Ξεκινά το πρώτο παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 16:54

Τατούλης: Η Πελοπόννησος πρωτοπορεί στο θέμα του προγράμματος της κωνωποκτονίας- Συνεργαζόμαστε με τις δημοτικές αρχές σε πνεύμα αλληλεγγύης- Τις καλούμε να μας ενημερώσουν για τη δική τους επιχειρησιακή δραστηριότητα

Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης για τη φετινή χρονιά του προγράμματος κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαρτίου, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.Το πρόγραμμα κωνωποκτονίας ξεκίνησε εδώ και 15 μέρες και όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, από όλους πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που εκτός από το πρακτικό μέρος έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει γίνει τριετές πρόγραμμα, με παρατηρήσεις σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ παράλληλα υπάρχει η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης των δράσεων για όλα τα είδη.

Ο κ. Διαμαντόπουλος Βασίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα μέσω διαφανειών και τόνισε πως τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν την πρόοδο που έχει υπάρξει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ επεσήμανε πως ταυτόχρονα υπάρχει και η αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών καθώς και η συνεργασία με όλους τους Δήμους και όπου υλοποιούνται προγράμματα από τις δημοτικές αρχές υλοποιούνται με την δική τους επιτήρηση.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωτοπόρος, ενώ εξήρε την προσπάθεια του Περιφερειάρχη να βρει πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος που αποτελούσε αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Επίσης σημείωσε πως το πρόγραμμα της Πελοποννήσου θα απολέσει το πρότυπο για την υλοποίηση αντίστοιχης εθνικής πλατφόρμας καταγραφής των διαβιβαστών και αντιμετώπισής τους.

Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες και τόνισε πως το πρόγραμμα της Περιφέρειας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι καινοτόμο, ενώ εξήρε ιδιαίτερα την τεχνογνωσία της “Πελοπόννησος ΑΕ”.

Ανακοίνωσε πως σε 20 μέρες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα αναρτηθεί η μελέτη σκοπιμότητας και τα τεχνικά δελτία για τη δημιουργία παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι διαδικασίες για την ένταξή του στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Τέλος, αφού δήλωσε περήφανος για την προσπάθειά τους και τα αποτέλεσματά της, τόνισε πως συνεργάζονται σε πνεύμα αλληλεγγύης με τις δημοτικές αρχές και τις κάλεσε να τους ενημερώσουν για την δική τους επιχειρησιακή δραστηριότητα.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις στο βίντεο.