Ξεκάθαρο “ΟΧΙ” Βλάση και ΝΔ στο νομοσχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 21:40

Την πλήρη αντίθεσή του, αλλά και αυτή της Νέας Δημοκρατίας, προς το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», που πραγματεύεται την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Ο κ. Βλάσης άσκησε έντονη κριτική σε πολλά σημεία του Σ/Ν αλλά και στη γενικότερη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της ΔΕΗ, που εμμένοντας στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις την έχει έχει φέρει ένα βήμα πριν την καταστροφή. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει την περιουσία της ΔΕΗ, χωρίς δανειακές επιβαρύνσεις, με λιγότερο προσωπικό, παραβιάζοντας τις αρχές του ανταγωνισμού και χειραγωγώντας την αγορά, αφού περιορίζουν τη λειτουργία της πιο σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη κατά 40% (από τα 811MW στα 500MW – όταν το ουσιαστικό κέρδος της μονάδας ξεκινά όταν παράγει πάνω από 500MW!!), για να ωφεληθούν οι μονάδες που πωλούνται και ο ιδιώτης αγοραστής.Σύμφωνα με τις βασικές παρατηρήσεις του κ. Βλάση το Σ/Ν:

• ξεπουλάει χωρίς ουσιαστική αποτίμηση τις πλέον κερδοφόρες και παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις μονάδες με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
• δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παραμένουσας υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΗ.
• δεν λύνει το πρόβλημα ανταγωνισμού, που προκύπτει από τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει τώρα η ΔΕΗ στην λιανική αγορά, αφού η εταιρεία δεν πουλά πελατολόγιο και συντηρεί την υποχρέωσή της για μείωση του τζίρου κατά 40%.
• δεν διασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων, ούτε αυτών που θα μεταφερθούν στις εταιρείες, ούτε εκείνων που θα ανήκουν στη ΔΕΗ, αλλά και δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς των εργασιακών τους σχέσεων.
• δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τη μεταλιγνιτική αξιοποίηση των περιοχών.
• όχι μόνο δεν θα μειώσει το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, αλλά αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βλάσης κλείνοντας την ομιλία του απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σταθάκη: «Αν αυτό το Νομοσχέδιο δεν είναι ξεπούλημα κι εθνικό έγκλημα με συνοπτικές διαδικασίες, τότε τι είναι;»