Τριάντα πέντε ενημερωτικές επιγραφές στο χωριό Κερασιά (ph)

Τιμούμε την ιστορία μας και αναδεικνύουμε τις ομορφιές του χωριού μας

Ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς ο «Άγιος Παντελεήμων», προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών επιγραφών αποδεχόμενος την πρόταση του μέλους του συλλόγου, συγγραφέα Πέτρου Σαραντάκη. Τοποθετήθηκαν 35 επιγραφές το κείμενο των οποίων είναι γραμμένο στα ελληνικά και αγγλικά, γιατί μια  μεγαλύτερη Κερασιά «ανθεί» σήμερα στο Σικάγο των Η.Π.Α.



Σκοπός μας, εκτός από την ενημέρωση των επισκεπτών μας, είναι η ανάδειξη της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας του χωριού μας καθώς και των θρησκευτικών – εκπαιδευτικών και άλλων μνημείων της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τιμούμε επίσης τους ξενιτεμένους μας που ευεργέτησαν διαχρονικά την γενέτειρά τους αλλά τους επιφανείς συμπατριώτες μας οι οποίοι με την δράση τους πρόβαλλαν το χωριό μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης ενημερώνουμε και προτείνουμε δράσεις άθλησης στη φύση (Δάσος της Σκιρίτιδας).

  • Εμείς οι σύγχρονοι Κερασιώτες ενθυμούμενοι, την αρχαία ιστορία του τόπου μας και τους προγόνους μας, που κατοίκησαν για πρώτη φορά στα όρια του σημερινού χωριού μας, τοποθετήσαμε ενημερωτικές επιγραφές στον αρχαιολογικό χώρο της κώμης Οίον, η οποία αναφέρεται από τον Ξενοφώντα στα Ελληνικά του. Γράφει ο αρχαίος ιστορικός για τον καιρό (369 π.Χ.) που οι Θηβαίοι και οι Αρκάδες εκστράτευσαν εναντίον της Σπάρτης πως, «ο Ισχόλαος ευρίσκετο εις το Οίον, κώμην της Σκιρίτιδος και οι Θηβαίοι εισέβαλον προς το μέρος των Καρυών, οι δε Αρκάδες προς το Οίον της Σκιρίτιδος». Στο χώρο αυτό, που βρίσκεται στο λόφο του Αγιάννη, ο ακαδημαϊκός Κ. Α. Ρωμαίος πραγματοποίησε ανασκαφή το 1907 με σημαντικά ευρήματα, τα οποία κοσμούν προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Επίσης βρέθηκε άγαλμα της θεάς Δήμητρας, που βρίσκετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.
  • Σε χρόνια νεώτερα, ημερομηνία σταθμός για το χωριό μας ήταν η 16η Μαρτίου 1944, η ημέρα δηλαδή που οι πολυάριθμοι τότε κάτοικοί του είδαν τα σπίτια τους να παραδίδονται στη φωτιά από τους Γερμανούς κατακτητές. Δεν ξεχνούμε εκείνη την μαύρη ημέρα που πέρασαν οι συμπατριώτες μας και γι΄ αυτό ονοματοδοτήσαμε την κεντρική οδό, η οποία διασχίζει το χωριό σε «Οδό 16ης Μαρτίου 1944».
  • Ενημερωτικές επιγραφές τοποθετήθηκαν σε όλα τα θρησκευτικά μνημεία τα οποία κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας. Δηλαδή στον ενοριακό ναό, του προστάτη του χωριού μας Αγίου Παντελεήμονος, στα εξωκκλήσια του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Ιωάννου και της Ανάληψης καθώς και στον τόπο που αναπαύονται οι δικοί μας άνθρωποι, στο κοιμητήριο του χωριού μας. Επίσης στο χώρο όπου διδαχτήκαμε τα πρώτα μας γράμματα, στο Δημοτικό Σχολείο Κερασιάς επιγραφή ενημερώνει για τα έτη λειτουργίας του αλλά και για την εξέλιξή του σε Λαογραφικό Μουσείο Κερασιάς.
  • Ανάμεσα στις επτά πλατανοσκέπαστες ρεματιές που χωρίζουν τις γειτονιές του χωριού μας στέκουν ολόρθες και καλά συντηρημένες έξι λιθόχτιστες βρύσες, που αποτελούν μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με τα ολόδροσα νερά τους ξεδιψούν έως σήμερα τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του χωριού μας. Τοποθετήσαμε επιγραφές με τις παλαιές ονομασίες τους (Μέξια, Κάτω Μέξια, Καΐτσα, Μαρμαρένια, Δέση) και δώσαμε σε μια νεώτερη βρύση το όνομα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής – των Σκιριτών.
  • Η κεντρική πλατεία του χωριού μας έχει ονομαστεί «Πλατεία Ηρώων», είναι όμως ένα από τα πολλά έργα των συμπατριωτών μας (ενοριακός ναός, Ηρώο, κοιμητήριο, συντήρηση σχολείου κ.α.) που ξενιτεύτηκαν στην Αμερική αναζητώντας ένα καλλίτερο αύριο. Αναγνωρίζοντας την διαχρονική προσφορά τους ονομάσαμε άλλη κεντρική πλατεία του χωριού «Πλατεία Κερασιωτών Ομογενών».
  • Ευτυχήσαμε να γεννηθούν στο χωριό μας άνθρωποι σημαντικοί οι οποίοι τίμησαν την Κερασιά και ξεχώρισαν με τη δράση τους στους τομείς που δραστηριοποιήθηκαν. Δώσαμε τα ονόματά τους στους δρόμους, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίοι οδηγούν στα σπίτια τα οποία γεννήθηκαν και έζησαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αυτοί είναι:

Ο δενδροκόμος  Ηλίας Πιλαφάς ο οποίος φύτεψε την πρώτη μηλιά της ποικιλίας Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως, διέδωσε σε όλη την Ελλάδα την καλλιέργειά της και τόνωσε το εισόδημα των αγροτών μας.                                                                           Ο Δασοπόνος Τάσος Στεφάνου ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του πρώτου τεχνητού δρυμού στη χώρα μας, του Δρυμού της Σκιρίτιδας. Επίσης αυτός υπήρξε Βουλευτής Ροδόπης, αναμορφωτής του Δάσους της Πάρνηθας και συγγραφέας.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας Δημήτριος Άρχος που εξελέγη με την ψήφο του Αρκαδικού λαού τρείς φορές (1963,1964,1977), βοήθησε το χωριό του και τη γύρω περιοχή (οδική σύνδεση με δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, ηλεκτροφωτισμός του χωριού, ίδρυση Γυμνάσιου Βλαχοκερασιάς, διάνοιξη δρόμου προς Μάναρι κ.α.) αλλά και κόσμησε με τη σεμνή και δημοκρατική παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και την Αρκαδία.                         Ο Βαλκανιονίκης Ναπολέων Παπαγεωργίου ο οποίος στέφθηκε Βαλκανιονίκης στον ακοντισμό τέσσερις φορές, πρωταθλητής Ελλάδας επτά φορές και συμμετείχε με την Ελληνική Εθνική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.

Ο Φυσικός επιστήμων Νικόλαος Μητρόπουλος που διακρίθηκε στην Αμερική (με το όνομα Nicholas Metropolis) για την εργασία του στην πυρηνική ενέργεια, ολοκλήρωσε τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή τη δεκαετία του 1940 και ίδρυσε το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το 1957.

  • Τοποθετήθηκαν επιγραφές επίσης στις δυο εισόδους του χωριού, μία προς το γήπεδο της Κερασιάς (έναν μοναδικό τόπο άθλησης σε υψόμετρο 1000μ), και άλλες που προτείνουν πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος της Σκιρίτιδας .

Το κόστος που απαιτήθηκε για την κατασκευή και τοποθέτηση των ανωτέρω επιγραφών ανέλαβε ο σύλλογος του χωριού μας, εκτός από την μεγάλη επιγραφή στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης που είναι χορηγία της οικογένειας Ευστρατίου Κουλούρη (από το Σικάγο).

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, τον Δήμο Τρίπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας για τις διευκολύνσεις τις οποίες μας παρείχαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ο Άγιος Παντελεήμων Λάμπρος Β. Αντωνόπουλος

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κερασιάς Χρήστος Κ. Βελησσάρης

Ο συντονιστής του έργου Πέτρος Ι. Σαραντάκης

 

 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/groups/13567344606/

Προηγούμενο άρθροΖωντανή διαδικτυακή εκδήλωση | Οι επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης
Επόμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος σε τμήμα της Καρύταινας την Πέμπτη 11 Ιουνίου