Τρ. Σωτηρόπουλος: “Ενδυναμώσαμε τη σχέση επικοινωνίας με τους Αρκάδες ομογενείς”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η 3η ημέρα εργασιών στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη – Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΔΕΠΕ κ.Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, ο οποίος και ανέλυσε στην ομιλία του θέματα που αφορούν στην επικοινωνία και στα ΜΜΕ.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΔΕΠΕ, ανεβαίνοντας στο βήμα, μετέφερε τον χαιρετισμό του Μιχάλη Κυριακίδη (διαβάστε τον παρακάτω), πρόεδρου της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας.



“Με μεγάλη συγκίνηση χαιρετίζω το συνέδριό σας, των Αρκάδων απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου και λέω με μεγάλη συγκίνηση, διότι ο ίδιος υπήρξα μετανάστης για 12 χρόνια στη Σουηδία τη δεκαετία του 1970, και συνεργάτης της εκεί Ραδιοφωνικής εκπομπής στο Σουηδικό Κρατικό Ραδιόφωνο. Υπάρχει ακόμη ένας λόγος.

Στο μεγάλο σεισμό του ΄86 στην Καλαμάτα, απεσταλμένος της ΕΡΤ, δημιούργησα τον έκτακτο Ραδιοφωνικό Σταθμό στην πόλη, ο οποίος έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες στους σεισμοπαθείς. Τοτε, ήρθαμε σε επαφή με τους ομογενείς. Μάλιστα κάναμε έκτακτες εκπομπές σε απευθείας σύνδεση με ομογενειακούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς- θυμάμαι με Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αυστραλίας- και λειτουργήσαμε ως ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας. Ζήσαμε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές. Το γεγονός αυτό με έπεισε για τον μεγάλο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί- ιδιαίτερα οι δημοτικοί, οι οποίοι έχουν στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη του πολιτισμού- στην σύνδεση των ομογενών με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Όχι μόνον σε δύσκολες καταστάσεις αλλά συνεχώς. Να αποτελέσουν τον ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ομογενών και τη ιδιαίτερης πατρίδας.
Και αυτή είναι η πρότασή μας προς το συνέδριό σας. Να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να δημιουργήσουμε την απαραίτητη επαφή και συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς ή και τηλεοπτικούς σταθμούς των ομογενών. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει στην αμφίδρομη ενημέρωση, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των ομογενών και της πατρίδας.Λυπάμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι μαζί σας για να σας αναπτύξω περαιτέρω τις σκέψεις μου. Όμως ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών και Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Τρίπολης, ο αγαπητός φίλος Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, είμαι βέβαιος ότι θα έχει την ευκαιρία να σας αναπτύξει με κάθε λεπτομέρεια την πρότασή μας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας”.

Στη συνέχεια ο κ.Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος ανέλυσε το θέμα που είχε επιλέξει για την ομιλία του, που αφορούσε στην “δικτύωση των ομογενειακών ΜΜΕ με την Ελλάδα και αντιστρόφως”.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

“Kυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι, εκλεκτοί καλεσμένοι.

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στην Τρίπολη και εύχομαι σε όλους σας καλή διαμονή καθώς και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας. Εδώ στην καρδιά της Πελοποννήσου χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά της παγκόσμιας αρκαδικής ομογένειας. Το συνέδριο αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την χώρα και οι Αρκάδες ομογενείς αποδεικνύουν ότι όχι μόνο νοιάζονται για την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά ότι επιχειρούν να βρουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματά της αναλαμβάνοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες – όπως αυτό το Συνέδριο – που, αν μη τί άλλο, μπορεί να δώσει προτάσεις και να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας και επικοινωνίας.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μιλήσω για επικοινωνία. Πριν όμως περάσω στο κεντρικό κομμάτι της ομιλίας μου θα ήθελα να γνωριστούμε καλύτερα. Λέγομαι Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, έχω την τιμή να είμαι εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια στο τιμόνι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης. Από την θέση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Επικοινωνίας του Δήμου Τρίπολης είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης έχει αναδειχτεί ως ένα από τα πιο έγκυρα περιφερειακά ΜΜΕ της χώρας. Είμαστε το μόνο Δημοτικό Ραδιόφωνο που λειτουργεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ότι αυτό συνεπάγεται. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της σημερινής Διοίκησης του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Τρίπολης ήταν να φέρει τους Αρκάδες ομογενείς πιο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.Όλα αυτά τα χρόνια ενδυναμώσαμε αυτή τη σχέση επικοινωνίας με τους Αρκάδες ομογενείς αναπτύσσοντας συνεργασίες με πολλά ομογενειακά ΜΜΕ.Οι μεγάλες δυνατότητες που μας δίνει πλέον το διαδίκτυο δημιούργησε μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας απευθείας με τους ίδιους τους Αρκάδες της διασποράς. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν οι συνεργάτες μου μου αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των εκπομπών μας πολλοί ομογενείς από όλο τον κόσμο είναι συντονισμένοι και ακούνε καθημερινά Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά μηνύματα ομογενών έρχονται την Κυριακή το πρωί που ο σταθμός μας μεταδίδει για πολλές ώρες δημοτικά τραγούδια.Ξέρουμε καλά ότι όλοι εσείς που βρίσκεστε μακρυά θέλετε να μαθαίνετε τί γίνεται στην Αρκαδία. Τί γίνεται στο χωριό σας.Ξέρουμε πολύ καλά ότι θέλετε έστω και διαδικτυακά να μυρίζεται πατρίδα και να παίρνετε γεύσεις από Αρκαδία. Σε αυτή την αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια διατηρώντας ζωντανή την εικόνα της Αρκαδίας σε όλο τον κόσμο.

Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που πριν από τρία χρόνια η Τρίπολη πήρε μια σπουδαία απόφαση και υλοποίησε ένα σχέδιο δικτύωσης και συνένωσης όλων των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ της Ελλάδας.Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει – εδώ στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – το 1ο πανελλήνιο συνέδριο δημοτικών ΜΜΕ. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυσή τους όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις της Ελλάδας κατάφεραν να βρεθούν μαζί , να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και να βρουν ένα κοινό βηματισμό. Και όλα αυτά από την πρωτοβουλία που πήρε το Ραδιόφωνο του Δήμου Τρίπολης. Τιμητικά για τη σπουδαία πρωτοβουλία που πήρε η Τρίπολη της εδόθη η αντιπροεδρία της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών ΜΜΕ ενώ αρχικά της είχε προταθεί ακόμα και η προεδρία της Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας ανήκει ο Ρ/Σ Αθήνα 9.84, το ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά και ο Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμός της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 30 περίπου ραδιόφωνα και τηλεοράσεις από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη συμμετέχουν σε αυτή την Ένωση. Αυτή η πρωτοβουλία της Τρίπολης οδήγησε φέτος στη βράβευσή μας από το Ίδρυμα Μπότση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Θα με ρωτήσετε γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Όλα αυτά σας τα αναφέρω για να σας δώσω να καταλάβετε ότι μπροστά μας υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει ένα δίκτυο ελληνικών ΜΜΕ με μεγάλη εμβέλεια και ακροαματικότητα που πρέπει και μπορούμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε. Υπάρχει έτοιμο ένα δίκτυο που μπορεί να προωθήσει συνέργειες και συνεργασίες με τα ομογενειακά ΜΜΕ.Από αυτή την αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας μπορούν να βγουν κερδισμένοι όχι μόνο οι Αρκάδες ομογενείς που θα έχουν τη δυνατότητα μιας καλύτερης ενημέρωσης αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να προβληθούν μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια. Άλλωστε η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά χωρίς σύνορα ενώ το διαδίκτυο δίνει πολλές δυνατότητες προβολής και προώθησης προιόντων και υπηρεσιών.Τα οφέλη θα είναι σίγουρα πολλαπλά και σε πολλούς τομείς. Μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο δικτύωσης καλύπτονται ενημερωτικά και χιλιάδες Αρκάδες που ζουν όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και που θέλουν να μαθαίνουν τα νέα από την Αρκαδία και αντιστρόφως τα νέα της ομογένειας.. Παράλληλα μέσα από αυτή τη δικτύωση των προγραμμάτων θα προκύψουν συνεργασίες πολιτιστικών συλλόγων και θα προβληθεί το σπουδαίο έργο των τοπικών και ομογενειακών μας συλλόγων.

Μπορεί κάποιοι να λένε ακούγοντας αυτές τις σκέψεις ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν τέτοιες συνεργασίες. Θέλω να τους πώ ότι δεν μιλάμε μόνο για σκέψεις. Μιλάμε για προτάσεις που ήδη υλοποιούνται διότι το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές είναι έντονο. Τόσο τα ελληνικά όσο και τα ομογενειακά ΜΜΕ διερευνούν τρόπους συνεργασίας. Ψάχνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας.

Εμείς ως Δημοτικό Ραδιόφωνο έχουμε επαφή με πολλά ομογενειακά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι μας πολλές φορές δίνουν ανταποκρίσεις μεταφέροντας το σφυγμό της Αρκαδίας σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι η επαφή που έχουμε με το COSMOS RADIO της Νέας Υόρκης και το συνάδελφο δημοσιογράφο Πάνο Σαντζόγλου που βρίσκεται στην Τρίπολη και καλύπτει δημοσιογραφικά το Συνέδριό μας. Απ΄ότι μου έλεγε ο Πάνος το ενδιαφέρον των Αρκάδων της Αμερικής για τα νέα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι μεγάλο και πάντοτε του λένε να έχει πιο συχνή επαφή για να μαθαίνουν τα νέα από την Αρκαδία τους. Αυτό το ενδιαφέρον και τη δίψα των ομογενών μας για ενημέρωση και επικοινωνία θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να τους την προσφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Κυρίες και κύριοι του Προεδρείου

Αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρκάδων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα της απόστασης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας με τους ομογενείς μας. ‘Έχουμε τον τρόπο, έχουμε τους ανθρώπους, τώρα έχουμε και το δίκτυο. Αυτό που μας απομένει είναι να συντονιστούμε για να φέρουμε αποτέλεσμα. Αυτός ο συντονισμός θα μπορούσε να είναι και μία απόφαση του Συμβουλίου σας. Θεωρώ ότι αυτό το στοίχημα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μπορούμε να το κερδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Εγώ προσωπικά μαζί με τους όλους τους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Τρίπολης μπαίνουμε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια ως εθελοντές. Μεταφέροντας και το μήνυμα του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας κ. Μιχάλη Κυριακίδη σας λέω εκ των προτέρων ότι η διάθεση για την υλοποίηση αυτής της δικτύωσης υπάρχει. Μένει από εμάς να συντονιστούμε και να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα δημιουργικής συνεργασίας που ήδη έχει διαμορφωθεί.

Αγαπητοί φίλοι.

Ως παιδί Αρκάδων μεταναστών γεννήθηκα στο Τορόντο του Καναδά το Μάιο του 1969. Αν και σε μικρή ηλικία οι γονείς μου με έφεραν στην Τρίπολη πάντοτε είχα μέσα μου την πίκρα των παππούδων μου και των γονιών μου για την ξενιτειά. Χωρίς φυσικά να την έχω βιώσει ο ίδιος πάντοτε ένιωθα αυτή την απόσταση από την πατρίδα. Πάντοτε άκουγα με προσοχή τις ιστορίες που έλεγαν μεταξύ τους οι γονείς μου για τον Καναδά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγωνία του παππού και της γιαγιάς για να μάθουν νέα από τα αδέρφια και τους συγγενείς τους που είχαν μείνει έξω. Τέλος δεν θα ξεχάσω το πρόσωπό τους όταν άκουγαν στο ραδιόφωνο τα παλαιικά δημοτικά τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν.

Φίλες και φίλοι

Αυτή την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας δεν πρέπει να την χάσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και πάλι σας εύχομαι να έχετε υγεία και να επιστρέψετε πίσω με το καλό μεταφέροντας τους θερμούς μας χαιρετισμούς σε όλους τους Αρκάδες που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην πατρίδα”.

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας στους οικείους των θυμάτων της πυρκαγιάς
Επόμενο άρθροΕθελοντές μηχανικοί θα βοηθήσουν στην καταγραφή των ζημιών