνούμε, τα δάνεια προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους περίπου 402 εκατομμυρίων ευρώ. «Δανεικά και αγύριστα»!!!

Η αντιπολίτευση επιδίδεται με απύθμενο θράσος και υποκρισία στην τροφοδοσία του «τριγώνου της αμαρτίας», στο οποίο διαπλέκονται τράπεζες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και το παλαιό πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παλεύει για το δίκαιο, διότι πρωτίστως εκπροσωπεί μιάν άλλη λογική. Θα συνεχίσει να παλεύει κατά της διαπλοκής, των πολιτικών παρεμβάσεων και των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. Οι δυσκολίες δεν πρόκειται να τον πτοήσουν.

Προηγούμενο άρθροΟρκωμοσία νεοσυλλέκτων στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΟ Πειραιώς Σεραφείμ για την δικαστική δίωξη του Μαντινείας Αλεξάνδρου