Ξεκίνησε η δίκη της ΚΕΔΗΤ με τις καταθέσεις μαρτύρων

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 13:07

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του πρώτου μάρτυρα η δίκη διεκόπη  – Θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου…

Την Πέμπτη (14/10) άρχισε στο Τριμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης, η δίκη για την υπόθεση της ΚΕΔΗΤ, με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα, ο οποίος ήταν ο συντάκτης του πορίσματος του ελέγχου που έγινε για την περίοδο 2013 – 2015.Από την δικαστική αίθουσα απουσίαζαν δυο εκ των κατηγορουμενων, ο πρ. δήμαρχος Τρίπολης λόγω θεμάτων υγείας και ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ, τους οποίους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι τους, ενώ παρούσες ήταν οι δυο άλλες κατηγορούμενες (η πρ. πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ και πρώην εργαζόμενη του Δήμου Τρίπολης και της επιχείρησης).

Παρόντες στην αίθουσα ήταν ο νυν Δήμαρχος Τρίπολης, ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ, πρώην Δήμαρχος – που συμπεριλαμβάνεται και στους μάρτυρες που θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα – καθώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρώτος μάρτυρας μιλώντας με στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο που έγινε για την περίοδο 2013 -2015, επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως στην ΚΕΔΗΤ δεν υπήρχε φυσικό ταμείο, υπήρχαν αναλήψεις μετρητών χωρίς παραστατικά – δικαιολογητικά, υπήρχαν ελλείψεις στα χρήματα που προέρχονταν από δομές της ΚΕΔΗΤ (όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα σπήλαια Κάψια, το μίσθωμα του Μεγάλου Καφενείου  κα), ενώ υπήρχαν και επιταγές (41 στο σύνολο τους) χωρίς εντάλματα και παραστατικά. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιταγές δεν αφορούσαν μισθοδοσία,ενώ υπογράμμισε πως μέχρι το 2014 όλα τα χρήματα κατατίθεντο στην τράπεζα, κάτι που άλλαξε αργότερα με τις πληρωμές να γίνονται στην ΚΕΔΗΤ στο γραφείο προέδρου. “Δεν γνωρίζω ποιανού απόφαση ήταν να γίνονται έτσι πλέον οι πληρωμές και όχι μέσω τραπέζης” είπε ο κ.Ρογκάκος.

Επιπλέον ο μάρτυρας πρόσθεσε, ότι δεν υπήρχε πόρισμα από ορκωτούς λογιστές (επέρριψε ευθύνες για το ότι δεν έγινε ποτέ σύμβαση μαζί τους στον πρώην Δήμαρχο) και πως ό,τι στοιχεία υπάρχουν από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί – τα οποία συμφωνούν με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά το πέρας του δικού του ελέγχου –  προέρχονται από την εσωτερική αλληλογραφία των ιδίων με την υπηρεσία τους και τον τότε Δήμαρχο.

Σχετικά με την πρώην υπάλληλο που κατηγορείται, είπε ότι η παραμονή της στην επιχείρηση αρχικά δεν ήταν νόμιμη, καθώς δεν είχε εγκριθεί η μετακίνησή της, κάτι το οποίο έγινε στις 16/6/2015.

Τέλος ο κ.Ρογκάκος ανέφερε πως δεν προχώρησε ποτέ ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος που είχε αποφασιστεί να γίνει για την ΚΕΔΗΤ, ενώ μίλησε και για το κομμάτι των ισολογισμών – απολογισμών, που όπως είπε δεν υπήρχαν.

Να θυμίσουμε ότι οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα κατά περίπτωση αδικήματα, του άρθρου 256 περ. β (περί απιστίας σχετική με την υπηρεσία), άρθρο 258 περ. β (περί υπεξαίρεσης στην υπηρεσία), άρθρο 259 (περί παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση) και άρθρο 263, 263Α. Σύμφωνα δε με ενημέρωση που είχε γίνει από δικηγόρο στις 19 Σεπτεμβρίου που είχε αναβληθεί η δίκη, δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων λόγω 5ετίας, αφού η κοινοποίηση του πορίσματος και ο ορισμός δίκης έγινε εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος και τα αδικήματα παραγράφονται μετά από 8 χρόνια.