Οι τοποθετήσεις στη συνάντηση φορέων για τον αποκλεισμό της Αρκαδίας από το μειωμένο ρεύμα (vid)

Η άδικη και ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει σχεδόν όλη την Αρκαδία (πλην του Δήμου Μεγαλόπολης) από το ειδικό μειωμένο περιβαλλοντικό τιμολόγιο ρεύματος, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μία ευρεία παναρκαδική συνάντηση φορέων, το απόγευμα της Τρίτης (23/1/2018), στο Πνευματικό Κέντρο, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρίπολης.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ



Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, αρχικά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια είπε: «Μετά τη σημερινή συνάντηση, θα ξεκινήσει ο πόλεμος. Δεν είναι το ζήτημα αν είμαστε πολίτες α΄ η β’ κατηγορίας, αλλά ότι κάποιοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς να μας ρωτήσουν. Δεν ρωτηθήκαμε για όλα αυτά που παίζονται αυτό το διάστημα. Ακούγαμε για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. Το να βάζουν όμως την Μεγαλόπολη στις διαπραγματεύσεις σε αντίβαρο της Δυτικής Μακεδονίας, έχει λόγο που γίνεται.

Να σταματήσουν τα παιχνίδια. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μία γροθιά.

Η Μεγαλόπολη προετοιμάζεται να υποδεχθεί το σύνολο των απορριμμάτων, με τρόπο που δεν συνάδει διότι δεν μιλάνε καθαρά κάποιοι. Μιλάνε για Παλαιόχουνη αλλά επί της ουσίας εννοούν την Μεγαλόπολη. Εδώ, περίμενα να είναι και ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Η ΤΕΡΝΑ θα είναι ανάδοχος των μονάδων της ΔΕΗ και δεν θα είναι τίποτα τυχαίο. Νομίζουν ότι μπορούν κάποιοι να δουλεύουν χιλιάδες κόσμο σε όλη την Πελοπόννησο.

Αφορά ολόκληρη την Αρκαδία.

Θα τοποθετηθώ πολύ σκληρά όταν γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνησης».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε: «Αυτό που εφαρμόστηκε σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, πρέπει να γίνει πράξη και στην Αρκαδία. Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέσαμε τροπολογία, δεν την αποδέχτηκε ο Υπουργός, αλλά με μία νομοτεχνική βελτίωση αυτό μπορεί να αλλάξει. Προτείνω να πληροφορηθεί ο κόσμος τι σημαίνει αυτό. Όταν μία επιχείρηση έχει 2.000 και 3.000 ευρώ το μήνα να πληρώνει ρεύμα, πόσο μεγάλη είναι η μείωση του 30%. Πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία. Να συναντηθεί αντιπροσωπεία φορέων της Αρκαδίας με τον αρμόδιο Υπουργό και Συντονιστή της Κυβέρνησης κ. Φλαμπουράρη. Μετά να συναντηθεί το ίδιο σώμα και να αποφασίσει για την περαιτέρω διαδικασία. Αν ενώσουμε τις φωνές μας οι Αρκάδες και σε απόλυτα δίκαιο αίτημα, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσης τόνισε: «Ήλπιζα να δω περισσότερο κόσμο. Πρέπει να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να τα λέμε όλα ανοιχτά. Αυτό το θέμα πρέπει να μας ενώνει όλους. Το θέμα προέκυψε διότι σε αυτή τη διάταξη μπήκε όλη η Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, νομίζαμε ότι το θέμα αφορούσε καθαρά τον Δήμο Μεγαλόπολης και για το λόγο αυτό κατάθεσα εγκαίρως ερώτηση στη Βουλή.

Το θέμα προέκυψε όταν για μικροπολιτικούς λόγους μάλλον η Κυβέρνηση έφερε θέμα για όλη τη Δυτική Μακεδονία όπου ευνοούνται 130..000 νοικοκυριά, ενώ στην Αρκαδία ευνοούνται μόλις 8.000 νοικοκυριά. Αυτή η ρύθμιση έχει ψηφιστεί μόνο για ένα χρόνο. Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι μία νομοθέτηση που αφορά ξεκάθαρα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Η ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ

Ο κ. Κακλαμάνος ανέγνωσε τη δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού που απουσίαζε και έστειλε επιστολή.

«Σας είναι … γνωστό, ότι, εδώ και αρκετό καιρό, είχα θέσει το θέμα του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τη Αρκαδία εν συνόλω, και όχι μόνο για το Δήμο Μεγαλόπολης, στον αρμόδιο Υπουργό. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ανταπόκριση, για λόγους δημοσιονομικούς, και όχι μόνον, όπως είπε.

Κατά τη συζήτηση της σχετικής υπουργικής τροπολογίας, έλαβα το λόγο και επεσήμανα, ότι η εισαγωγή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύατος για τους κατοίκους των περιοχών που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από  τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αποτελεί κίνηση διαιοσύνης και όχι σκοπιμότητας, όπως ισχυρίστηκαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα επεσήμανα την άνιση μεταχείριση που υφίσταται ο νομός Αρκαδίας, ο οποίος δεν υπάγεται στο σύνολό του (πλην του Δήμου Μεγαλόπολης)  στο ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, σε αντίθεση με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που υπάγεται στο σύνολό της, και όχι μόνον οι ενεργειακοί δήμοι και οι νομοί στους οποίους είναι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες.

Επίσης υπογράμμισα ότι ο προβληματικός και φτωχός χαρακτήρας του νομού Αρκαδίας και το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν περιληφθεί στο σχεδιασμό αποεπένδυσης αποτελούν επιπλέον ισχυρούς λόγους να υπαχθεί το σύνολο της Αρκαδίας στο ειδικό μειωμένο τιμολόγιο.

Το θέμα δεν είναι εύκολο, ιδίως αν τεθεί αποκλειστικά στη βάση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Πρέπει να αναδειχθούν οι ευρύτεροι οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι, εκτός από την ισότιμη μεταχείριση της Αρκαδίας εν συνόλω με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που επιβάλλουν την επέκταση της έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το νομό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθένας από τη θέση του και ανάλογα με τις θεσμικές δυνατότητές του μπορεί να συνεισφέρει, χωρίς απρόσφορες και άνευ ουσίας κορώνες και κινήσεις που γίνονται μόνον για «το θεαθήναι» αλλά και τις μέχρι τώρα διατυπωθείσες αφ΄ υψηλού συστάσεις και απαξιωτικές αναφορές.

Μόνον η συλλογική δράση, και όχι η μικροπολιτική (δήθεν) δράση, μπορεί να είναι αποτελεσματική».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς τόνισε ότι «η παρουσία μου απέχει πολύ από λογικές «δώσε και σε μένα μπάρμπα». Στην τροπολογία αυτή δεν προκύπτει πουθενά η λογική που χωροθετήθηκαν οι περιοχές για αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας αποδείξει με ποιον τρόπο έγινε η χωροθέτηση και δεν θα δεχτούμε οικονομικά κριτήρια. Όλες οι περιοχές που υφίσταται περιβαλλοντική επιβάρυνση πρέπει αναλογικά να έχουν ανταπόδοση».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας μίλησε για κατάφορη αδικία εις βάρος της Αρκαδίας. «Ακούστηκαν κάποια κριτήρια για το ΑΕΠ, που δεν ευσταθούν. Άλλοι ήταν οι λόγοι. Αυτή είναι μία τρίτη φάση ενός έργου που ξεκίνησε από παλιότερα. Είχαμε την αδικία με το χωριό Τριπόταμος, που σβήνει επειδή δεν θέλει το Υπουργείο να αποχαρακτηρίσει μία περιοχή που υπάρχουν κάποιοι θάμνοι. Η δεύτερη φάση ήταν η φάση της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει πολλές μονάδες και δεν πωλείται καμία από εκεί και πωλούνται οι δύο της Μεγαλόπολης. Σήμερα, έχουμε μια τρίτη φάση που δεν δίνεται σε όλη την Αρκαδία αυτό που δικαιούται. Οι μειώσεις στο επαγγελματικό τιμολόγιο θα φέρει επενδύσεις. Πρέπει ενωμένοι να προσπαθήσουμε. Είναι άδικο και αδικαιολόγητο. Ήμουν σε μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό από τον Οκτώβριο. Τότε το βάλαμε για Μεγαλόπολη και Γορτυνία, διότι είναι οι περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο Λιγνιτόσημο. Ξαφνικά, επεκτάθηκε σε μία ολόκληρη Περιφέρεια. Να αφήσουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει και να προσπαθήσουμε να δικαιωθούμε.»

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Ρουμελιώτης, μίλησε για μία κατάφωρη αδικία από την πλευρά της Κυβέρνησης. «Η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι αρχίζουμε δυναμικά αν αντισταθούμε ενωμένοι».

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σχεδιάσουμε πραγματικά και να δούμε το θέμα μακριά από τοπικισμούς και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ο πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης μίλησε για «ξεκάθαρη αδικία κατά της Αρκαδίας και ότι πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Είναι τόσο πρόχειρο νομοσχέδιο που απέκλεισαν ακόμα και περιοχές της Γορτυνίας που είναι στο Λιγνιτόσημο».

Το μέλος του τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ Νίκος Γιαννακόπουλος είπε ότι «είναι σοβαρό πως προσπαθούμε ενωμένοι να παλέψουμε για αυτή την κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Τομεάρχη κ. Σκρέκα που μου έλεγε ότι είναι τόσο πρόχειρη η τροπολογία που τα χωριά στον πρώην Δήμο Τρικολώνων παίρνουν λιγνιτόσημο αλλά δεν εντάσσονται στην τροπολογία. Πρόκειται για μία μάλλον ρουσφετολογική τροπολογία του Πρωθυπουργού για την Μακεδονία. Είναι επιβεβλημένο να επεκταθεί η ρύθμιση για όλη την Αρκαδία, σε νοικοκυριά και επαγγελματίες».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Άρχοντας είπε ότι «θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους, πρώτα σε επίπεδο σύνθεσης και δημιουργίας».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας είπε ότι «όλη η ιστορία είναι ένα ρουσφέτι κατά πάσα πιθανότητα. Εμείς συμφωνούμε να δημιουργηθεί μια επιτροπή και να τρέξουμε το θέμα κεντρικά. Θα πρέπει να δούμε κι αυτό το κομμάτι της πώλησης της Μεγαλόπολης, που είναι επίσης μια αδικία, γιατί εδώ και όχι στην Κοζάνη αντίστοιχα. Πρέπει όλοι εμείς οι φορείς να ασχοληθούμε και με τη σύνδεση του φυσικού αερίου στη Βιομηχανική Περιοχή».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τρίπολη Αύριο» Κώστας Τζιούμης είπε ότι «ζητούμε όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια ωφελήματα. Είναι εξαιρετικά πρόχειρη η διάταξη. Είναι θετικό ότι δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο στην Αρκαδία. Αυτό έπρεπε να το έχουμε κάνει πριν ψηφιστεί η τροπολογία. Εμείς το μάθαμε από τις ανακοινώσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου. Κάποιοι όμως το ήξεραν και έκαναν από μόνοι τους διαπραγματεύσεις».

Ο νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Γιάννης Αγγελάκος μίλησε για «κατάφωρη αδικία και παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου. Προτείνω από την πλευρά μου στην προχειρότητα αυτή να αντιδράσουμε και με επιχειρήματα επιστημονικά να δείξουμε την αδικία. Δεν είναι δυνατόν χωριά που βρίσκονται πολύ κοντά στο εργοστάσιο να μένουν εκτός».

Ο Γιώργος Φαράντος από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι «ο νομός Αρκαδίας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Θέλουμε ίση μεταχείριση της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, όπως συνέβη για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετέχουμε στο ψήφισμα και θέλουμε να αρθεί αυτή η αδικία».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Ντάνος δήλωσε αντίθετος με την τροπολογία και συμπλήρωσε ότι επειδή προέρχεται από τον δήμο Βαλτετσίου, «το 2002 είχαμε κάνει μία μελέτη με τον «Δημόκριτο» για τη ρύπανση της περιοχής και βγήκαν αποτελέσματα που έδειχναν ότι οι πέριξ περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο μολύνονται περισσότερο σε σχέση με το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Διότι για τη μόλυνση στην άνω Ασέα, στην Παλαιόχουνη τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Να βρούμε αυτή τη μελέτη και να την έχουμε σαν ένα όπλο».

Ο Πρόεδρος ΟΕΒΕΑ Αρκαδίας Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος μίλησε για «απαράδεκτα πράγματα που φτάνουν στα όρια της φαιδρότητας. Έχουμε μια αποβιομηχάνιση, έχουμε μια ΒΙΠΕ που σε λίγο θα είναι ερείπια, έχουμε έναν αγροτικό τομέα που φθίνει διαρκώς, δεν είναι δυνατόν να έχουμε κι αυτές τιε προκλήσεις από την Πολιτεία. Να κουβεντιάσουμε για τα καύσιμα του μέλλοντος, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Χωρίς μυστικές διπλωματίες και προσωπικές επιλογές, ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κατσίρης είπε ότι «το λιγνιτικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο στη Νότια Ελλάδα. Σήμερα ερχόμαστε ουραγοί για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Έπρεπε όλος ο νομός να ήταν στο -30%. Καμία άλλη περιοχή δεν έχει τόσο μεγάλη επιβάρυνση. Πρέπει να δούμε επιπλέον πως μπορούμε να περάσουμε στη μεταλιγνιτική εποχή, όπου οι ΑΠΕ θα έχουν τον πρώτο λόγο. Η πώληση των μονάδων Μεγαλόπολης είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσει και το υδροηλεκτρικό του Λάδωνα.»

Ο Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας και του Συλλόγου Δασκάλων Κώστας Μαρκόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία να γίνει η σημερινή συγκέντρωση. «Μου έκανε αλγεινή εντύπωση η μετάθεση ευθυνών από τους άρχοντες του νομού μας, ο διαγκωνισμός τους για το ποιος έκανε ένσταση για την τροπολογία. Υπάρχει μια κατάφωρη αδικία και πρέπει μόνο ενωμένοι να πάμε».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς συνεχάρη τους βουλευτές Αρκαδίας που ανέδειξαν το θέμα στη Βουλή και τον Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις που κάλεσαν τη συνάντηση. «Πρέπει να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και για επαγγελματική χρήση. Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση να πουληθούν οι μονάδες της Μεγαλόπολης. Είναι ψέματα. Ο λιγνίτης είναι εθνικό καύσιμο και μπορεί για τα επόμενα 20 χρόνια αποτελεί πηγή κοινωνικής ανάπτυξης και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μετά το λιγνίτη, θα έχουμε και το ξεπούλημα του νερού και μία κερκόπορτα για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 48.000 στρέμματα των εξαντλημένων ορυχείων της Μεγαλόπολης».

Ο γραμματέας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας Γιώργος Γκάνιος ζήτησε να συμπληρωθεί στο ψήφισμα και πρόβλεψη για τον αγροτικό τομέα.

Ο Γιάννης Λάζαρης από τη Μαντινειακή Συμπολιτεία τόνισε ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση και προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Γκανάς είπε ότι «η Πελοπόννησος Πρώτα εκφράζει την αντίθεση στη διάταξη για την εξαίρεση της Αρκαδίας από το μειωμένο ρεύμα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Παναγιώτης Μαντάς συντάχθηκε με το ψήφισμα και τη δημιουργία του ενιαίου μετώπου. «Δεν χρειάζονται κομματικές χειραγωγήσεις, αλλά η σύμπνοια για το καλό όλων των Αρκαδικών νοικοκυριών, αλλά και του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «είναι απαράδεκτος και άδικος ο τρόπος που μοίρασε η Κυβέρνηση το περιβαλλοντικό μέρισμα. Δεν είναι όμως μόνο ο τρόπος κατανομής. Πρέπει να δούμε και την ουσία, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος. Η ουσία είναι ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα, από την απελευθέρωση, δεν αντιμετωπίζονται με μειώσεις μονοετούς διάρκειας. Στην Αρκαδία, γιατί μόνο η Μεγαλόπολη και όχι τα χωριά του Δήμου Βαλτετσίου και συνολικά του Δήμου Τρίπολης; Γιατί αποκλείονται τα χωριά του πρώην Δήμου Τρικολώνων και συνολικά ο Δήμος Γορτυνίας; Δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι γειτονικοί νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας;

Πέρασε η μισή ενέργεια εκτός ΔΕΗ και το λιγνιτόσημο μειώνεται στο μισό και θα μειωθεί κι άλλο. Κάποια στιγμή θα μηδενίσει κιόλας. Δεν πρόκειται για μία από τις γνωστές απάτες της Κυβέρνησης. Καταργεί το λιγνιτόσημο και δίνει τις απώλειες μιας χρονιάς. Δεν είναι προχειρότητα, δίνεται για το ξεπούλημα των μονάδων, ορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών που έρχονται. Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μπορεί να έρχονται και εκτός Ελλάδας. Θέλουν να φέρουν σκουπίδια στη Μεγαλόπολη.

Θα έρθει πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ οι επενδυτές ζητούν μείωση των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πανηγύρια στις πλάτες του λαού από την Κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Μεγαλόπολη.

Το μειωμένο ρεύμα είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι για όσα χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο λαός να διεκδικήσει να μην πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, να απαιτήσει κατάργηση χαρατσιών στα καύσιμα και να καταγγείλουμε τη μονομέρεια στις εκπτώσεις του ρεύματος.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τρίπολη Αλλάζουμε τα Δεδομένα» Νίκος Τσιαμούλος χαιρέτησε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο. «Θα σεβαστώ την απόφασή μας να μην τοποθετηθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Για να μην χαλάσω το κλίμα, δεν αποχωρώ».

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης Γιώργος Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι στηρίζει το ψήφισμα, πρόσθεσε ότι λυπάται που δεν είναι παρόντες όλοι οι δήμαρχοι. «Να πάμε συντεταγμένα, όλοι οι δήμοι πλήττονται το ίδιο από την περιβαλλοντική ρύπανση. Εδώ έπρεπε να βρίσκεται ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης. Όταν ήρθαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο δημοτικό συμβούλιο, όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε για το ψήφισμα κατά της πώλησης των μονάδων.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Μπάμπης Σταμάτης είπε ότι «για άλλη μια φορά η κυβέρνησης της αριστεράς μας εκπλήσσει. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιορίζεται στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Στο ψήφισμα να συμπεριληφθεί και το αγροτικό τιμολόγιο».

Ο Γιάννης Τσάμας, πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της κοινότητας Αγριακόνας, είπε ότι «όταν φυσάει, η ρύπανση ξηραίνει τις ελιές μας και πεθαίνουν τα ζώα μας.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος των Φροντιστών Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία βάση, κανένα κριτήριο, καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό της Αρκαδίας».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος κ. Παυλής είπε: «Με κραυγές δεν βγαίνουν αποτελέσματα. Να υπάρξει μια σωστή διατύπωση. Το κείμενο θα ολοκληρωθεί το επόμενο διήμερο, όταν απομαγνητοφωνηθούν τα πρακτικά και θα σταλεί σε όλους. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να απεικονίζει την αγωνία ολόκληρου του Νομού. Αυτή η κίνηση πρέπει να δείξει στους κυβερνώντες ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Επίσης, πρέπει να αποκαλυφθεί ότι κάποιοι δεν θέλουν το φυσικό αέριο. Η Θέλουμε ίση αντιμετώπιση με τους Αθηναίους, τους Λαρισαίους, τους Θεσσαλονικείς και όποιοι θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Μετά το ψήφισμα, θα υπάρξει συνάντηση που θα προσδιορίσει την εκπροσώπηση της Αρκαδίας στο Υπουργείο.»

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο προσχέδιο ψηφίσματος αναφερόταν ότι είναι δίκαιο ότι συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Μεγαλόπολης, αλλά είναι άδικη η μη ένταξη της υπόλοιπης Αρκαδίας στο μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.

Επίσης αναφερόταν, ότι απαιτούμε την άρση της αδικίας για την Αρκαδία με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τη Δυτική Μακεδονία. Να υπάρξει νέα τροπολογία με επέκταση της έκπτωσης για όλη την Αρκαδία, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στο αγροτικό τιμολόγιο.

Το ψήφισμα θα συνταχθεί, θα καθαρογραφεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα, στην τελική του μορφή, τις επόμενες μέρες.

Προηγούμενο άρθροΤο Εrasmus…στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης! (ph)
Επόμενο άρθροΟ δήμος Ναυπλιέων «ασφαλίζει» τους μαθητές του