Τσίπρας: Είχατε την ευκαιρία να κάνετε στοιχειώδη αυτοκριτική

Είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε, είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Ανέφερε ότι η Σοφία Μπεκατώρου πρωτοέκανε την καταγγελία της σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και όχι σε εκδήλωση της κυβέρνησης.



«Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί». Υπογράμμισε ότι όμως υπάρχει και ένα θετικό, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε να αναδειχτούν σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα, σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση σας». «Από την περίφημη κομπίνα του “σκόιλ ελικίκου ” του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ατοπήματα δικά του ή της κυβέρνησης του να έχουν μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς το διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμα και στην ΕΡΤ.

(Δευτερολογία): «Ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό, είδε φως και μπήκε;»

Ανέβασε τους τόνους της κριτικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, υπογραμμίζοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερώτημα: «ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό;».

Ξεκινώντας, απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι στην πρωτολογία του «δεν κάνατε στοιχειώδη αυτοκριτική και δεν αναλάβατε πολιτική ευθύνη. Μας είπατε ότι επί κυβέρνησής σας ξεκίνησε το κίνημα #metoo. Με την ίδια λογική στην Αμερική θα έπρεπε να το πιστωθεί η κυβέρνηση Τράμπ».

Αναφέρθηκε στο θέμα της συζήτησης που προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα κλίμα αρνητικό -που το καταδικάζουμε όλοι μαζί. Αλλά το ότι στο διαδίκτυο αναδεικνύονται μία σειρά από δύσκολα ζητήματα δεν το αναφέρατε καθόλου». Σημείωσε ότι θέματα όπως «η επιδότηση στους επιστήμονες με το “σκοιλ ελικικου”, ακόμη και η φωτογραφία στην Πάρνηθα, η επίσκεψη στην Ικαρία, δεν βγήκαν από τα μεγάλα κανάλια αλλά από το διαδίκτυο».

Επανήλθε στο ζήτημα της συνεδρίασης και ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό «γιατί δεν αποπέμπει τη Λίνα Μενδώνη» και ακολούθως υποστήριξε: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του”. Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι “ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους”. Η κυρία Μενδώνη είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε”. Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;».

Απάντησε και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης και επέστρεψε τις κατηγορίες ξεκινώντας από την κυρία Αγαπηδάκη: «Θελήσατε να μου επιρρίψετε την ευθύνη για δηλώσεις στελεχών και για τις αναφορές στο διαδίκτυο. Δεν έχετε πει κουβέντα για τη μέγιστη αθλιότητα του κ. Χρυχοχοΐδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 άτομα στο Μάτι. Την ίδια στιγμή επιλέξατε να μην σας συνοδεύει η κυρία Μενδώνη αλλά η κυρία Αγαπηδάκη. Δεν την γνωρίζω, και θέλω να με ενημερώσει για τη δουλειά της με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αν καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους». Θύμισε παλαιότερες αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη στο διαδίκτυο: «Μία ανάρτησή της ήταν: “Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι”, “Τσίπρα εμείς θέλαμε να φύγετε με εκλογές, εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα καμαράκια του Κορυδαλλού”, “Αλέξη είσαι εγκληματικά ανίκανος”». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πάτε καλά; Προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει δίπλα σας. Έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα. Θέλετε να αναφερθούμε στα τρολ του διαδικτύου; “Έτσι κυβερνούσε το δολοφονικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ”, έγραφε ο κ. Ρωμανός, το άλλο αστέρι ή “έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με συνωμοσία βενεζουαλοποίηση”. Δεν μιλάμε για δημοσιογράφους, αλλά για στελέχη σας. Αυτοί είσαστε κ. Μητσοτάκη. Που ήλθατε και είπατε στη Βουλή αυτά που έγραφε το Μακελειό, ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε δουλειές με την Χούντα». Θύμισε και τα τελευταία δημοσιεύματα «για την βίλα του 1.000.000 των κ. Παπαχρήστου και Κουρτάκη τα οποία στήριζε με ανακοινώσεις της η ΝΔ».

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε: «Καλά κάνατε, αλλά καμία αλλαγή δεν έχει αξία αν δεν αναλαμβάνουμε εμείς πρώτοι την πολιτική ευθύνη… Αφήστε αυτό τον λαϊκισμό, για τους ποινικούς κώδικες. Πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης είπε πάλι ψέματα για τη μείωση των ποινών για τα σεξουαλικά αδικήματα επί ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερες ποινές που δεν εκτίονταν, τώρα έχουμε μικρότερες ποινές που όμως θα εκτίονται». Για τις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί από στελέχη τής ΝΔ περί ευνοϊκών διατάξεων για τους βιαστές είπε: «Μην με τσιγκλάτε να πω ότι η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους βιαστές ήταν στην περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη, όταν πήγαιναν και βουλευτές της ΝΔ και κατέθεταν».

Αναφέρθηκε σύντομα στα προβλήματα δημοκρατίας λέγοντας: «Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που υπολειτουργεί το Κοινοβούλιο, ότι εξουσιοδοτούν οι βουλευτές τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων να ψηφίζουν…Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που χρηματοδοτούνται τα μέσα ενημέρωσης όπου το επιτελικό κράτος αποφασίζει, ποιο μέσο θα ενισχυθεί και ποιο όχι. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ή η πρόσφατη ενίσχυση στα τηλεοπτικά κανάλια με νόμο που περάσατε. Είναι πρόβλημα ότι απολύονται δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα γιατί γράφουν ρεπορτάζ που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση».

Κλείνοντας, επανήλθε στο αίτημα για αποπομπή της Λίνας Μενδώνη: «…Ακόμη και στελέχη της ΝΔ ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη… Κρατήστε την, αλλά θα είναι απέναντί σας οι δυνάμεις της κοινωνίας, δυνάμεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο ακόμη και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο;
Επόμενο άρθροΕυαγγέλου στο Αστέρας-ΠΑΟΚ, στη Λάρισα ο Αρκάς Διαμαντόπουλος