Βρούτσης: Ηλεκτρονικά η επιστροφή ποσών στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες, 19 Νοεμβρίου 2020, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δημιούργησαν η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα επιστραφούν οι μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει (Σχετ: ΦΕΚ Β 4536/14/10/2020).

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η επιστροφή των ποσών μειώσεων σε 172.222 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.



Συγκεκριμένα, οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλουν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό δικαίωμά τους.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο, κάθε ενήλικος δικαιούχος (η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται από τον νόμιμο κηδεμόνα τους) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία, μέχρι τις 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά, τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή του.

β. Εφόσον δεν διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει, μέχρι τις 28/2/2021, να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά, που ζητούνται, με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

– Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

– Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

– Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑστέρας: Αρνητικά τα τεστ – Συνεχίζεται η προετοιμασία για Λαμία
Επόμενο άρθροΟι φορείς του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικοί έως τις πρώτες πέντε ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα