Τρίπολη: Ενημέρωση για πιστοποίηση-μεταποίηση αγροτικών προϊόντων-γεωργία ακριβείας (vid,ph)

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 15:37

Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Αρκαδίας, στην Τρίπολη.Θέμα της ημερίδας, που συνδιοργανώθηκε από την ΟΕΒΑ, το Δήμο Τρίπολης και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήταν η πιστοποίηση -μεταποίηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Μία σημαντική ημερίδα στην οποία αναλύθηκαν από τους επιστήμονες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Νίκο Χωριανόπουλο και Ελευθέριο Ευαγγέλου ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως “Η γεωργία ακριβείας: Ένα μελλοντικό σύστημα παραγωγής”, καθώς και τα σχήματα ποιότητας- πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων- καινοτόμα προϊόντα- ευκαιρίες και προκλήσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης έγινε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι αγρότες.

Η συμμετοχή του κοινού, παρά το ενδιαφέρον του θέματος, δεν ήταν και η αναμενόμενη, ενώ τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΑ Τάκης Θεοδωρόπουλος και χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και  ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην ημερίδα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας Θεόδωρος Ντάνος, οι Αντιδήμαρχοι Τρίπολης Δημήτρης Βόσνος, Νίκος Γεωργανόπουλος και Ηλίας Τότσης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Τρίπολης Θεόδωρος Καραλής, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας και αρκετοί αγρότες από την Αρκαδία και όχι μόνο.

Εκείνο που σημειώθηκε είναι πως θα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, αν θέλουμε να εξέλθουμε της κρίσης και βέβαια να υπάρξει ενημέρωση των αγροτών για τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί.

Ακόμα θα πρέπει να είναι “ανοιχτοί” οι νέοι αγρότες σε καινούρια μοντέλα καλλιέργειας καθώς και σε μεθόδους πιστοποίησης και τυποποίησης, αφού διαφορετικά δεν πρόκειται τα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας και φυσικά της περιοχής μας να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΕΒΑ στην Τρίπολη.