Τρίπολη | Εκδήλωση για τον εορτασμό της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού – Μάθετε πως μπορείτε να σώσετε μια ζωή

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019 19:54

Εκδήλωση για τον εορτασμό της ίδρυσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πραγματοποιήθηκε το Σαββατο στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη – Οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν, πως μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες…

Η πρόεδρος του τμήματος της Τρίπολης κα. Ψυχογιού μίλησε στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας για την δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και για την αναγκαιότητα αύξησης του ποσοστού των ανθρώπων, που γνωρίζουν πως να παρέχουν πρώτες βοήθειες, όταν βρεθούν σε ανάγκη.Δείτε στο βίντεο αναλυτικά πως μπορείτε να σώσετε έναν συνάνθρωπο μας (από βρέφος μέχρι ενήλικα) σε διάφορες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης:

Δυο λόγια για τον Ερυθρό Σταυρό:

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.[1] Αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Εθελοντικά Σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σε επίπεδο εθελοντών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα: Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Κάθε Σώμα έχει διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου, καθώς επίσης παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους εθελοντές του. Όλα τα Σώματα συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να προάγουν το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος.

Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής

Ο Τομέας Νοσηλευτικής ιδρύθηκε το 1878 και είναι ο πρώτος και κατά συνέπεια ο παλαιότερος τομέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μέσω του Τομέα και από την ίδρυση του έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 25,000 άτομα, ενώ σε ετήσια βάση εργάζονται περίπου 3,500 εθελοντές σε Πανελλαδικό επίπεδο. Οι εθελοντές του Σώματος, παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε ηλικιωμένους, σε μοναχικά άτομα ή σε άτομα με κινητικές και πνευματικές αναπηρίες κατ’ οίκον ή και στα συνεργαζόμενα δημόσια νοσοκομεία. Προκειμένου να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερο έργο, οι Εθελοντές Νοσηλευτικής παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 124 ωρών (θεωρία) ενώ είναι υποχρεωτικό να ασκήσουν τις γνώσεις τους παρέχοντας 80 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης (κλινική άσκηση) στα προαναφερθέντα πλαίσια.

Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ιδρύθηκε το 1931 και απο το 1932 και μετά ξεκίνησε να επεκτείνεται στην περιφέρεια. Αποτελείται απο 4,500 ενεργά μέλη.[3] Σκοπός τους είναι η κινητοποίηση και παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών και θεομηνιών. Ταυτόχρονα παρέχονται Πρώτες Βοήθειες σε κάθε είδους διοργάνωση, όπως αθλητικοί αγώνες ή υπαίθριες συναυλίες. Στον Τομέα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών υπάγονται:

Η Ομάδα Διάσωσης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Η Σχολή Αυτοδυτών – Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Η Σχολή Εφήβων Σαμαρειτών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο Τομέας Κοινωνικής πρόνοιας ιδρύθηκε το 1964 και στόχος του είναι η παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών. Όπως και στα άλλα δύο Σώματα, έτσι και στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας εργάζονται επαγγελματίες αλλά και εθελοντές. Σκοπός είναι η μελέτη των κοινωνικών αναγκών της χώρας, όπως και η δημιουργία πλαισίων προκειμένου να προστατευθούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο Τομέας λειτουργεί προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξη Ατόμων και Οικογενειών, και τον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων. Οι εθελοντές του Σώματος είναι επίσης εκπαιδευμένοι να παρέχουν τη βοήθεια τους σε έκτακτες ανάγκες όπως φυσικές καταστροφές ή μαζικές αφίξεις πληθυσμού.

Δημόσια Νοσοκομεία
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ιδρύσει τα εξής δημόσια νοσοκομεία:

Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας: Ιδρύθηκε το 1921 από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως Σανατόριο για τη θεραπεία της φυματίωσης των οστών.

Το 1985 εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυριότητα του όμως παραμένει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»: Δημιουργήθηκε το 2000 με δαπάνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και λειτουργεί ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Το σύνολο των πλεονασμάτων του Ιδρύματος δίνεται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένιο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ: Ιδρύθηκε το 1930 και σήμερα αποτελεί μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia.org