Β. Ψυχογιός στη ΔΡΤ: “Απαιτείται υπευθυνότητα – Δεν έκλεισαν για επιπλέον διακοπές τα σχολεία” (ήχος)

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 12:22

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Επί της ουσίας”, με τον Μηνά Αρτόπουλο και τον Δημήτρη Μανιατάκο, φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης (12/03) ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας, κ. Βασίλης Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός, αναφερόμενος στον κορωνοϊό τόνισε, πως πρέπει να αποφεύγεται ο πανικός και να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία και προσωπική ευθύνη. «Δεν είναι κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει πάλι η επιστημονική κοινότητα. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ιού, είναι πως “ξεγλιστράει” εύκολα και ενώ έχει μικρή θνητότητα, έχει απίστευτα υψηλή μολυσματικότητα. Ενδεχομένως και το 50 με 60% που πληθυσμού να μολυνθεί κάποια στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα νοσήσουν όλοι», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ ξεκαθάρισε πως μέλημα όλων τόσο του κράτους όσο και της ιατρικής κοινότητας, είναι να μην κολλήσει ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς μια τέτοια περίπτωση το σύστημα υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει.«Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία αυτό που έγινε στην Ιταλία που νόσησαν ταυτόχρονα πάρα πολλοί», δήλωσε στην συνέχεια, ενώ ανέφερε ακόμα: «Ο 66χρονος όταν μπήκε στο νοσοκομείο Ρίου, δεν θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα και έτσι όταν βγήκε θετικός, μπήκαν 14 άτομα ιατροί και νοσηλευτές σε κατ οίκον περιορισμό. Στο Παναρκαδικό έχουμε τρεις πνευμονολόγους. Αν για οποιονδήποτε λόγο μπουν οι δυο σε καραντίνα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κλινική».

Απαντώντας στο γιατί έχει πάρει τέτοια διάσταση η διασπορά του ιού στην γείτονα Ιταλία, ανέφερε:  «Ο κάθε λαός έχει και μια διαφορετική φιλοσοφία. Ο λαός της Κίνας είναι εξαιρετικά πειθαρχημένος. Στη Νέα Κορέα εφαρμόστηκε και ένα μέτρο όπου με κινητές μονάδες έλεγξαν κομμάτια πληθυσμού ακόμα και χωρίς συμπτώματα . Αυτό θα τεθεί στο τραπέζι και από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού συλλόγου. Εμείς είμαστε δυο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και έχουμε πάρει μέτρα που η Ιταλία τα παίρνει τώρα».

Στην συνέχεια τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη και στα Κέντρα Υγείας και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, καθώς το προσωπικό προσαρμόστηκε άμεσα στα πρωτόκολλα ασφαλείας και ακόμα και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν, αποδείχθηκε πως όλα λειτουργούν άψογα.

Αναφορικά με το εάν πρέπει να γίνει και το Παναρκαδικό νοσοκομείο σημείο αναφοράς, είπε: «Το Παναρκαδικό έχει έναν βαθμό ετοιμότητας. Αυτό που καθορίζει τα πράγματα είναι οι αριθμοί. Αυτή την στιγμή έχουμε έναν θάνατο. Αν αλλάξουν οι αριθμοί θα αλλάξουν και τα δεδομένα».

Τέλος δήλωσε: «Τα σχολεία κλείσανε γιατί τα παιδιά είναι εύκολο να διασπείρουν τον ιό. Μπορεί να μην νοσήσουν, αλλά είναι προσωπική ευθύνη γονέων και μαθητών να μην γίνει διασπορά του ιού. Δεν έκλεισαν τα σχολεία για επιπλέον διακοπές”. Και πρόσθεσε:  “Επιστημονικά συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντήσουν ένα τείχος ανοσίας περίπου από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού που έχει κολλήσει. Αυτό θέλει χρόνο.

Είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα τριών – τεσσάρων εβδομάδων. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμα τα τεστ για γρήγορη διάγνωση του ασθενή. Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και για το εμβόλιο.Έχουμε ένα πρόβλημα με το εμβόλιο γιατί αυτός ο ιός εμφανίζει πολλές μεταλλάξεις.Ακόμα και για το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο παρασκευάζεται καινούργιο. Είμαστε στο στάδιο προετοιμασίας του εμβολίου».

Ακούστε την συνέντευξη: