Τρίπολη | 16 χρόνια στον συζυγοκτόνο του Σοφικού Κορινθίας- Τι δήλωσε ο κατηγορούμενος (vid)

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 19:22

Δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου (απόφαση κατά πλειοψηφία), ούτε της ειλικρινούς μεταμέλειας (απόφαση ομόφωνη). Το μόνο ελαφρυντικό που του αναγνωρίστηκε ομόφωνα ήταν της μη ανάρμοστης συμπεριφοράς

Με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης η ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο ΤρίποληςΚατηγορούμενος: Ζητώ συγγνώμη από όλους, μετάνιωσα, την αγαπούσα

Δεκάξι χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη (16 έτη και 3 μήνες) είναι συνολικά η ποινή που επέβαλλε το Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Τρίπολης, στον 72χρονο Βασίλη Μ. για τον φόνο της συζύγου του Βασιλικής Μ. τον Μάιο του 2017 στο Σοφικό Κορινθίας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με ψήφους πέντε υπέρ – δύο κατά (μειοψήφισαν η Πρόεδρος και μία ένορκος) πως ο κατηγορούμενος έκανε το φόνο από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι εν βρασμώ. Επίσης τον καταδίκασε για την οπλοχρησία και τον αθώωσε για την οπλοκατοχή (το έγκλημα να αναφέρουμε πως έγινε με σφυρί και με μαχαίρι).

Ο συνταξιούχος αυτοκινητιστής που είχε ομολογήσει την εγκληματική του πράξη δικάστηκε στην Τρίπολη, σήμερα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Η δίκη ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ο γιος και η κόρη του θύματος και θύτη, τα δύο αδέλφια του κατηγορούμενου, η νύφη του (γυναίκα του αδελφού του), ένας αστυνομικός από την Κορινθία και ένας γείτονάς του από την Νέα Ιωνία στην Αθήνα, όπου διέμενε το ζευγάρι μόνιμα.

Οι συγγενείς του κατηγορούμενου και ο γείτονάς του έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν είχε δώσει αφορμή για σχόλια, ήρεμο, εργατικό, καλό οικογενειάρχη, που αγαπούσε τη γυναίκα του και δεν περίμεναν πως θα φθάσει στον φόνο. Μάλιστα τα παιδιά του έκαναν λόγο για άνθρωπο ιδιαίτερα υπομονετικό και συγκαταβατικό, ενώ τόνισαν πως η μητέρα τους δημιουργούσε συχνά προβλήματα και ήταν ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος, με συνεχή γκρίνια, ενώ είχε ζητήσει πολλές φορές από τον πατέρα τους να χωρίσουν, αλλά στην συνέχεια τα έβρισκαν.

Για την μέρα του φόνου δεν ανέφεραν πολλά στοιχεία, αφού δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί και ήταν στα σπίτια τους. Έμαθαν στη συνέχεια τι έγινε, όταν πρώτα δηλώθηκε η εξαφάνιση της μητέρας και κατόπιν ο πατέρας τους ομολόγησε την πράξη του και υπέδειξε στους αστυνομικούς τον οικογενειακό τάφο όπου είχε μεταφέρει την σύζυγό του μετά τον φόνο.

Τι δήλωσε ο κατηγορούμενος στην απολογία του

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δήλωσε στην απολογία του πως μετάνιωσε για την πράξη του, πως ζητά συγγνώμη από τους συγγενείς του και πως αγαπούσε τη σύζυγό του και έκανε τα πάντα για αυτήν, αλλά δυστυχώς είχαν διαρκείς εντάσεις και του είχε κάνει μαύρη τη ζωή με τα προβλήματα που δημιουργούσε. Σημείωσε πως δεν ξέρει πώς έφθασε στο έγκλημα και δεν κατάλαβε τι έκανε. Ανέφερε πως ομολόγησε την πράξη του και δεν αυτοκτόνησε, κάτι που είχε σκεφτεί να πράξει, για τα παιδιά του και κυρίως για τα εγγόνια του.

Εξήγησε πως μετέφερε την σύζυγό του μόνος του στο νεκροταφείο και δεν είχε κάποιον μαζί του ενώ δεν έδωσε απαντήσεις γιατί δεν πήγε αμέσως στην Αστυνομία μετά την πράξη του, ενώ ανέφερε πως δήλωσε την εξαφάνισή της μετά από τις πιέσεις των παιδιών του.

Ερωτώμενος γιατί δεν χώριζε είπε πως την αγαπούσε και μάλιστα επέδειξε την φωτογραφία της συζύγου του, την οποία είχε στην τσέπη του σακακιού του και στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δίκης, σημείωσε πως της ανάβει το καντήλι και την αγαπά ακόμα.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Θανάσης Γκίκας στην αγόρευσή του προσπάθησε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος έκανε το έγκλημα εν βρασμώ και δεν είναι εγκληματίας και μάλιστα ακόμα και όταν βγήκε από την φυλακή (κρατείτο για έξι μήνες στις Φυλακές Ναυπλίου και βγήκε με 6μηνη άδεια) τον αγκάλιασαν συγγενείς και φίλοι και τον στήριξαν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε αρχικά την καταδίκη του κατηγορούμενου σε 18 χρόνια για τον φόνο, σε δύο 2 χρόνια για την οπλοχρησία και σε ένα χρόνο για την ψευδή υπεύθυνη δήλωση, ενώ στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε στα 16 χρόνια και 3 μήνες.

Ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης και με την υποχρέωση από πλευράς κατηγορούμενου να παρουσιάζεται κάθε 1 και 16η του μήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του. Επίσης επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η δήμευση του αυτοκίνητου του, η καταστροφή των κατασχεθέντων εργαλείων και λοιπών αντικειμένων πλην του κινητού τηλεφώνου που θα παραδωθεί στον κατηγορούμενο.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του κατηγορούμενου και του δικηγόρου του μετά την ολοκλήρωση της δίκης.