Βράβευση του Αρκά Καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Παπαδημητρίου-Παρών και ο Καραμανλής (ph)

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015 07:30
Με το βραβείο «Αλκμαίων» (ο οποίος θεωρείται πατέρας της Ανατομίας και υπήρξε δάσκαλος του Ιπποκράτη), η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν  τίμησε τον Αρκά Καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Παπαδημητρίου για την προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής ιατρικής.
Ο αρκάς γιατρός να σημειώσουμε πως είναι ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα το 1990.

Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν το «παρών» έδωσαν πολλοί Αρκάδες πολιτικοί, επιστήμονες, δικαστικοί, ενώ στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη.
Παρόντες και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, πρώην υπουργοί Υγείας όπως ο Κώστας Γείτονας και ο Παρασκευάς Αυγερινός.
Επίσης το «παρών» έδωσε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρος και η Πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη.
Το βραβείο, που δίνεται πρώτη φορά, απένειμε στον κ.Παπαδημητρίου ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερρίκος Ντυνάν Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος ενώ μίλησαν και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Ασημακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Αρεταίειου νοσοκομείου Γεώργιος Κρεατσάς για την προσφορά του κ.Παπαδημητρίου στην ιατρική επιστήμη. 
Το τιμώμενο πρόσωπο ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου στην διάλεξή του ανέπτυξε το θέμα «21ος αιώνας. Ο θρίαμβος της ιατρικής – Προβλήματα στο ιατρικό λειτούργημα». Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς ανθρωπιά και πως σήμερα η αξία έχει υποκατασταθεί από την τιμή.
Να αναφέρουμε πως ο κ.Παπαδημητρίου έχει γράψει και το βιβλίο «Η Προσφορά των Αρκάδων στην Υγεία», το οποίο παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης το 2009.
Ιωάννης Δ. Παπαδημητρίου
Ιατρός, Καθηγητής και Συγγραφέας. Πρόεδρος Δ.Σ. Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς και της Βιοηθικής, Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και Πρόεδρος του ανωτάτου επιστημονικού συμβουλίου αυτού.
Ο Ιωάννης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Τρίπολη, με Δημοβαλτετσιώτικες ρίζες από το χωριό Αραχαμίτες. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη. Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο).
Πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα και το μεγάλου κύρους Ιατρικό Περιοδικό «Archives of Surgery», το 2000 τον ανακήρυξε ως έναν από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο. Έχει διατελέσει Visiting Professor σε 11 Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συγγράψει περίπου 400 επιστημονικά άρθρα, έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι παντρεμένος με τη Λίλα Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και έχει δύο παιδιά, το Δημήτρη, ιατρό και την Αλκμήνη, Οικονομολόγο. Στο πρόσωπο του τιμώνται οι Αρκάδες γιατροί, εμφορούμενοι από τα ιδεώδη που τους κληροδότησαν στο πέρασμα των αιώνων οι προγονοί τους, με σημαντική συμβολή στην ανθρωπιστική ιατρική και που διακρίθηκαν ως πρωτοπόροι στην ακαδημαϊκή ιατρική.
«Στον αγώνα να υπερνικηθεί ο θάνατος, είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός ο γιατρός εκείνος, που έχει όραμα ζωής».