Τρίπολη| Αγρότες ενημερώθηκαν για την προστασία των καλλιεργειών τους από παγετό, βροχή και χαλάζι (ph/vid)

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018 23:42

Στo πλαίσιο δημοσιοποίησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το Υπομέτρο 5.1  «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (09/05) στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες του Νομού Αρκαδίας, με στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Στην ημερίδα έγινε ενημέρωσή των αγροτών για το πρόγραμμα, που αφορά στην αντιχαλαζική-αντιβρόχινη-αντιπαγετική προστασία των καλλιεργειών.Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο κ.Σταύρος Καουκάκης από την διεύθυνση εφαρμογών και μελετών, δήλωσε: “To πρόγραμμα που πραγματοποιούσε ο ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια επιδοτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι όροι του προγράμματος είναι δελεαστικοί για τους παραγωγούς και υπάρχουν περιθώρια επιλογής στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τεχνική εγκατάσταση”, ενώ συμπλήρωσε: “Στην Αρκαδία δεν έχουμε την αποδοχή που περιμέναμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα”.

Στη συνέχεια ο κ.Ηλίας Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Τρίπολης ανέφερε: “Οι παραγωγοί της περιοχής μας είναι εκτεθειμένοι στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να προστατεύσουν οι αγρότες τις παραγωγές τους. Στο Δήμο Τρίπολης είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταστήσει προστατευτικά μέτρα”.

Αναφορικά με το εάν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση ο κ.Αγγελόπουλος ανέφερε: “Υπήρξαν ζημιές στην περιοχή της Μεσοράχης, των Ριζών και του Καστρίου, αλλά και σε ενα μικρό τμήμα της Μαντινείας – σε Νεστάνη και Σάγκα. Είναι σημαντικές ζημιές αλλά ευτυχώς περιορισμένης έκτασης”.

Επιπλέον ο κ.Αγγελόπουλος απαντώντας σε ερώτημα για το εάν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Αρκαδίας – οι καλλιέργειες των οποίων είχαν υποστεί ζημιές σε προηγούμενες χαλαζοπτώσεις, δήλωσε: “Στην Αρκαδία επειδή δεν είχαμε ζημιές τους χειμερινούς μήνες, οι αποζημιώσεις για το 2017 έχουν δοθεί όλες. Περίπου το 70 τοις εκατό του συνόλου της αποζημίωσης που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί”.
Αγρότες ενημερώθηκαν για την προστασία των καλλιεργειών τους από παγετό, βροχή και χαλάζι