Τρίπολη | Τίμησαν την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (vid,ph)

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 17:54

Την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης τίμησαν με εκδηλώσεις το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στην Τρίπολη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τέλεση επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και στην συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών.Στις εκδηλώσεις το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι των ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Από το Δήμο Τρίπολης παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Σωτήρης Καπόγιαννης.

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στις έδρες των νομών και των επαρχείων και περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογίας, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνου.

Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824) υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους, κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Freitag, 19. April 2019