Τζένη Δημητρακοπούλου: Με πολιτική τους ευθύνη, “σιώπησε” ο Μοριας τη πιο συμβολική ημέρα. Και αυτό δεν είναι μια απλή αποτυχία, είναι προσβολή (video)

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 10:01
Καλεσμένη στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 ήταν η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης “Νέοι Δρόμοι”, κα. Τζένη Δημητρακοπούλου.
Η κα. Δημητρακοπούλου ανέφερε:

– Τη Δευτέρα έχετε Περιφερειακό Συμβούλιο. Στα θέματα της Ημερίσιας Διάταξης δεν είδαμε να υπάρχει συνέχεια του θέματος που ανέδειξε η παράταξή σας, σχετικά με την ανυπαρξία τιμητικών εκδηλώσεων για το ’21. Ένα σχόλιο

Ναι είναι γεγονός. Όμως, δεν με εκπλήσσει … το είδα χθες το μεσημέρι που έλαβα την Πρόσκληση. Είναι άλλη μια κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μια ακόμη, σε μια ατέλειωτη σειρά. Από το Σεπτέμβριο του ’19, έδειξαν πως σκοπεύουν να διοικήσουν κ. ΔελήΔυστυχώς, η πανδημία έπληξε και τη Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, το βλέπουμε στις οθόνες των ειδήσεων κάθε μέρα, αλλά και στο ΠΕΣΥΠ ειδικά, μιας και με το πάτημα ενός κουμπιού κλείνουν πανεύκολα τη φωνή του κάθε συμβούλου.

– Λέτε δηλαδή πως δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η τακτική που ακολουθούν. Είναι ο κανόνας;

Σε όλα τα συλλογικά όργανα, υπάρχουν κανόνες τους οποίους όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες οφείλουν να σεβαστούν, να εφαρμόζουν και να τηρούν. Στις Δημοκρατίες, αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρχει πολυφωνία και η κατ’ αναλογία έκφραση, της κοινωνίας σε αυτούς τους θεσμούς.

Σε κάθε συνεδρίαση, είμαστε θεατές απίστευτων γεγονότων. Δεν είναι η αντιπολίτευση που τα προκαλεί, όσο και αν αυτό παλεύουν να περάσουν προς τα έξω. Τεχνητές εντάσεις, διαδικασίες κατά το δοκούν, αντιδημοκρατικές, παράτυπες διαδικασίες επιλέγονται μόνιμα εδώ και δυο χρόνια σχεδόν. Το πιο ήπιο που μου επιτρέπεται να πω, είναι πως είναι υποτιμητικό για τη νοημοσύνη όλων μας.

– Ναι και όλο γκρινιάζετε και χάνετε το χρόνο σας, σας κατηγορούν όλους εσάς της αντιπολίτευσης, πως δεν αποδέχτηκατε το αποτέλεσμα και δεν επιτρέπετε με τη στάση σας να προχωρήσουν θέματα σοβαρά της Περιφέρειάς μας.

Όχι δεν το δέχομαι. Θα μου επιτρέψετε, να «κλέψω» λίγο χρόνο, τότε, να πω δυο κουβέντες, μιας και δεν δίνετε πάντοτε η ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα. Αλλά μου δώσατε την αφορμή τώρα.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, γιατί όλο ακούγονται φωνές και παράπονα, γκρίνιες και κατηγορίες, όμως τα πράγματα πρέπει να τα συζητάμε στη πραγματική τους διάσταση και βάση. Πολύ συχνά λέω πως η μόνη αλήθεια είναι η πραγματικότητα.

Πρώτο στάδιο: Το εκλογικό σύστημα με το οποίο κατεβήκαμε στις εκλογές το 2019 ήταν γνωστό; Ήταν… ήταν σαφής η διάθεση να αλλάξειο τρόπος διοίκησης των Αυτοδιοικητικών Οργανισμών, έτσι ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες και οι φωνές της κοινωνίας. Ήταν, λογικό, ουσιαστικό και ώριμο για τη Δημοκρατία μας; Εγώ πιστεύω ναι. Άρα, ήταν ένα γεγονός υπαρκτό και απόλυτα κατανοητό.

Το επόμενο στάδιο: Τα συνταγματικά δικαιώματα, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ισχύουν ακόμη για όλους τους πολίτες της χώρας μας; Ισχύει και κανένας, δεν μας επέβαλε να είμαστε υποψήφιοι στις εκλογές, με το ζόρι και χωρίς να γνωρίζουμε τους κανόνες αυτής της διαδικασίας.

Τρίτο στάδιο: Η παράταξη του Περιφερειάρχη κ.Νίκα, έλαβε το 33,61% στον πρώτο γύρο των εκλογών (με συμμετοχή 54.79%), ενώ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, κατάφερε να κόψει το νήμα (με το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας μόλις το 40.13%). Αυτό, μεταφράζεται σε 17 Περιφερειακούς Συμβούλους για τη παράταξή του. Οι υπόλοιποι 34, είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού της Πελοποννήσου, με τον εξίσου σημαντικό θεσμικό και πολύ σοβαρό ρόλο, αυτόν της αντιπολίτευσης.

Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν: όποιος δεν μπορούσε να συμμετέχει στην μετεκλογική διαδικασία, που καθόριζε το Νομικό πλαίσιο, δεν χρειαζόταν να είναι υποψήφιος. Η αυτογνωσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπηρετούσε τη σωστή λειτουργία και θα είχαμε αποφύγει πολλά. Το γεγονός, ότι

Συμπέρασμα δεύτερο:τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το πώς έχει επιλέξει να τα παρουσιάζει η Περιφερειακή Αρχή, άλλοτε τραμπουκίζοντας πως δεν αποδεχόμαστε εμείς το εκλογικό αποτέλεσμα και άλλοτε κλαψουρίζοντας για το κακό που την βρήκε.

Συμπέρασμα τρίτο, όλα αυτά, είμαστε αναγκασμένοι να τα ακούμε κατ’ επανάληψη, όχι γατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, αλλά γιατί δυστυχώς αδυνατούν να αποδεχθούν πως εκπροσωπούν το 33,61% και δεν θέλουν να συνεργαστούν και να σεβαστούν ένα πιο δίκαιο μοντέλο αυτοδιοίκητικής διακυβέρνησης, από ιδεοληψία και όχι αντίθετη απλά ιδεολογία.

Τέλος πάντων για να το κλείσουμε, ένα τελευταίο, που το έχω εκφράζει πολλές φορές είναι πως πολλά νοσηρά φαινόμενα δεν θα υπήρχαν στη Δημόσια ζωή μας, αν επιτέλους, νομοθετούσαν για τη χώρα και όχι για τις θεσάρες, τις φιλοδοξίες και τις τσέπες τους το όριο των θητειών σε κάθε αξίωμα και την απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει αν θα ήθελε κάποιος επαγγελματίας της πολιτικής να μεταπηδά από αξίωμα σε αξίωμα.

– Πάμε στο ’21 τώρα. Τι έγινε με την Επερώτησή σας.

Είχαν προηγηθεί, πολλές φορές συζητήσεις μέσα στην επιτροπή, πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο ΠΕΣΥΠ, παρόλα αυτά, δεν υπήρξε η πρωτοβουλία που περιμέναμε.

Διαφαίνονταν…. διαισθανόμουν τη τραγική συνθήκη που διαμόρφωναν, πως δεν θα υπάρξει καμία δράση για την ημέρα της επίσημης Έναρξης της Επανάστασης, την 25η Μαρτίου 2021, τιμητικά, σεμνά, συμβολικά, συναισθηματικά και ξεκάθαρα πατριωτικά.

Αποφάσισα να δράσω, με αυτόν τον τρόπο, μήπως προλάβουμε κάτι να κάνουμε. Έτσι, κατέθεσα, ως μέλος της θεσμικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Επετειακές Δράσεις για τη συμπλήρωση, των 200χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, την επερώτηση στις 6 Φεβρουαρίου, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο και ζητώντας παράλληλα να υπάρξει και Ειδική Συνεδρίαση για το θέμα.

Υπήρχε προφανώς, το χρονικό περιθώριο, αν συζητούσαμε έγκαιρα το θέμα….να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη πατρίδα και να μη βρεθούμε σε αυτή τη ντροπιαστική θέση. Διάθεση δεν είχαν, δυστυχώς.

Δείτε αναλυτικά τη ανέφερε: