Βραβεύτηκε μετά θάνατον ο ήρωας του Αλβανικού Γρ. Βαλκανάς από τον υπουργό Άμυνας (ph)

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 02:43

Σε μια σεμνή τελετή στους Χράνους Μεγαλόπολης, πραγματοποιήθηκε η απονομή Διαμνημόνευσης Αστέρα Αξίας και Τιμής στον ήρωα του 1940 Επισμηνία (Ι) Γρηγόριο Βαλκανά, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η απονομή έγινε παρουσία του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλίου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, του δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου, της στρατιωτικής ηγεσίας του νομού και κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απένειμε μετά θάνατον τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Επισμηνία ιπτάμενο Γρηγόριο Βαλκανά, για την αυτοθυσία και αφοσίωση που επέδειξε στο πεδίο της μάχης στις 18 Νοεμβρίου του 1940 και τη Διαμνημόνευση παρέλαβε μέλος της οικογένειας του Γρηγόριου Βαλκανά.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η απονομή και ο υπουργός στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:
«Έχοντας κατά νου το απόσπασμα του ποιητή μας Κωστή Παλαμά, που έλεγε ότι «η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα», με αισθήματα συγκίνησης, δέους και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στους Χράνους Αρκαδίας, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Επισμηνία Γρηγόριο Βαλκανά, που επέλεξε την αυτοθυσία προκειμένου να καταρρίψει εχθρικό αεροσκάφος, σε εναέρια μάχη στο Αλβανικό Μέτωπο, το 1940.

Στις 18 Νοεμβρίου 1940, με αεροσκάφος P.Z.L της 23ης Μοίρας Διώξεως, κατά την καταδίωξη ιταλικού βομβαρδιστικού και αφού εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του χωρίς να πετύχει την κατάρριψη, το εμβόλισε με την προπέλα του αεροπλάνου του, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία. Ακολούθησε το παράδειγμα του συμπολεμιστή του Μαρίνου Μητραλέξη.

Ο Γρηγόριος Βαλκανάς, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας, εξέπνευσε στον εναέριο χώρο πλησίον της Κορυτσάς. Το παράδειγμά του πρέπει να μνημονεύεται παντοτινά, γιατί αποτελεί ένα υπαρκτό και ένδοξο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Θυσίασε συνειδητά τη ζωή, για να κρατήσει ελεύθερους τους ελληνικούς ουρανούς, επιδεικνύοντας θάρρος, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και αυταπάρνηση. Τις αρετές αυτές τιμούμε και αποκαθιστούμε σήμερα με την παρουσία μας εδώ.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω, ότι την εποχή εκείνη δεν του απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές, γιατί μετά από τη θυσία του Μητραλέξη δεν ήθελαν να δημιουργήσουν προηγούμενο και να έχουμε τέτοιους είδους πράξεις ηρωισμού εκείνη την εποχή.

Για αυτό το λόγο είμαστε σήμερα εδώ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για να αποδώσουμε τα οφειλόμενα μετά από αρκετά χρόνια.

Κυρίες και κύριοι, κάτοικοι των Χράνων, δανείζομαι και πάλι τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή που έλεγε «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί». Με τέτοια παραδείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης πρέπει να διαπλάθουμε τους νέους αεροπόρους, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τις επερχόμενες γενιές.

Τιμή και δόξα στον Επισμηνία Γρηγόριο Βαλκανά και σε όλους εκείνους τους ήρωες που χωρίς να διστάσουν έδωσαν τη ζωή τους «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Aθάνατος».

balkanas-xranoi-4

balkanas-xranoi-3

balkanas-xranoi-2

balkanas-xranoi-7

balkanas-xranoi-1

balkanas-xranoi-6

balkanas-xranoi-5