Βρετανία | Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021 14:52
Πηγή φωτο: neoskosmos.com

Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος*, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία.«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Ο πρίγκιπας Φίλιππος διέθετε ελληνικές ρίζες, καθώς γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, βαφτίστηκε ως ελληνορθόδοξος, εγκατέλειψε όμως σε βρεφική ηλικία μαζί με την οικογένειά του την Ελλάδα, όταν ο Κωνσταντίνος ο Α’ αναγκάστηκε να αφήσει τον θρόνο του και ύστερα από χρόνια απαρνήθηκε τον προηγούμενο βασιλικό τίτλο του (πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας), αλλάζοντας πίστη, επίθετο και υπηκοότητα. Επίσης, έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου και έχει τιμηθεί με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.