Β.Ψυχογιός στη ΔΡΤ για κορωνοϊό: “Θεωρώ, πως σε περίπου μια εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Τρίπολη” – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (ήχος)

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 19:06

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας (21/12) ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας κ.Βασίλης Ψυχογιός.

Ο κ.Ψυχογιός μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι χαρακτηριστικό των ιών, να κάνουν μεταλλάξεις. Από την αρχή που ξεκίνησε ο ιός αυτός, πρέπει να έχουμε πάνω από 25.000 μεταβολές. Αυτές οι μεταβολές δεν είναι όλες τρομακτικές. Υπάρχουν μεταβολές, που μπορεί να επηρεάσουν κάποιες παραμέτρους”, ενώ πρόσθεσε: “Αυτή η μικρή τροποποίηση στην Αγγλία φαίνεται οτι δεν τροποποιεί τον ιό ούτε ως προς την βαρύτητα της νόσου που προκαλεί, ούτε ως προς την θνητότητα, αυξάνει όμως σε έναν βαθμό τον ρυθμό μεταδότικότητας”. Ο κ.Ψυχογιός ανέφερε, πως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς καλύπτεται από τα εμβόλια.Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ένα οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Και το εμβόλιο είναι ένα “φάρμακο”. Όταν λένε, πως ένας αλλεργικός δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο, μιλούν για ιδιαίτερα σοβαρές αλλεργίες, για αυτούς δηλαδή που κυκλοφορούν με τις ενέσεις αδρεναλίνης ανα χείρας. Πριν εμβολιαστεί κάποιος βέβαια, πρέπει προφανώς, να έχει μιλήσει με τον γιατρό του,  για το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία ή για το αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που δεν του επιτρέπουν να κάνει το εμβόλιο”, ενώ μίλησε και για όσους έχουν κάποιον βαθμό ανοσοκαταστολής.

Για τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε, πως θα φτάσουν τα εννέα στην Αρκαδία (εάν υπάρξουν δυο χώροι εμβολιασμού στην Μεγαλόπολη ή στην Τρίπολη στο κέντρο υγείας), ενώ πρόσθεσε: “Θεωρώ, πως μέσα σε μια εβδομάδα – το πολύ ένα δεκαήμερο – θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις πρωτεύουσες των νομών”.

Τέλος μίλησε για τα ποσοστά των υγειονομικών, που θα εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές υγείας (αναφέρθηκε και στα ποσοστά που αφορούν σε ιδιώτες γιατρούς), ενώ κλείνοντας σχολιάζοντας τις εικόνες συγχρωτισμού – που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο σε πλατεία Άρεως και πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη – τις χαρακτήρισε ως “απαράδεκτες”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: