Βράβευση σχολείων της Περιφέρειας για τη δράση “At the school of OpenCohesion” (+ph, vd)

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 22:27
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Το απόγευμα της Τετάρτης 23/09 στο θεατράκι του Άλσους Αγίου Γεωργίου διεξήχθη η εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της βράβευσης των σχολείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμμετείχαν στην πιλοτική ενέργεια επικοινωνίας για το ΕΣΠΑ At the School of OpenCohesion, μετά από πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συγκεκριμένη δράση βασίζεται στο ιταλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα A Scuola di Open Coesione, το οποίο αναπτύχθηκε ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος στην Ιταλία με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ. Επιβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα ASOC Ιταλίας που ανήκει στο Department for Cohesion Policies – Italian Presidency of the Council of Ministers.Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχαν τρία σχολεία (με 74 μαθητές και 9 καθηγητές από 3 σχολεία της Περιφέρειάς μας κλήθηκαν να εκπονήσουν μια ερευνητική εργασία μελέτης ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου στην περιοχή τους) και συγκεκριμένα

1) το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας με την ομάδα “1821TEENS EYES” και με το πρόγραμμα με θέμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»,

2) το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης με το πρόγραμμα με θέμα «Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας ανοίγει πανιάς…» και

3) το 3ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης με την ομάδα “Mentallica” και το πρόγραμμα με θέμα «Η Υγεία της Ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγματα».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το 1ο Βραβείο κέρδισε το 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Νεάπολης, το 2ο Βραβείο το 3ο Λύκειο Τρίπολης και το 3ο Βραβείο το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας. Ουσιαστικά όμως νικητές ήταν οι μαθητές και των τριών παραπάνω σχολείων για την συνολική και συλλογική τους προσπάθεια να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δράσεις.

Η εκδήλωση βράβευσης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας με έναν χαιρετισμό και φυσικά αναφορά στα συγκεκριμένα χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα σαν την δράση “At the school of OpenCohesion”. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υπευθύνου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αντώνη Ψαράκη. Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περριφερειακός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Οικονομόπουλος.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε και ο επικεφαλής του ιταλικού εκπαιδευτικού πρόγραμματος A Scuola di Open Coesione, στο οποίο βασίστηκε και η συγκεκριμένη δράση “At the school of OpenCohesion”, Τζιανμάρκο Γκουάζο, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες των ομάδων των συγκεκριμένων σχολείων.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση της δράσης και όλη της διαδικασίας που χωρίστηκε σε τέσσερα διαφορετικά στάδια των τριών σχολείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το αρχικό στάδιο μέχρι το στάδιο υλοποίησης από την Υπεύθυνη Δημοσιότητας Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ κα Χριστίνα Τσέλιου, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωπος των τριών σχολείων πραγματοποίησε μια σύντομα αναφορά από την δράση που υλοποιήσαν, παρουσιάζοντας ένα μικρό δείγμα της όλης προσπάθειας.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τον κ. Αντώνη Ψαράκη και εν συνεχεία οι βραβεύσεις στον 1ο Νικητή από τον Περιφερειάρχη Περλοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, στον 2ο Νικητή από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου ΠΕ Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο και στον 3ο Νικητή από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Θεόδωρο Βερούτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα, αλλά και ένα tablet.