Β.Αθανασιάδης στη ΔΡΤ για το άνοιγμα της εστίασης: “Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας – Πήγε πολύ καλά η πρώτη ημέρα και γέμισε κόσμο η Τρίπολη” (‘ηχος)

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 11:38

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Τρίτης (26/05) Βασίλης Αθανασιάδης, μέλος του συλλόγου καφεστιατόρων Αρκαδίας, μέλος του επιμελητηρίου Αρκαδίας και εκπρόσωπος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος…

Μιλώντας για το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης μετά από το πέρας της καραντίνας, ανέφερε μεταξύ άλλων:Πήγε πολύ καλά η πρώτη ημέρα. Ο κόσμος το είχε ανάγκη Γέμισε κόσμο η πόλη μας.

Έδωσαν παραπάνω εξωτερικό χώρο στις επιχειρήσεις και οι περισσότεροι κάλυψαν τις απώλειες. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαίθριους χώρους θα πρέπει να κάνουν περισσότερη υπομονή.

Όποιος δεν δύναται να αναπτύξει τραπεζοκθίσματα σε επιπλέον χώρο, θα έχει έκπτωση στα τέλη.

Ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να κάνει την αίτηση του για να του παραχωρηθεί επιπλέον χώρος. Απ οτι φάνηκε όμως στην πόλη μας το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών έχει κάνει τις ενέργειες του.

Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας στον κλάδο. Μας βοηθά και ο καιρός. Δεν είναι το μουντό κλίμα του Μαρτίου με τα κλειστά μαγαζιά και το καταθλιπτικό σκηνικό. Θέλουμε να είμαστε αισιόδoξοι, πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Συνεχίζουμε. Ο αγώνας είναι διαρκής.

Για το κεφάλαιο επανεκκίνησης ανέφερε:

Όταν αναλύσαμε στον κ.Γεωργιάδη την ζημιά που έχουν πάθει οι επιχειρήσεις, έμεινε έκπληκτος. Μας υποσχέθηκε πως θα επανεξετάσει το θέμα. Αύριο ή μεθαύριο έχουμε πάλι ραντεβού για τηλεδιάσκεψη. Κατάλαβε και ο ίδιος όταν του τα εξηγήσαμε, πως είναι μεγάλη η ζημιά.Θα ψάξει μας είπε να βρει εναλλακτικούς τρόπους.

Για τις μειώσεις ΦΠΑ ανέφερε:

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς δεν θα το δεχτούμε αυτό. Θέλουμε η μείωση να είναι συνεχόμενη.

Αν θέλουμε πραγματικά ανάπτυξη πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ σοβαρά το θέμα. Το ΦΠΑ είναι μια σοβαρή επιβάρυνση που μας κάνει ακριβούς και μη ανταγωνιστικούς.

Όλο φόροι, φόροι, φόροι… δεν βγαίνει τίποτα!

Ζητάμε μείωση ΦΠΑ στο κρασί, στο τσίπουρο, στο ούζο. Στο ουίσκι ξέρουμε πως δεν μπορεί να γίνει. Έχουμε όμως πολλούς οινοπαραγωγούς και στην περιοχή μας και το κρασί θα μείνει στα ράφια. Ο αγρότης τι θα τα κάνει τα σταφύλια του στην επόμενη συγκομιδή; Δεν θα μπορεί να τα δώσει. Πως θα βγάλει χειμώνα; Είναι μια αλυσίδα όλο αυτό που εμπλέκει και επηρεάζει πολλά επαγγέλματα…

Την μείωση του ΦΠΑ την ζητάμε όχι για να μειώσουμε την τιμή, αλλά για να επιβιώσουμε…Δεν βγαίνουν αλλιώς τα νούμερα. ‘Οταν υπήρξε παλιότερα αύξηση του ΦΠΑ εμείς την απορροφήσαμε και δεν αυξήθηκαν οι τιμές.

Για το εάν θα παραμείνουν οι θέσεις εργασίας στην εστίαση ως έχουν στην περιοχή μας:

Έχουμε νέα δεδομένα τώρα και δεν έχουμε μείωση καθισμάτων. Αναμένουμε να το δούμε. Ενδεχομένως να μην αλλάξουν τα πράγματα.

Σε καθημερινή βάση έχουμε νέα δεδομένα. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα.

Οι συνάδελφοι που είναι στα παραλιακά μέρη έχουν μεγάλο πρόβλημα. Η κτηματική υπηρεσία δεν δίνει γνωμάτευση και οι Δήμοι δεν πιέζουν. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες που είναι στην μέση να μην εισπράττουν ούτε ένα ευρώ. Καμία επιχείρηση στην παραλιακή Κυνουρία δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα άδεια. Πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Πρέπει ο ένας να βοηθήσει τον άλλο. Πρέπει να γίνουμε όλοι μαι γροθιά.

Ακούστε την συνέντευξη: