Βερναρδάκης από την Τρίπολη: Τι είπε για Αναπτυξιακό Συνέδριο, Novartis, “Σκοπιανό” και Τουρκία (vid/ph)

Στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (22/2/2018) ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης με τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη, Ντίνα Νικολάκου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το Αναπτυξιακό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη Δευτέρα και Τρίτη 26 και 27 Φεβρουαρίου, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.



Ο Υπουργός Επικρατείας στις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, αναφέρθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, αλλά και σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως η “υπόθεση Novartis”, το ελληνοτουρκικό ζήτημα και το σκοπιανό.

Ακολουθεί το video με τις δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη και πλάνα από τη συνάντηση με τον κ. Tατούλη και την κ. Νικολάκου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υπουργός:

“Ήρθα σήμερα στην Τρίπολη σε μια συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης. Για την οργάνωση που θα γίνει την Δευτερα και την Τρίτη έχουν γίνει ήδη κάποιες προεργασίες. Ο Περιφερειάρχης έχει έρθει στην Αθήνα και έχει συναντηθεί με τους Υπουργούς. Έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα και περιμένουμε Δευτέρα – Τρίτη με την συμμετοχή όλων των φορέων να υπάρξει μια διαβούλευση, μια κατάληξη στις βασικές αρχές που θα έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της επόμενης περιόδου για την Πελοπόννησο”.

Αν είναι ευχαριστημένος από την συνεδρίαση στην Βουλή για την υπόθεση Novartis..
“Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος, γιατί δυστυχώς δεν γίνεται μια συζήτηση ουσιαστική. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται προσχηματικά επιχειρήματα και νομίζω είναι ένα πάγιο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας ζωής, το χαμηλό επίπεδο δημόσιου διαλόγου.

Επομένως, δεν μπορεί να μείνει κανείς ευχαριστημένος από την ανταλλαγή επιχειρημάτων, η κοινωνία είναι πολύ πιο μορφωμένη πια και πολύ πιο έτοιμη να διαπραγματευτεί τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ζει, περιμένει κι άλλες τοποθετήσεις από όλες τις μεριές της Βουλής, επομένως δεν είμαστε ευχαριστημένοι.

Ελπίζουμε όμως με τη διαδικασία που ανοίγουμε και έχει σαν βασική αρχή την τήρηση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως και πάνω απ’ όλα του τεκμηρίου αθωότητας θα φωτιστούν ορισμένες πλευρές αυτού του διεθνούς σκανδάλου, που απασχολεί όλη την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω και ελπίζω η δικαιοσύνη να δώσει φως, το οφείλει.

Όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε σε τέτοια ύψη ώστε να είναι ένας από τους τρεις πυλώνες που έχουν δημιουργήσει αυτό το τεράστιο χρέος το οποίο μετακινήθηκε στους πολίτες, στις συντάξεις, στα ασφαλιστικά ταμεία και η χώρα παίρνει αυτή την καταστροφική περιπέτεια από το 2010 και μετά. Όλοι οφείλουμε να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της και το μόνο κίνητρο πρέπει να είναι αυτό, ούτε προσχηματικές ευθύνες, πραγματικές πολιτικές ευθύνες και βεβαίως αν υπάρχουν και αν προσωποποιηθούν από τη δικαιοσύνη, αυτή είναι η δουλειά της, τότε και μόνο τότε θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες”.

Για το Αναπτυξιακό Συνέδριο:
“Είναι μια συνεργασία θεσμική της κυβέρνησης και της περιφέρειας, αυτό έχει συμβεί σε όλες τις περιφέρειες. Η συνεργασία που έγινε με όλους τους Περιφερειάρχες ήταν εξαιρετική. Αυτό που έχουμε αποκομίσει μέχρι στιγμής απ’ όλα τα συνέδρια είναι μια πολύ μεγάλη συμμέτοχη των παραγωγικών φορέων και μια πολλή μεγάλη διαβούλευση η οποία έχει οδηγήσει σε πολλά σοβαρά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή περίοδο που ανοίγεται από εδώ και πέρα μπροστά μας.

Η λογική της κυβέρνησης είναι όχι να εξαγγέλλει έργα ή δράσεις, αλλά να βοηθήσει μεθοδολογικά, χρηματοδοτικά, θεσμικά να υπάρξει μια συνέργεια όλων των τομέων σε ένα παραγωγικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο. Βασική αρχή για εμάς είναι, πρώτον οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων, δεν υπάρχει π.χ. ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, αγροδιατροφικού τομέα, όλα αυτά θα τα δούμε σε μια συνεργεία.

Το δεύτερο στοιχειό είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική της οικονομίας χαμηλού κόστους, δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, να παράγει ένα ανθρώπινο δυναμικό φοβερά εξελιγμένο από αυτό που λέμε ότι φεύγει στο εξωτερικό και ότι πρέπει να γυρίσει και να έχουμε μια οικονομία χαμηλού κόστους πους στηρίζεται στη λογική χαμηλών μισθών. Πρέπει να μπούμε σε μια άλλη λογική όπου θέλουμε μια οικονομία υψηλού κόστους και υψηλής προστιθεμένης άξιας.

Τρίτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξαναμιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση που σημαίνει υλική πρόσθεση στον πλούτο της χώρας, σημαίνει νέα βιομηχανία, νέα βιοτεχνία, νέα επιχειρηματικότητα, αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε και να κατευθύνουμε όλα τα παραγωγικά τεχνολογικά και θεματοδοτικά εργαλεία που έχουμε. Αυτή είναι η λογική και όχι μεγάλα τεχνικά έργα τα οποία δεν είναι ανάπτυξη από μόνα τους. Τα έργα συμβάλλουν είναι εργαλείο της ανάπτυξης, πρέπει να πάμε πια σε μια άλλη λογική διαχείρισης και των πόρων που έχουμε και των οικονομικών και των ανθρώπινων πόρων.

Επομένως όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται επί τάπητος,οι υπουργοί διαπεδαγωγούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία γιατί και οι υπουργοί μαθαίνουν ερχόμενοι. Εδώ πέρα την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα έρθουν περίπου 30 υπουργοί. Όλοι οι παραγωγικοί φορείς θα έρθουν να τους θέσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και να έχουμε την απαίτηση όλα αυτά να απαντηθούν και να συνδυαστούν. Επομένως είναι μια διαπαιδαγωγική διαδικασία και για την ίδια την κυβέρνηση γιατί και μαθαίνει και όλα αυτά τα πράγματα τα εντάσσει σε μια λογική αναπτυξιακή όπως πρέπει να είναι. Νομίζω πως η συνεργασία που είχαμε με τους περιφερειάρχες και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν άψογη και αυτό θα αποτυπωθεί και στο διήμερο της επόμενης εβδομάδας”.

Για την υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα και το Σκοπιανό
“Αυτά είναι σε διαδικασίες. Η Τουρκία έχει μια προκλητική συμπεριφορά ορισμένες φορές κατά τη γνώμη μου οφείλεται και στις ιστορικές τις φάσεις της και της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Εμείς με αποφασιστικότητα θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε παράγων ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και αυτό νομίζω είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Εννοείται ότι καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη.

Στο Σκοπιανό, η γραμμή είναι η εθνική γραμμή της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζεται από την πολιτική ηγεσία, αφορά την σύνθετη ονομασία για όλες τις κρίσεις και με όλες τις εγγυήσεις που ζητάει η ελληνική πλευρά σε σχέση με τις αντιπολιτικές διαθέσεις εάν αυτά προχωρήσουν και γίνουν αποδεκτά από τη άλλη πλευρά στους γείτονες μας, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο αφήνουμε σε εκκρεμότητα μια υπόθεση η οποία μόνο κακό κάνει στην ευρύτερη περιοχή.

Να υπενθυμίσω, ότι η επίλυση για το Σκοπιανό για μας έχει μια διάσταση που αφορά τη πρώτη ερώτηση σας. Κάθε παράταση της εκκρεμότητας ενισχύει το τουριστικό παράγοντα της περιοχής ,όσο πιο γρήγορα λυθεί αυτό το ζήτημα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η χώρα στο να ασκήσει μια οικονομική, αναπτυξιακή, πολιτική, εθνική και για το εσωτερικό της αλλά και για τα Βαλκάνια”.

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα ΠΑ.Σ.Α.Σ ΔΕΗ ενόψει επίσκεψης Τσίπρα στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροArcadian Screenings | Ο δημιουργός της ταινίας “Δράσε” στο στούντιο της ΔΡΤ 91.5 (vid/ήχος)