Τρίπολη | Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΠΑΠΕΛ ο Αμερικανός πρέσβης-Δηλώσεις (vid,ph)

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 17:47

Τι είπε για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατά η Τουρκία αλλά και για την ακαδημαϊκή συνεργασία της Αμερικής με την Ελλάδα

Στην Τρίπολη βρέθηκε, μετά από αποδοχή της πρότασής του για επίσκεψη στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Απριλίου.Ο κ.Πάιατ στο πλαίσιο της επίσκεψής του μίλησε σε προπτυχιακούς φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για διάφορα θέματα και δέχθηκε ερωτήσεις όχι μόνο για ζητήματα παιδείας αλλά και για γενικότερα θέματα.

Τον Αμερικανό Πρέσβη καλωσόρισε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος Δημήτρης Θωμάκος, ο οποίος και δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του πρέσβη να μιλήσει στους φοιτητές, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρών στην ομιλία του πρέσβη ήταν και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθανάσιος Κατσής.

Ο κ.Πρέσβης μίλησε στα Αγγλικά , δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους φοιτητές που τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του στο τμήμα τους. Οι ερωτήσεις των φοιτητών απέδειξαν πως οι νέοι μας είναι δραστήριοι και ενδιαφέρονται για πολλά θέματα και για την πολιτική της χώρας μας, αλλά και την θέση της στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο “γίγνεσθαι”.

Ο πρέσβης συνέστησε μάλιστα στους φοιτητές να “εκμεταλλευτούν” το πολυετές πρόγραμμα υποτροφιών Φουλμπράιτ- το οποίο μάλιστα γιόρτασε τα 70 χρόνια του στην Ελλάδα, καθώς και άλλα ανεξάρτητα προγράμματα ώστε να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αμερική.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Αμερικανός πρέσβης έκανε δηλώσεις στις οποίες βρέθηκε η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 .

Μεταξύ άλλων ο κ.Πάιατ επικρότησε τις πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και το θέμα με τους Έλληνες στρατιωτικούς και δήλωσε πως ελπίζει σύντομα οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην χώρα μας.

Στις δηλώσεις του επίσης είπε πως είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Αρκαδία (είχε βρεθεί πριν λίγο καιρό στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου) και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα βγει σύντομα από την οικονομική κρίση και θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Ο πρέσβης της Αμερικής  τόνισε πως η Ελλάδα έχει από αρχαιοτάτων χρόνων πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά και όχι μόνο θέματα ενώ μιλώντας για τον πόλεμο στην Συρία επεσήμανε πως οι Αμερικανοί έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο κ.Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της τεχνολογίας για την οικονομία ενώ συνεχάρη τους φοιτητές για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους καθώς και τον Πρόεδρο του Τμήματος κ.Θωμάκο για την πρόσκληση και την φιλοξενία στο τμήμα του Πανεπιστημίου.

Να αναφέρουμε πως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικά το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών έχει φιλοξενήσει αρκετούς πρέσβεις και θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Τέλος να σημειώσουμε πως ο κ.Πάιατ είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο της Τρίπολης Δημήτρη Παυλή με τον οποίο είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το οικονομικό μέλλον της Πελοποννήσου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την ομιλία του κ.Πάιατ στο Πανεπιστήμιο (στα Αγγλικά) και το καλωσόρισμα του κ.Θωμάκου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου