Ξενάγηση στο τυποποιητήριο ελιάς-λαδιού του Γ.Μπακούρη στο Άστρος (vid,ph)

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 15:37

Η ελιά στην περιοχή της Κυνουρίας είναι ένα από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα. Κάθε χρόνο παράγεται μεγάλη ποσότητα λαδιού και τα τελευταία χρόνια το προϊόν, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας έχει κατακτήσει πολλές αγορές του εξωτερικού.

Πολλοί παραγωγοί, βλέποντας την ζήτηση που υπάρχει τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και κάνοντας σοβαρές επενδύσεις τυποποιούν το παραγόμενο προϊόν, είτε πρόκειται για λάδι, είτε για ελιές. Και μαζί με αυτά εξάγουν και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα αρωματικά φυτά.Σε μία τέτοια επένδυση βρέθηκε η κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5 και με τη βοήθειά της ξεναγηθήκαμε στο τυποποιητήριο ελιάς και λαδιού ενός παραγωγού της περιοχής που τυγχάνει να είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας.

Πρόκειται για το τυποποιητήριο ελιάς του Γιώργου Μπακούρη, ο οποίος περιέγραψε σύντομα την διαδικασία που ακολουθεί για να τυποποιήσει το προϊόν που παράγει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι παραγωγοί της περιοχής.

Ένα προϊόν που εξάγεται κυρίως στην Αυστραλία, Αμερική και Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και αποτελεί διαφήμιση για την Αρκαδία μας.

Ο κ. Μπακούρης σημείωσε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ονομασία ΠΟΠ που έχει η ελιά Καλαμών αλλά τόνισε πως απαιτούνται διαρκείς ενέργειες για την προώθηση των προϊόντων όλης της Αρκαδίας.

Ο κ.Μπακούρης με αφορμή και την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα στο τυποποιητήριο του, του πρόσφερε και ένα συμβολικό δώρο, έναν αμφορέα με χοντροελιές, προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή.

Ο κ.Γιαννακούρας, αφού ευχαρίστησε τον κ.Μπακούρη για το δώρο του, επεσήμανε την σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και ανέφερε πως η Αρκαδία προβάλλεται στα πέρατα του κόσμου μέσα από τις εξαγωγές των ποιοτικών της αγροτικών προϊόντων.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το τυποποιητήριο.