Βαλασόπουλος στη ΔΡΤ για αθλητική μεταρρύθμιση, μητρώο, υποδομές και αστοχίες

Ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, με αφορμή τις συναντήσεις που ξεκίνησε με τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της αθλητικής μεταρρύθμισης.

Η συζήτηση έγινε ώστε να καταλάβουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η πολυπόθητη αθλητική μεταρρύθμιση, πως επηρεάζει τα σωματεία, με ποιον τρόπο θα προχωρήσει και τι πρέπει να περιμένουν οι ποδοσφαιρικοί, και όχι μόνο, παράγοντες.



Ο κ. Βαλασόπουλος μίλησε για την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σύλλογοι και φτάσαμε σε μία παράταση, ενώ εξήγησε και την διαδικασία, μιας και την γνωρίζει στην πράξη, λόγω προεδρίας στην ΑΕΚ Τρίπολης.

Ακόμα, αναφέρθηκε, σε όσα έχουν αλλάξει στον χώρο του αθλητισμού με Υπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε όσα έρχονται σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Ο Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε, επίσης, για τις υποδομές στην Πελοπόννησο, την πρώτη, από τις πολλές συναντήσεις με τις Ενώσεις, που έγινε στην Αργολίδα και σχολίασε τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης στα αθλητικά ζητήματα.

Σε τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε στο κέρδος των συλλόγων με την εγγραφή στο μητρώο, τα προβλήματα που υπάρχουν με τα διπλώματα προπονητών, τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του δύσκολου εγχειρήματος.

Να σημειωθεί πως η συνέντευξη έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας (ο κ. Βαλασόπουλος είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των δομών) και μάλιστα στο γήπεδο 5επί5 που πρόσφατα υποδέχτηκε τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, και όχι μόνο!

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Βαλασόπουλου στον Κώστα Μακαρούνη:

 

«Η λέξη παράγοντας είχε γίνει συνώνυμο των χειρότερων σκέψεων της ελληνικής κοινωνίας»

 

Για την αθλητική μεταρρύθμιση και όσα έχουν γίνει έως τώρα:

«Από το 2019 που ξεκίνησε η προσπάθεια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα μεγάλο, από τα κομμάτια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν και ο αθλητισμός. Ένα κομμάτι, που τόσα χρόνια φυτοζωούσε είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό, με τα γνωστά προβλήματα, τα οποία και αναδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ειχαμε το κίνημα το #metoo, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ομοσπονδίες με ανθρώπους που ζούσαν από αυτό, ή ήταν μόνιμοι σε αυτό. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας με σαράντα χρόνια ενασχόλησης στο ίδιο κομμάτι, μπορεί να φέρει μία καινούργια ιδέα ή τι μπορεί να προσφέρει πρακτικά. Η λέξη «παράγοντας» είχε απαξιωθεί και έφτασε να είναι συνώνυμο των χειρότερων που σκέφτεται η ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και ήταν μία πρόκληση, την οποία και αναλάβαμε. Η «καυτή πατάτα» δεν οδήγησε σε συμβιβασμούς, δεν συμβιβάστηκε το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, η οποία έφερε, τουλάχιστον τρία νομοσχέδια που αλλάζουν το τοπίο. Οι αλλαγές στις ομοσπονδίες, το νοικοκύρεμα των σωματείων με το μητρώο ώστε να μην υπάρχουν σωματεία σφραγίδες, όλα αυτά αποτελούν μεταρρυθμίσεις».

 

Για τις αστοχίες και τυχόν παραλείψεις που υπάρχουν:

«Μία τέτοια προσπάθεια δεν θα ήταν εύκολη. Φυσικά και μπορεί να υπάρξουν αστοχίες γιατί μιλάμε για ολικές αλλαγές. Πότε στην Ελλάδα γνωρίζαμε πόσα σωματεία πραγματικά έχουμε; Πότε είχαμε καταγραφή των υποδομών; Πότε υπήρχε σχεδιασμός συνολικός για το που και το πώς; Εχουμε ζήσει να γίνονται γήπεδα για να κόψουν κάποιοι μία κορδέλα, χωρίς να χρησιμοποιούνται από αθλητές. Όλα αυτά σήμερα αλλάζουν».

 

«Μεγάλο ζήτημα η αναγνώριση των προπονητών»

 

Για τις επαφές με τις Ενώσεις:

«Η επαφή που ξεκινήσαμε από την Αργολίδα, έχει να κάνει με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους που αγαπούν το λαοφιλέστερο άθλημα. Ξεκινήσαμε από το ποδόσφαιρο, μιας και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εκλογές στις Ενώσεις. Συζητάμε τον τρόπο ανάπτυξης, με το μεγάλο πρόβλημα να είναι οι υποδομές. Επίσης, κουβεντιάζουμε για το μητρώο και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως, με την αναγνώριση των προπονητών και εκεί πρέπει να γίνει μία μεγάλη κουβέντα με την ΕΠΟ και με την πλευρά όσων ειδικεύονται σε αυτό και θεωρώ πως θα γίνει σύντομα. Αλλωστε, όλοι αυτό θέλουμε, να επιλυθεί.

Μάλιστα αυτό αποτέλεσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα στα σωματεία που προσπάθησαν να εγγραφούν και σε πολλές Ενώσεις, όπως και της Αρκαδίας, που έχει πολλά περισσότερα σωματεία από όσα, τελικά, ψήφισαν. Η λύση του, θα μας οδηγήσει σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα με ικανό αριθμό ομάδων. Η Νέα Δημοκρατία και ο τομέας αθλητισμού θα είναι δίπλα στην προσπάθεια επίλυσης».

 

«Μη εγγεγραμμένα σωματεία δεν θα μπορούν να αγωνιστούν σε Δημοτικά γήπεδα»

 

Για το αν τα μη εγγεγραμμένα σωματεία θα έχουν δικαίωμα χρήσης δημοτικών εγκαταστάσεων:

«Εχει δοθεί μία παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με το νόμο δεν θα μπορούν. Αλλά πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα για να μπορούν. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Όμως, λύση δεν είναι η συνεχόμενη παράταση διότι αυτό δεν είναι δίκαιο για όσα σωματεία έχουν ήδη εγγραφεί. Υπάρχει επίσης παράταση ενός έτους για το καταστατικό.

Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις να χρησιμοποιούνται από ομάδες που είναι οργανωμένες και νόμιμες. Δεν γίνεται να μην έχεις έναν προϋπολογισμό, έναν απολογισμό, αθλητές τους οποίους θα τους γνωρίζει το Υπουργείο και θα είναι υπαρκτοί με σωστά δελτία και αντίστοιχα ο προπονητής θα είναι ικανός για να εκπαιδεύσει και να γυμνάσει παιδιά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας».

Για τον τρόπο που γίνεται η εγγραφή στο μητρώο και η απουσία τόσων ομάδων από την Αρκαδία, που δεδομένα, δεν πρόκειται για σωματεία-σφραγίδες:

«Γενικά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δεν έχει σωματεία σφραγίδες ή έχει ελάχιστα. Το ποδόσφαιρο είναι ανταγωνιστικό και επιβάλλεται να υπάρχεις αφού παίρνεις μέρος σε πρωταθλήματα. Δεν συμβαίνει αυτό σε όλα τα αθλήματα. Οσο για τον τρόπο  της εγγραφής, θα σας το πω, διότι το βίωσα ως πρόεδρος της ΑΕΚ Τρίπολης. Δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται μία απλή γνώση υπολογιστή και ένα οργανωμένο, στο κατ’ ελάχιστο, σωματείο. Η μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως πρέπει να έχεις έναν προπονητή αναγνωρισμένο και ασφαλισμένο. Μπορεί στις μικρές κατηγορίες να είναι η δεύτερη ή η τρίτη δουλειά του, όμως κάπου πρέπει αυτό να απεικονίζεται. Ως ΑΕΚ Τρίπολης δεν το αντιμετωπίσαμε σε κανένα από τα τέσσερα τμήματα.

Επίσης, θα πρέπει να έχεις αγωνιστική ομάδα και να συμμετέχεις στα πρωταθλήματα. Δεν γίνεται ένα σωματείο με αθλητές, ακαδημίες, συμμετοχές να συγκρίνεται με ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων. Όλα πρέπει να υπάρχουν, όμως πρέπει να έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση από την πολιτεία. Ένα σωματείο με 150 παιδιά πρέπει να έχει μία «εύνοια» στη χρήση μιας δημοτικής εγκατάστασης. Θεωρώ πως αυτό είναι σωστό.

Και τέλος, να χρησιμοποιείς μία εγκατάσταση με αποδείξεις πως έχεις έρθει σε συμφωνία με κάποια δημοτική ενότητα για να κάνεις χρήση της που και αυτό είναι λογικό. Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία».

 

«Ανάσα τα γήπεδα Τεγέας και Δημητσάνας»

 

Για τις υποδομές:

«Εγινε μεγάλη προσπάθεια με την καταγραφή των εγκαταστάσεων πανελλαδικά. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, είχαμε, αρκετές εγκαταστάσεις, οι οποίες έμειναν εγκαταλελειμμένες και άρχισαν να καταστρέφονται. Κάποιες από αυτές δόθηκαν σε Δήμους που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν και φτάσαμε στο σημείο γήπεδα βόλεϊ με τελευταίας τεχνολογίας παροχές να απαξιώνονται. Όπως επίσης και άλλες εγκαταστάσεις που δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος των πολλών σωματείων και των πολλών αθλητών. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τον Λευτέρη Αυγενάκη να σηκώνει το βάρος. Σχετικά με την Πελοπόννησο, σχεδόν καθημερινά, έχουμε ανακοινώσεις, έργων σε αθλητικές υποδομές και γήπεδα ή σε μελέτες και σχεδιασμούς και θεωρώ πως αν αυτά γίνουν σε συνεργασία με τις πραγματικές ανάγκες των σωματείων, τότε  ναι, θα υπάρξει και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Στην Αρκαδία, είναι μεγάλη υπόθεση πως το γήπεδο της Τεγέας δόθηκε για χρήση και μεγάλο βήμα προς το καλύτερο θα είναι όταν θα δοθεί και της Δημητσάνας. Δεν γίνεται το γήπεδο των Φιλικών να σηκώσει το βάρος τόσων πολλών σωματείων. Βλέπαμε 30-40 παιδιά να παίζουν στο ¼ του γηπέδου. Οι ομάδες χρειάζονται την φυσική τους έδρα και την ανάπτυξη των ακαδημιών για να προχωρήσουν. Πιστεύω με το Ενωσιακό γήπεδο να αποκτήσουμε μία εγκατάσταση που χρειαζόταν ο τόπος και τέλος, με τις παρεμβάσεις στο γήπεδο των Φιλικών, να έχουμε ένα γήπεδο που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος όσων πραγματικά το χρειάζονται. Χρειάζεται συνεργασία, υπομονή, σχεδιασμός και ανοιχτά αυτιά όσων παίρνουν τις αποφάσεις από τα σωματεία δηλαδή τον χρήστη των εγκαταστάσεων. Είναι σημαντική η μεταφορά εμπειρίας από ένα σωματείο σε έναν αιρετό. Μπορεί να έχουμε ένα πολύ ωραίο γήπεδο που να μην εξυπηρετεί τον αθλητή. Οπότε δεν έχουμε γήπεδο. Για εμάς που ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην κορυφή είναι ο αθλητής και το παιδί».

Για τις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ:

«Βρισκόμαστε σε μία από τις εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως, όπου με έχει εμπιστευθεί ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Αλέξανδρος για να είμαι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στις δομές που έχει η Μητρόπολη για τα παιδιά. Εκτός από την πνευματική τροφή που δίνουμε με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου, προσπαθούμε να προσφέρουμε και την εκγύμναση των σωμάτων σε εγκαταστάσεις και χώρους που προστατεύεται το παιδί. Πρόσφατα, έγινε το γηπεδάκι του ποδοσφαίρου που το χαίρονται τα παιδιά και ευχόμαστε κάποιοι να καταφέρουν να αγωνιστούν και στο υψηλότερο επίπεδο και στη μεγάλη βιομηχανία του ποδοσφαίρου του τόπου μας, τον Αστέρα Τρίπολης, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα έχει προσφέρει και να τον στηρίζουμε καθώς η παραμονή σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο για ένα περιφερειακό σωματείο, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός-Ελλάδα: 2.065 νέα κρούσματα, 10 θάνατοι, 139 διασωληνωμένοι | 11 κρούσματα στην Αρκαδία
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες | Για ποιους γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός