Τζιούμης στη ΔΡΤ 91.5 για τα δύο χρόνια θητείας | Τι απάντησε για κεντρική πλατεία, ΔΑΚ, στάθμευση και αδέσποτα (vid)

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 13:29

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τους δημοσιογράφους Μηνά Αρτόπουλο και Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης.

Αρχικά ο Δήμαρχος μίλησε για το καμπανάκι κινδύνου που χτυπά – με τα κρούσματα στην Αρκαδία να καταγράφουν ανοδική πορεία – ζητώντας από τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν.Μιλώντας στην συνέχεια για τα δυο χρόνια που βρίσκεται στα ηνία του Δήμου τόνισε μεταξύ άλλων, πως από την πρώτη στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή έδωσε βάση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, «έτρεξε» τα έργα που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και έψαξε να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία – για να έρθουν χρήματα στον Δήμο και να ενταχθούν καινούργια έργα – μια προσπάθεια που έχει φέρει αποτελέσματα – όπως τόνισε – και συνεχίζεται. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε να ενταχθεί ο Δήμος Τρίπολης στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή , μιας που και ο δικός μας Δήμος επηρεάζεται. «Θεωρώ, πως αυτό είναι από τις σημαντικότερες επιτυχίες μας!», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια ο κ.Τζιούμης μιλώντας για τα έργα που γίνονται, αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν κάποιες φορές λόγω γραφειοκρατίας, με τους έξι μήνες που χρειάστηκαν για την πλατεία Αγίου Βασιλείου για παράδειγμα, να αποτελούν όπως τόνισε χρόνο ρεκόρ. Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες που μπορούν να φέρουν καθυστέρηση σε κάποιο έργο (αρχαιολογικά ευρήματα, επιπλέον μελέτες – έργα που μπορεί να χρειαστούν, όπως στο κολυμβητήριο Τρίπολης κτλ).

Μιλώντας για το έργο στο ΔΑΚ, ανέφερε, πως έχει σταλεί επιστολή στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο έως τον Μάιο. “Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει. Εμείς του έχουμε ξεκαθαρίσει, πως δεν πρόκειται να του δώσουμε παράταση και ο ίδιος  ισχυρίζεται, πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρώσει το έργο”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της συνέντευξης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα οικονομικά του Δήμου, στις χρηματοδοτήσεις, στις αδικίες που υπάρχουν και που πρέπει άμεσα να αρθούν,  αλλά και στις αρμοδιότητες, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Οι αρμοδιότητες, που δίνονται στους Δήμους θα πρέπει, να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό”.

Ο Δήμαρχος μίλησε για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου, αναφέροντας πως το έργο θα γίνει τμηματικά  και θα υπάρξει μέριμνα για να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή η όχληση και για τους επιχειρηματίες. “Πριν ξεκινήσουν τα έργα θα γίνει μια συνάντηση με όλους τους επιχειρηματίες και την τροχαία, ώστε να βρεθεί τρόπος να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ενόχληση”, τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε, πως το έργο έχει χρονοδιάγραμμα 15 μηνών. Ακόμα μίλησε για την πρόταση που ετοιμάζεται και θα υποβληθεί από τον Δήμο για την κατασκευή νέων πεζοδρομίων από την πλατεία Κολοκοτρώνη μέχρι την πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου.

Στην συνέχεια μίλησε για την πλατεία Κολοκοτρώνη τις βελτιώσεις που χρειάζονται και την πρόταση που υπάρχει από τον Νίκο Φλώρο (για ένα γλυπτό έργο). “Κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιηθεί η πρόταση του Νίκου Φλώρου. Πρέπει, να βρεθεί κάποιος χορηγός. Το κόστος ανέρχεται στα 300.000 ευρώ. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από έναν Αρκά εκτός Ελλάδος. Ελπίζω να έχουμε καλά νέα. Αυτό το έργο θα δώσει άλλη αίγλη στην περιοχή μας”, δήλωσε ο κ.Τζιούμης. Ακόμα ο Δήμαρχος μίλησε για αυτά που εμπνεύστηκε – αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει  – ο Δημήτρης Ταλαγάνης στην πλατεία Άρεως, αλλά και στην Μεταμόρφωση (νεκροταφείο).

Κλείνοντας το δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο Δήμαρχος μίλησε για τα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου Τρίπολης και την αξιοποίηση τους, για τις αναπλάσεις των λοιπών πλατειών του Δήμου μας, για την βίλα Τουρκοβασίλη (που σκοπός είναι να γίνει πολιτιστικό κέντρο), αλλά και για το εάν μπορεί να κατασκευαστεί νέο δικαστικό μέγαρο στην πόλη μας, κάτι που δεν άπτεται όμως των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης του ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης μίλησε για το Open Mall , το κατασκευαστικό κομμάτι του οποίου οδεύει προς ολοκλήρωση. Θα ακολουθήσει το ψηφιακό κομμάτι (παγκάκια, ψηφιακές εφαρμογές, ρύθμιση στα φώτα, έξυπνα ψηφιακά συστήματα κτλ) καθώς και το υποέργο του Επιμελητηρίου, που αφορά στα καταστήματα (τέντες κτλ). “Προχώρησε πολύ γρήγορα. Είμαστε πριν από το χρονοδιάγραμμα του έργου. Είμαστε το μοναδικό έργο Open Mall που έχει προχωρήσει. Αυτό δείχνει και το πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακόμα μίλησε για τα έργα στα χωριά του Δήμου Τρίπολης, επαναλαμβάνοντας πως για την Δημοτική Αρχή τα χωριά είναι στην ίδια μοίρα με την πόλη. “Κάνουμε αρκετά έργα στα χωριά, τα οποία ήταν αδικημένα” υπογράμμισε ο κ.Τζιούμης, ενώ πρόσθεσε, πως όλα τα χωριά  θα έχουν σύγχρονη αγροτική οδοποιία με τις εργολαβίες που τρέχουν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον στόχο της ανάδειξης της Τρίπολης σε κέντρο ορειβατικού τουρισμού και στο αναρριχητικό πάρκο στην Νεστάνη.

Στην συνέχεια ο κ.Τζιούμης μίλησε για την ελεγχόμενη στάθμευση και τις κινήσεις που έγιναν για να έρθουν στον Δήμο υπάλληλοι που θα στελεχώσουν την Δημοτική αστυνομία, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της. “Θα ξεκινήσουμε με κάρτες και σύντομα θα δημιουργηθεί και ηλεκτρονικό σύστημα. Όταν θα έχουμε έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, θα μπορέσουμε να νοικιάσουμε και κάποια οικόπεδα για πάρκινγκ. Θα υπάρξει αυστηρότητα για να μην υπάρχει αυτό το χάος. Θα υπάρχει τάξη με την ελεγχόμενη στάθμευση”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξη του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΚΕΔΗΤ – που ταλανίζει χρόνια τον Δήμο Τρίπολης – ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά, πως στην ουσία η επιχείρηση δεν λειτουργεί, καθώς δεν μπορεί να κάνει καμία δαπάνη. Ο κ.Τζιούμης μίλησε και για τις δομές και τους εργαζόμενους (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας), που θα μεταφερθούν – με την λύση της επιχείρησης – στον Δήμο, αλλά και για το πως θα ξεπληρωθούν τα χρέη. “Εξασφαλίζονται οι δομές και οι εργαζόμενοι και ο Δήμος δεν χάνει κάτι”, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές  (από το 2011 μέχρι και σήμερα).

Ακόμα ο κ.Τζιούμης αναφέρθηκε στο θέμα των αδέσποτων και στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος. “Υπάρχει εργολαβία και φτιάχνεται το ενδιαίτημα. Θα βγει και πρόγραμμα, που θα δίνει και χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες του καταφυγίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος μίλησε για την Καλαβρύτων (τις παρεμβάσεις που θα γίνουν εκεί), τους ποδηλατοδρόμους, τα πάρκα, την πλήρη ανακαίνιση του παλαιού Δημαρχείου, την απογραφή (και την άμεση σχέση που έχει με τα έργα που γίνονται στον Δήμο), αλλά και για τους Αντιδημάρχους και την πιθανότητα…μεταγραφών!