Τρίπολη | Η πρόταση του Νίκου Φλώρου για ένα μνημειακό γλυπτό για το 2021

Δείτε παρακάτω την πρόταση του Νίκου Φλώρου προς τον Δήμο Τρίπολης για ένα Μνημειακό Γλυπτό, με αφορμή τον Εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821….

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΓΛΥΠΤΟ



Το γλυπτό έχει την μορφή μίας πύλης, «Πύλης προς την Ελευθερία». Το μοναδικό έργο του Νίκου Φλώρου ανέρχεται σε διαστάσεις ύψους 10 μέτρων, μήκους 5 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων κατασκευασμένο, εξολοκλήρου, από ανακυκλώσιμο χυτό αλουμίνιο. Στο γλυπτό επάνω, σχήματος πύλης, θα αποτυπώνεται η μορφή του Ήρωα της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θυμίζοντας αλλά και γνωρίζοντας στις νεότερες γενιές την σημαντική και καθοριστική μορφή του Έλληνα Οπλαρχηγού.

Μία ιδιαιτερότητα του συνολικού έργου είναι η κίνηση, μοναδικό για την Ελλάδα και εναλλασσόμενο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το γλυπτό πέρα από μνημειακό, είναι ενεργό 24/7. Ο τρόπος που είναι δυνατό κάτι τέτοιο είναι η ιδιαιτερότητα του γλυπτού με την μοναδικά σχεδιασμένη τεχνική του γλύπτη, το μνημειακό κινούμενο γλυπτό καθ’όλη την διάρκεια της μέρας να μεταμορφώνεται σε ένα νέο γλυπτό. Η «Πύλη προς την Ελευθερία» με το αποτύπωμα του Έλληνα Οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μέσα στην ημέρα, σε συγκεκριμένες ώρες, θα ανοίγει στην μέση σαν πύλη και θα δημιουργεί ένα ακόμα γλυπτό στο πλαίσιο της πύλης με τα φτερά της «Ελευθερίας». Το χρώμα θα είναι κόκκινο καθρεπτίζον στην μεγαλύτερη επιφάνειά του όπως το αίμα των αγωνιστών της Επανάστασης και σε κάποια σημεία καθρεπτίζον ασημί όπως η «λόγχη του σπαθιού, η τρομερή».

Επίσης το γλυπτό θα περιβάλλεται από ειδικό περιβάλλον φωτισμό, όπου θα εναλλάσσεται κατά την διάρκεια της μεταμόρφωσης του κάθε τόσο, καθώς και υποδοχείς εξόδου ήχου, έτσι ώστε να πλαισιωθεί ηχητικά, δίνοντας στον επισκέπτη μία ακόμα διάδραση με το έργο και την ιστορία.

Ακόμα δύο μεγάλης ισχύος προβολείς στην εμπρόσθια όψη του μνημείου θα οδηγούν τον δρόμο της ελευθερίας προς τον νυχτερινό ουρανό της πόλης, στα χρώματα λευκό και μπλε, όπως η Ελληνική σημαία, διαγράφοντας την εξέλιξη της πόλης μετά την απελευθέρωση. Μη έχοντας ξαναϋπάρξει παρόμοιο στην Ελλαδικό χώρο και παγκοσμίως τέτοιου είδους γλυπτό, παρά μόνο σε 6 πόλεις σε όλο τον πλανήτη, το κατατάσσει αυτόματα στον παγκόσμιο χάρτη πολιτισμού και τουρισμού, δίνοντας την ευκαιρία στην πόλη να προσθέσει ένα ακόμα πολύτιμο στοιχείο στην γενική αλλά και πολιτιστική ιστορία της. Προσεγγίζοντας την ιστορία και το κλασσικό μέσα από την σύγχρονη τέχνη, τεχνολογία αλλά και διάδραση, προσελκύοντας τον επισκέπτη να θαυμάσει, να αναμένει την εξέλιξη του, να παρατηρήσει, να μάθει!! Το γλυπτό αυτό θα αναβαθμίζει την πόλη της Τρίπολης σε μια πλατεία της εισόδου ή σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης!

Ένα έργο που τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα μείνει για τα επόμενα 200 χρόνια, να θυμίζει στους παλαιότερους και να μαθαίνει στους νεότερους, τιμώντας τις αξίες των αγωνιστών της Ελλάδας.

Τέλος, αναφερθεί ότι την κατασκευή του έργου θα αναλάβει εξειδικευμένη εταιρία από το Μιλάνο της Ιταλίας, η οποία έδωσε και αντίστοιχη προσφορά.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το www.kalimera-arkadia.gr

 

Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός | Τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα – Η πρώτη τον Δεκέμβριο
Επόμενο άρθροΠροτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το 2021: Μουσείο Αγώνα-Υπόγεια Δικαστικού Μεγάρου-Μουσείο Καρυωτάκη (video)