Βίγλες Μεγ/λης | Η “συγγνώμη” του αν. Πρέσβη της Γερμανίας και οι αναφορές στις γερμανικές αποζημιώσεις (vid, ph)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των 212 πατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τους κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944 έχει προγραμματιστεί στον τόπο της θυσίας «Βίγλες» επί της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης-Τρίπολης, με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες επισήμων, χαιρετισμούς από Αντιστασιακές Οργανώσεις, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Παρόντες ήταν και μίλησε εκ μέρους της Βουλής, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και εκ μέρους του Δήμου Μεγαλόπολης, ο Δήμαρχος Διονύσης Παπαδόπουλος. Τον Δήμο Τρίπολης εκπροσώπησε και κατάθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Μεθυδρίου και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αδαμόπουλος.

“Είναι μετρήσιμο το τελικό χρέος του Γερμανικό χρέος προς τον Ελληνικό λαό και πρέπει να αποδοθεί” είπε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ



“Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Εν προκειμένω, τα γεγονότα του πολέμου 1940-1941 και της κατοχής, όπως και άλλα προηγούμενων ιστορικών περιόδων, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, τ η ν  α ν τ ί σ τ α σ η  προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της πατρίδας, την ελευθερία των πολιτών, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και των ιστορικών συγκυριών, έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρό» του, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσής του. Όλοι όσοι επιχείρησαν να τον υποτάξουν απέτυχαν.

Η ιστορική μνήμη, υπό προϋποθέσεις, είναι και ζώσα πραγματικότητα, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η Ελλάδα ανήκει, όπου οι αντιθέσεις του παρελθόντος αναπαράγονται συνεχώς, είναι ενεργές και συνιστούν υπαρκτά προβλήματα, π.χ. η ιμπεριαλιστική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων  στη Μ. Ανατολή, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Παλαιστινίων και των Κούρδων, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κ.α.

Σ’  αυτό το πλαίσιο, ούτε η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείουούτε οι εκδηλώσεις μνήμηςαποτελούν «ιδεοληψία» ή παρωχημένη εμμονή με το παρελθόν. Συνιστούν κινήσεις αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και εκπλήρωσης ηθικού χρέους, ώστε εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα να μην τα καλύψει η παρέλευση χρόνου και συνακόλουθα η λήθη που κάποιοι επιδιώκουν να επιβληθεί.

Η άσκηση  της ιστορικής μνήμης αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της ιστορίας. «Όλβιος εστίν, όστις ιστορίης έσχε μάθησιν». Διότι είναι γνωστό, ότι Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι «καταδικασμένοι» να την ξαναζήσουνΗ επανάληψή της δεν είναι «ιστορικό» λάθοςείναι έγκλημα.

Ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αποτίω φόρο τιμής προς τα θύματα της φασιστικής βαρβαρότητας.”

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που έγινε την Κυριακή, στον τόπο της θυσίας, «παρών» ήταν και μίλησε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Μαρκ Μπόγκνταν.

Ο κ. Μπόγκνταν μίλησε για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στις Βίγλες από στρατιώτες της Βέρμαχτ που εκτέλεσαν –όπως είπε- στυγνά πάνω από 200 ανθρώπους.

«Το έγκλημα αυτό με γεμίζει ντροπή. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση εκ μέρους της Γερμανίας».

Επίσης, ο κ. Μπόγκνταν τόνισε ότι αυτά τα εγκλήματα, που έγινε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΛΕΖΟΥ

Μπορεί να μην κατέστη δυνατόν να έρθει ο Μανώλης Γλέζος στις Βίγλες, όμως διαβάστηκε ένα γραπτό μήνυμά του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης που έγινε την Κυριακή, για τους 212 εκτελεσθέντες Έλληνες Πατριώτες από ναζιστές το 1944.

Ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επικρότησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης να εντάξει την πόλη στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο υτ΄λ τιμώνται οι 212 Πατριώτες στις Βίγλες.
«Συνεχίστε τον αγώνα προκειμένου η θυσία τους να παραμένει άσβεστη. Συνεχίστε να στηρίζετε τις προσπάθειες για δικαιοσύνη και αποζημίωση» τόνισε ο κ. Γλέζος.

Εκδήλωση μνήμης στις Βίγλες - 2018

Προηγούμενο άρθρο“Πλημμύρισε” από κόσμο το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου (ph/vid)
Επόμενο άρθροΜια φάση ολιγωρίας στέρησε τη νίκη (1-1) στον Παναρκαδικό απέναντι στη Βάρδα