Β. Ψυχογιός στη ΔΡΤ: “Με έναν λοιμωξιολόγο στο Παναρκαδικό δεν μπορούμε να συζητάμε για νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού” (ήχος)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Παρασκευής (03/04) ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας κ.Βασίλης Ψυχογιός.

Για την επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας με την οποία ζητά να γίνει νοσοκομείο – σημείο αναφοράς το Παναρκαδικό νοσοκομείο, ο κ.Ψυχογιός δήλωσε πως αφενός με έναν λοιμωξιολόγο τον οποίο και διαθέτει το νοσοκομείο και την έλλειψη εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού, δεν μπορούμε να συζητάμε ένα τέτοιο σενάριο και αφετέρου ξεκαθάρισε, πως το Παναρκαδικό έχει μεν το θετικό πως βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, αλλά δεν έχει κανένα νοσοκομείο – δορυφόρο (δεύτερο νοσοκομείο στην περιοχή) για να συνδράμει στα υπόλοιπα περιστατικά.



Επιπλέον όπως τόνισε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα – όπως το αιμοδυναμικό -που δεν είναι εύκολο να κλείσουν, για να μετατραπεί το νοσοκομείο σε χώρο νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

“Αυτή την στιγμή έχουμε έναν πόλεμο. Σε αυτή την ιστορία στρατηγός σε αυτόν τον πόλεμο, που έχει την αποκλειστική ευθύνη και όλα τα δεδομένα είναι η επιτροπή των ειδικών λοιμοξιολόγων που συνεδριάζει καθημερινά μαζί με τον Υπουργό Υγείας. Όλες οι υπόλοιπες απόψεις μάλλον αποπροσανατολίζουν. Ξέρετε ένα νοσοκομείο δεν στήνεται από την μια μέρα στην άλλη. Αν το υπουργείο αποφασίσει να γίνει το Παναρκαδικό σημείο αναφοράς, οι γιατροί θα τηρήσουν στο έπακρον τον όρκο τους και θα προσφέρουν τα μέγιστα.

Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα ως έχουν σε τοπικό επίπεδο. Αυτή την στιγμή είμαστε στην μέση μιας μάχης. Αυτό θα ήταν ένα ωραίο debate συζήτησης, αν γινόταν στην αρχή. Το Παναρκαδικό νοσοκομείο γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και αυτό ειναι στα θετικά, αλλά υπάρχουν επιμέρους προβλήματα στην λειτουργία του που δεν ξέρω αν το καθιστούν κατάλληλο.

Υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δεν σταματούν να έρχονται στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο της Τρίπολης δυστυχώς δεν έχει ένα νοσοκομείο – δορυφόρο για να βοηθήσει, όπως τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κορίνθου κτλ. Εμείς έχουμε ένα και μοναδικό νοσοκομείο.

Είναι ένα εξαίρετο νοσοκομείο το Παναρκαδικό αλλά οι χώροι του δεν είναι άπειροι και θα έχουμε πρόβλημα. Στο Παναρκαδικό λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα που δεν είναι εύκολο να κλείσουν όπως το αιμοδυναμικό.

Για να γίνει ένα νοσοκομείο σημείο αναφοράς – προϋποθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Το Παναρκαδικό διαθέτει έναν λοιμωξιολόγο, τρεις αναισθησιολόγους και έναν περιορισμένο αριθμό νοσηλευτών. Αν αύριο με έναν μαγικό τρόπο εξασφαλιστεί εξοπλισμός και προσωπικό τότε θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.

Επιπλέον ο κ.Ψυχογιός αναφέρθηκε στα ραντεβού των ιδιωτών γιατρών και στον τρόπο που αυτά έχουν προσαρμοστεί, προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενείς.

Τέλος μίλησε και για το εάν έχουν στην διάθεση τους μάσκες και τα απαραίτητα οι ιδιώτες γιατροί, τόνισε:”Υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και με το Υπουργείο και με την Περιφέρεια. Σε αυτή την ιστορία όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι με τις προθέσεις. Πρέπει να έχουμε υλικά για να εξετάσουμε τους ασθενείς μας. Εμείς αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα ιδιωτικά ιατρεία στην περιοχή μας δεν έχουν λάβει υλικά από κανέναν. Καταλαβαίνω πως πρωτίστως πρέπει να καλυφθούν τα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να καλύπτεις και τις άλλες γραμμές άμυνας. Τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν σαν ανάχωμα στο νοσοκομείο. Λείπουν κυρίως μάσκες, μπλούζες μιας χρήσεως και γυαλιά”, ενώ συμπλήρωσε: “Εμείς σαν ιατρικός σύλλογος Αρκαδίας ευτυχώς είχαμε προνοήσει έγκαιρα και είχαμε προμηθευτεί ειδικές μάσκες και τις μοιράζουμε στα μέλη μας. Σε λίγες μέρες περιμένουμε και δεύτερη παραγγελία και οι γιατροί μας θα είναι καλυμμένοι μέχρι μέσα Ιουνίου”.

Ακούστε την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΟι δωρεές της αθλητικής οικογένειας στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΔιοίκηση Παναρκαδικού νοσοκομείου: “Η ανταπόκριση των εθελοντών αιμοδοτών ήταν συγκινητική”